Prøv Procycling Pluss idag

Opptakt: Tour de France 17. etappe

Procycling
Tips meg

Publisert 20.07.16 07:45

Del på    

Fjellavslutning i Alpene.

BERNE – FINHAUT-EMOSSON 184 KM

I dag begynner de ekte Alpene, dog ikke de franske, men det sveitsiske. Starten på etappen er nokså enkel, i hvert fall sammenliknet med avslutningen. Etappen begynner med to 3. kategorier: Côte de Saanenmöser (6.6 km à 4.8 prosent) og Col des Mosses (6.6km à 4.4 prosent). Deretter bringes rytterne ned til Aigle, hvor hovedkvarteret til UCI holder hus. Herfra venter 30 km flatt terreng frem til Martigny, hvor den virkelig krevende delen av etappen begynner.

Kombinasjonen 1. kategorien Col de la la Forclaz og HC-kategorien Finhaut-Emosson er meget tøff. Etter en rekognosering i slutten av mai kom Thibaut Pinot frem til at finalen må være minst like krevende og avgjørende som Mont Ventoux.

Med sine 13 km over 8 prosent blir stigningen over Forclaz en strabasiøs oppvarming. Avslutningen opp til Emosson-dammen heter Col de la Guelaz og er 11 km, hvorav de siste sju har en brutal stigningsprosent på ti. Målstreken er trukket opp ved et parti på tolv prosent. Summen av hvilket duker for en intens kamp mellom favorittene.

Denne finalen er ukjent terreng for Tour de France. Men flere av rytterne i feltet vil nok kjenne den fra Tour de Suisse og Tour de l’Avenir. Finalen ble også brukt i Critérium du Dauphiné i 2014, da nederlenderen Lieuwe Westra vant etappen og Alberto Contador distanserte Chris Froome. En som kjenner disse fjellene ekstra godt er Martigny-fødte Sébastian Reichenbach, sveitseren som er Pinots løytnant i fjellene.

Etter 16 tøffe etapper er nok Chris Froome (Team Sky) dagens store favoritt. Nairo Quintana (Movistar) har ikke sett gnistrende ut, men blir ofte bedre mot slutten av en Grand Tour. Ut i fra det vi så på etappen til Mont Ventoux, før kaoset brøt ut, tyder ting på at også Richie Porte (BMC) og Bauke Mollema (Trek-Segafredo) kan kjempe om etappeseier.

Atle Kvålsvoll kommenterer: «Nok en toppfinish som er så avgjørende i kampen om å ikle seg den gule trøya. Etappen byr ikke på de store utfordringene før stigningen opp til mål. Det betyr sannsynligvis at et ufarlig stort brudd får gå og etappevinneren kan fort sitte i bruddet. IAM-laget vil nok være ekstra motivert når hele etappen går på deres hjemmebane i Sveits.  Nå begynner flere å bli slitne og siste stigning kan gi store utslag. Lag som har igjen mange pigge ryttere kan bruke denne etappen til å gjøre store utslag på sammenlagtlisten.»

Sammenlagt før 17. etappe
1 Christopher Froome (GBr) Team Sky
2 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 00:01:47
3 Adam Yates (GBr) Orica-BikeExchange 00:02:45
4 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 00:02:59
5 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 00:03:17
6 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 00:04:04
7 Richie Porte (Aus) BMC Racing Team 00:04:27
8 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 00:04:47
9 Daniel Martin (Irl) Etixx – Quick-Step 00:05:03
10 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 00:05:16

PROFILCOLSCOTES_1-4 CARTE-10

 

Tagget med: ,

Les også disse