INVITERER: Rwanda vil arrangere VM i 2025. FOTO: Tour du Rwanda

Blir offisiell VM-kandidat for 2025

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 28.02.19 15:45

Del på    

Afrikansk land melder seg på i kampen.

(procycling.no): Rwanda har offisielt kastet seg inn i kampen for å arrangere VM. Aimable Bayingana, president for sykkelforbundet i Rwanda, kunngjorde denne uken i forbindelse med det stadig mer populære Tour du Rwanda, at det afrikanske landet har et ønske om å organisere mesterskapet i 2025.

Det internasjonale sykkelforbundet UCI har tidligere kommet med en direkte oppfordring til sine afrikanske medlemmer om å arrangere, og understreket at det var på tide at det store mesterskapet kom til denne delen av verden for aller første gang.

Nåværende UCI-president, franskmannen David Lappartient, gjorde et afrikansk VM til et av sine valgkampsaker, før han vant valget om presidentskapet over briten Brian Cookson under VM i Bergen i 2017.

– Det blir et stort steg oppover for sporten vår sin popularitet å holde UCIs fremste arrangement i Afrika i 2025, sa Lappartient i fjor sommer.

Tidligere denne måneden avslørte UCI at VM i 2023 skal for første gang inkludere nærmest alle sykkeldisipliner. Arrangementet som finner sted i skotske Glasgow skal derfor inkludere blant annet landevei, bane, terreng og BMX. Et slikt samlet VM skal imidlertid kun finne sted hvert fjerde år, og vil derfor ikke gjelde et eventuelt mesterskap i Afrika i 2025.

VM i landevei har aldri før blitt arrangert på afrikansk jord. I senere år har den sørafrikanske byen Pietermaritzburg arrangert både VM i terrengsykling (2013) og VM i para-landeveissykling (2017).

Samtidig har ritt på den afrikanske UCI-kalenderen – Tour du Rwanda, Tropicale Amissa Bongo og Tour du Maroc – stadig tiltrekket seg flere internasjonale lag, og ryttere fra det afrikanske kontinentet gjør sterkere inntrykk i ritt på den internasjonale kalenderen.

VM utenfor Europa

UCI har et utall ganger avholdt VM utenfor landeveissportens kjerneområde Europa. I 1974 var verdens beste ryttere samlet i canadiske Montreal. Tre år senere var San Cristobal i Venezuela vertskap. I 1986 sto Colorado Springs i USA på programmet, mens japanske Utsunomiya (1990) og colombianske Duitama (1995) ble også valgt. I 2010 ble VM arrangert i Australia, 2015 i USA igjen, og i 2016 var Qatar arrangør.

VM i 2023 finner altså sted i Skottland. Årets VM går av stabelen i Nord-England og Yorkshire, på veiene der Tour de France startet i 2014. 2020 skal foregå på UCI sin hjemmebane i sveitsiske Aigle, før Belgia og Brugge spiller vertskap i 2021.

I 2022 vender mesterskapet nok en gang nese utenfor Europas grenser. Denne gang tilbake til Australia, hvor Wollongong blir arrangørby.

Tagget med: , , ,

Les også disse