RØFFE FORHOLD: Carl Fredrik Hagen tar fatt på bassenget på toppen av bakken opp mot Cray. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

– Det har vært kaos. Skikkelig kaos

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 29.09.19 19:53

Del på    

Ekstreme forhold gjorde Yorkshire-VM til et av de aller tøffeste.

HARROGATE (procycling.no): – Det finnes ikke ord. Mekanikeren som sitter bak og ikke kjører, han sier: Det er jo ikke helt forsvarlig, dette her, melder Stig Kristiansen.

Å kjøre norsk følgebil med rattet på ’feil side’, på kryss og tvers av trange, små bondeveier og med i underkant av 200 ryttere å forholde seg til – det krever sitt.

At slusene i tillegg åpnet seg og hamret ned over Yorkshire natta før fellesstarten, kunne gjort det hele svært parodisk. Heldigvis luktet arrangøren lunta og fikk dirigert feltet unna delen som inneholdt bakkene Buttertubs og Grinton Moor før start.

På toppen av Clay, den eneste gjenlevende av de tre stigningene på den store runden, måtte hovedfeltet likevel krysse en bekk som hadde gått langt over breddene sine. Uten at det skapte de helt store vanskene.

– Det var en tøff dag, det er det ingen tvil om. Det var kaldt og guffent, og jeg tror det var mange slitne bein på slutten der. Det inkluderer mine egne, sa Alexander Kristoff etterpå.

Kun 46 av 199 startende fullførte de 260 kilometerne med start i Leeds og – etter 6 timer og 27 minutter – målgang i Harrogate:

– Vurderte du noen gang å stå av? ble Kristoff spurt.

– Jeg var ikke inne på tanken av å stå av, med mindre jeg hadde falt av, svarer han.

Kun 46 fullførende er forøvrig det laveste antallet siden VM i Duitama, Colombia i 1995, hvor kun 20 ryttere kom seg til mål.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Ingen vil kjøre i brudd med Alex

Gullet havnet til slutt utenfor rekkevidden til det norske seksmannslaget. Det tok i stedet Danmark via en hardt kjempende Mads Pedersen.

23-åringen spurtslo Matteo Trentin, mens sveitseren Stefan Küng tok bronsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VÅTT OG GRÅTT: Julian Alaphilippe var nevnt blant forhåndsfavorittene, men franskmannen så ikke ut til å ha godformen under en svært brutal VM-fellesstart i Yorkshire. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Kristoff tok seg av spurten i feltet etter at også Gianni Moscon, Peter Sagan og Michael Valgren hadde passert målstreken. Kristiansen ga den norske VM-garantisten følgende skussmål i etterkant av fellesstarten:

– Han kom inn i den gruppa som vi prøvde å trekke i alle tråder for at skulle bli samlet. Det er ingen som vil kjøre i brudd med Alex. Vi har ikke sett ham gå etter mange ganger i løpet av karrieren, så det er denne måten han kan vinne de store løpene på. Han får ikke toppkarakter. Da må du innafor medalje. Men han har gjort et svært godt sykkelløp. Det var knallhardt. Kanskje noe av det hardeste som er blitt gjort, påpeker Kristiansen.

Flom og kaos

For rytterne var definitivt de ni rundene inne i Harrogate verst. For den norske følgebilen var rundreisen ute på bondelandet det som kommer til å bite seg fast i hukommelsen når man skal se tilbake på årets mesterskap.

– Det har vært flom. Smale veier hvor det ikke er plass til to biler. Ryttere overalt, med regnjakker og flasker. Det har vært kaos. Skikkelig kaos, sier han.

– Har det vært for farlig?

– Jeg tror ikke det oppsto noen farlige situasjoner, men det var stangtreff i hvert fall. Det var i grenseland på at det gikk. Med høyreratt og venstrekjøring var det krevende bare å være sjåfør. Det har gått fint med alle jeg har sett, men det må jo ha vært litt morsomt å se på dette også.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Så vidt Van der Poel klarte å trå

Det regnet omtrent under hele fellesstarten. Etter hvert som rundene ble talt ned til slutt, begynte det også å røyne på for store deler av hovedfeltet.

Verken Edvald Boasson Hagen, Carl Fredrik Hagen eller Vegard Stake Laengen fullførte. Sven Erik Bystrøm kom inn i en gruppe åtte minutter bak vinneren, mens Grøndahl Jansen og Kristoff altså satt med hovedfeltet inn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅKJØRT: Ben Gastauer fra Luxembourg opplevde å bli påkjørt av den irske følgebilen i løpet av fellesstarten. Her er han på beina igjen og kjemper ufortrødent videre. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Blant alle som fikk det underveis, finner man en drøss av store navn, samt små og store forhåndsfavoritter. Philippe Gilbert, Sam Bennett, Geraint Thomas, Alejandro Valverde, Matej Mohoric, Aleksei Lutsenko og Pascal Ackermann måtte alle kapitulere av forskjellige årsaker.

Den største overraskelsen var kanskje at Mathieu Van der Poel til slutt måtte vifte med det hvite flagget. 24-åringen animerte det som ble den avgjørende utskillelsen sammen med Matteo Trentin, men gikk næringstom med i underkant av 13 kilometer igjen av fellesstarten. Han karret seg til slutt over mål som 43 av 46 blant de som fullførte rittet.

– Det var apatiske ryttere når vi er vant til å se dem råsterke. De blunket ikke engang, det var så vidt Van der Poel klarte å trå på de meterne da vi kjørte forbi ham. At noen gikk tomme i dag var åpenbart. Jeg så vel ikke den komme fra ham, i og med at han var foran der. Det er ikke lett. Det skal ikke være det, poengterer Kristiansen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse