BERGEN (Dagbladet): Om ett år overtar Innsbruck og Østerrike stafettpinnen fra Bergen og Norge når de skal arrangere sykkel-VM i 2018.
Den fjellrike og hoppgale nasjonen er blitt skremt av det de har sett i sykkel-VM i Bergen. Skremt fordi de er nervøse for «å hoppe etter Wirkola» eller Gregor Schlierenzauer om du vil.
Lista er lagt skyhøyt, og selv om Alpene rent fysisk er mer enn høyt nok, skal det mye til for å leve opp til det Bergen har fått til i dette mesterskapet.
Neste års VM-arrangør er til stede i Bergen for å lære. Nå føler de presset. Det var på UCI-kongressen i går at Østerrike formidlet sin skrekkblandede fryd.
– På kongressen i går ble vi hyllet fra en rekke nasjoner. Innsbruck var tydelige på at de er nervøse for å følge opp dette. De ser hvor høyt lista er lagt nå, forteller sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til Dagbladet.
Han ble selv gjenvalgt i UCI og fikk styrket sitt kandidatur gjennom folkefesten i Bergen.
Kristoff: – Vanskelig å toppe
Verden er imponert over mesterskapet i Norges nest største by, som bortsett fra i dag har vært oppsiktsvekkende heldig med været, som blir strålende også til helga.
De norske sykkelstjernene gleder seg også stort over mesterskapet hittil i Bergen. Og fortsatt er avslutningshelga med søndagens store høydepunkt i vente.
– Hvis søndagens store finale blir like episk, kan dette bli det beste VM-et jeg noen gang har sett, sier Tomasz Czernich, sykkeljournalist i polsk Eurosport, til Dagbladet.
Alexander Kristoff (30) skjønner at Østerrike føler presset før de skal overta ansvaret i 2018.
– Jeg forstår at østerrikerne er nervøse. Det blir vanskelig å toppe Bergen, sier Kristoff til Dagbladet.
Forståelse viser også norske klatretalentet Odd Christian Eiking (22).
– Det er en god grunn til at Østerrike er nervøse. Det skal mye til for å toppe dette. Atmosfæren og publikum her er meget solid, sier Eiking til Dagbladet.
– Jeg har ikke ord. Det er som en drøm å ha VM i Bergen. Det er overraskende bra. Jeg hadde aldri trodd at det skulle bli så sinnssykt, fortsetter Stord-gutten.
– Må finne på noe spektakulært
Landslagssjef Stig Kristiansen mener arrangementet skiller seg ut fra tidligere mesterskap.
– Logistikken og arrangementet flyter på skinner. Vi er vant til å møte utfordringer, men det har vi ikke gjort her, sier han til Dagbladet.
– Tempoet opp Fløyen var unik. Østerrike kan ikke kopiere den, men må forsøke å finne noe annet som er spektakulært. Fellesstarten der ser imidlertid meget spennende ut, og de har også en fordel av å være midt i Europa.
Vegard Stake Laengen (28) tror Innsbruck og Østerrike vil klare seg bra når de overtar stafettpinnen fra Bergen og Norge.
– Det blir annerledes for Østerrike neste år, men de skal nok få det til bra de også. De fleste landene i Europa klarer det fint, siden det er kort reisevei for majoriteten av sykkelfansen. Det var verre i Qatar i fjor, men uansett blir det vanskelig for Østerrike å matche dette VM-et, sier Stake Laengen til Dagbladet.
– Jeg tror dette mesterskapet setter Norge i et veldig bra lys. Dette blir en gedigen fest. Det er gøy med hjemmebane. Jeg tror det blir den ene gangen i karrieren vi får oppleve dette.
Global hyllest
Truls Korsæth hyller også atmosfæren.
– VM her i Bergen ser veldig bra ut så langt. Stemningen var vanvittig bra på tempoen. Det er høye forventninger også til søndagen, sier han.
Overfor Dagbladet hylles mesterskapet også av Eurosport-journalist Czernich.
– Atmosfæren i Bergen er helt unik, spesielt på Fløyen. Arrangementet virker å være av topp klasse og kan bli de beste mesterskapet siden 2013, kanskje også enda bedre, sier sykkeljournalisten til Dagbladet.
– Hvis det blir en eventyrlig avslutning på VM, kan det kanskje bli det beste jeg noensinne har sett.
Spår tidenes VM
Det samme tror president i Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen.
– Det er helt fantastisk å lese hyllesten som vi får. Jeg tror neppe noen idrettsarrangement er som dette her. Entusiasmen er unik. At vi har fått denne mottakelsen og denne responsen fra sykkel-VM, er enormt. Vi har løftet det til et nytt nivå. Østerrike innser at det blir vanskelig å følge opp neste år, sier sykkelpresidenten til Dagbladet.
– I tidligere mesterskap har det vært veldig mye fokus den siste søndagen, men her har det vært løftet allerede fra åpningshelga fra lagtempoen. Nordmenn heier på alle uansett nasjonalitet. Det er det bare å hylle tilskuerne for. Det var helt magisk på tempoen. Selv Tony Martin, som løypa ikke passet for, hyllet traseen.
Han fortsetter:
– Arrangementet har vært veldig bra. Det kommer til å bli tidenes beste VM hvis det fortsetter slik. Jeg har ikke opplevd maken til engasjement og entusiasme på de siste 12 VM-ene jeg har vært med på, i hvert fall ikke de mindre øvelsene i mesterskapet. Publikum heier på alle. Det setter utøverne pris på.
– Visjonen vår har vært grunnleggende. Dette skal være spektakulært og vilt. Det har vi klart så langt. Dette kommer utøverne aldri til å glemme. Jeg snakket en som har vært med på 47 mesterskap på rad. Han sier han aldri opplevd noe liknende.
UCI lytter til Norge
Tiedeman Hansen gleder seg stort over oppmøte på samtlige konkurranser.
– Det er sinnssykt med mennesker her. Jeg er så glad for at vi har sagt at dette skal være åpent og tilgjengelig for alle. I VM i fjor var publikum stengt ute. Det synes vi ikke noe om, sier sykkelpresidenten.
Arrangementssjef Helge Stormoen gleder seg også stort over suksessmesterskapet.
– Folkefesten er en kombinasjon av god planlegging, de frivilliges innsats og ikke minst publikum. Det er til sjuende og sist folket som skaper festen, sier Stormoen til Dagbladet.
– UCI er heldigvis lydhøre og vil fornye seg. Tempoavslutningen på en bakketopp er helt unik i et temporitt i sykkel-VM. Å ha medaljeseremonien på Torgallmenningen ga også en ekstra folkefest sammenliknet med en del andre mesterskap.
Allerede på åpningsseremonien møtte det opp langt flere enn det UCI hadde forventet. På temporittet nådde folkemassene nye høyder. Søndag venter mesterskapets i utgangspunktet aller største høydepunkt, herrenes fellesstart med Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff på gulljakt.
– Det er suveren reklame for Bergen, Norge og sykkelsporten og viktig PR, som sikkert mange vil dra nytte av. Norge er av mange fortsatt regnet som et forjettet og mytisk land, og sykkel-VM styrker Norge som turistmål.