Prøv Procycling Pluss idag

PODIET FRA TEMPOEN: Marco Brenner tok bronse på mandagens tempo og han er på jakt etter en ny medalje på fellesstarten. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Opptakt: Fellesstart herrer junior

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 26.09.19 08:00

Del på    

Klart for VMs første fellesstart.

(procycling.no): Tempoene er unnagjort og torsdag er det klart for VMs første fellesstart.

Da er det juniorgutta som skal kjempe om VM-gullet i Harrogate, i en øvelse hvor Damiano Cunego, Roman Kreuziger, Diego Ulissi, Jasper Stuyven, Matej Mohoric, Mathieu van der Poel og Remco Evenepoel er blant vinnerne de siste 20 årene.

Den første fellesstarten for juniorene i VM ble kjørt i 1975 og Norge har faktisk aldri tatt en medalje i løpet av de 44 utgavene. 

Rittet starter 13:10, med forventet målgang rundt 16:38.

Løypa

Richmond er startbyen for juniorenes ritt. Istedenfor å kjøre rett sør ned til Harrogate, skal rytterne ut i en bue vestover. Etter litt vekslende terreng kommer man til den første stigningen etter rundt 40 kilometer. Kidstones Bank, eller Cray Hill om du vil, er 2,6 kilometer lang med en gjennomsnittlig stigning på 7,7 prosent.

Etter utforkjøringen fortsetter rittet i lett vekslende terreng før de etter 80 kilometers kjøring kommer inn i bakken opp til Summerscales (5,7 kilometer à 3,4 prosent). Fra toppen går det lett inn mot Harrogate, hvor man skal kjøre tre runder à 13,8 kilometer inne i Harrogate, i samme løype som juniorene også kjørte tempoen sin. 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Dermed kjenner nok flere allerede godt til runden, hvor det altså er mye opp og ned. Den tøffeste bakken starter rytterne på seks kilometer før passering/mål, med stigningen opp Harlow Moor Road (1,1 kilometer á 5,6 prosent).

Totalt er det 2171 høydemetere fordelt utover de 148 kilometerne.

Favorittene

I fjor var det altså Remco Evenepoel som vant, men belgieren er naturligvis ikke med i år. Det er en løype som nok vil favorisere typiske klassikerryttere, både i form av at vinneren bør kunne klatre brukbart og samtidig ha en god avslutning.

Den store favoritten er nok Marco Brenner, som har vært årets store juniorsyklist. Riktignok står landsmannen Maurice Ballerstedt over, men med blant andre Michel Hessmann har tyskerne fremdeles et godt lag. 

Et godt lag har også hjemmenasjonen Storbritannia. Der er Leo Hayter, Sam Watson og Lewis Haskey blant rytterne man kan forvente mye av, mens danskene har blant andre vinneren av årets Flandern rundt for juniorer, William Blume Levy på start.

Ellers kan man også forvente å se amerikanerne (med Quinn Simmons, Magnus Sheffield og Michael Garrison) høyt oppe. Italienerne kommer med den rykende ferske tempoverdensmesteren Antonio Tiberi og vil nok som vanlig markere seg i mesterskap. Det samme kan vi også si om Nederland og Belgia, men vårt vinnertips blir Marco Brenner. 

Norge stiller også et solid lag med Vegard Stokke, Sakarias Løland, Tord Gudmestad, Johannes Staune-Mittet og Fredrik Gjesteland Finnesand. Spesielt Stokke har vist seg frem i en rekke ritt i år og det at det er en del bakker passer ham også godt. Løland og Gudmestad har også vist at de har en god avslutning om det skulle bli en større gruppe inn mot mål. Som vanlig er det mye som kan skje i et juniorritt, men det norske laget bør i hvert fall ha gode muligheter til å komme blant de ti beste og medaljemuligheter om man får ønsket rittutvikling.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse