Prøv Procycling Pluss idag

Anita Yvonne Stenberg FOTO: Momnium

Offensive norske banehåp melder om form før EM

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 18.10.17 18:29

Del på    

Anita Stenberg og Anders Oddli tror på topplasseringer i Berlin.

(procycling.no): Onsdag åpnet bane-EM med et par kvalifiseringer, men det er på torsdag at det virkelig braker løs i Berlin. Norge har to utøvere med i årets mesterskap. De norske banespydspissene er Anita Stenberg og Anders Oddli, og sistnevnte skal i aksjon allerede på mesterskapets første skikkelige dag.

Da står nemlig scratch på programmet. Øvelsen er enkel: 15 kilometer, 60 runder, førstemann til mål.

Dagen etter er omnium-øvelsen, mangekampen bestående fire øvelser. I år er det for mange påmeldte, så det kjøres en kvalifiseringsrunde fredag morgen før de resterende øvelsene går på kvelden. Det er 24 plasser, og det kjøres to heat i et slags poengritt hvor de tolv beste fra hvert heat går videre.

Lørdag venter poengrittet, øvelsen Anders Oddli gleder seg mest til.

– Det er der jeg har størst forhåpninger. Jeg har sagt hele tiden at jeg har ambisjoner om å kjempe helt i toppen og være med i medaljekampen. Det er det som er målet nå også. Jeg fikk veldig gode svar i Wien forrige uke, forklarer Oddli til procycling.no dagen før dagen.

I Wien vant nemlig 23-åringen omniumrittet, Les om det her: Tok karrierens største seier uka før EM.

– Det er flere av de som kommer til å kjempe i toppen i EM som var med i Wien. Britene var med der, blant annet. Den kom ganske uventet den seieren, egentlig. Jeg tok med meg god selvtillit derifra.

– Hva har du gjort mellom konkurransene for å lade opp til mesterskapet?

– Jeg har kjørt én hardøkt, men utenom det har det vært mest rolig trening og avslapping. Jeg har også gjort litt skole, forklarer trønderen. Han tar årsstudium i ledelse og hadde en innlevering som måtte leveres før søndagen. Den er heldigvis gjort ferdig i dag, slik at det problemet er ute av tankene under mesterskapet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UTRØSTELIG: Anders Oddli overrasket seg selv og alle andre. Men da giret låste seg i bakhjulet

UTRØSTELIG: Anders Oddli har hatt en god sesong på landeveien og sykler neste år for et belgisk lag. Her satt Ottestad-rytteren igjen i Riperbakken etter å ha fått tekniske problemer i Ringerike GP tidligere i år. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no.

Stenberg drømmer om å forbedre fjorårets femteplass

Anita Stenberg sykler to øvelser i mesterskapet. For hennes del er det fredag og lørdag som er markert ut i fet skrift. Fredag venter poengløp, mens også hun sykler omnium lørdag.

– Det er omnium jeg satser på. Poengrittet bruker jeg litt mer som et innkjøringsritt. Ser jeg at jeg kan få en topplassering, går jeg for det, hvis ikke bruker jeg det som gjennomkjøring og for å kjenne litt på beina før omnium, sier Stenberg til procycling.no.

Stenberg begynner å få god erfaring fra internasjonale konkurranser etter blant annet å ha kjørt verdenscup, VM og EM tidligere. I fjor kjempet hun i toppen i europamesterskapet i Frankrike, og i år håper hun å være på et enda høyere nivå.

– Jeg føler meg i god form, så vi får jo se. Jeg ble nummer fem i fjor, og det hadde vært en drøm å forbedre den femteplassen. Som sagt føler jeg meg i god form, så det blir spennende å se hva det rekker til.

Ladet opp med gateritt i USA

I år har Hero-syklisten tilbragt sommeren i USA. Der har hun kjørt masse kriteriumsritt og fått bygget en god base frem mot banesesongen.

– Det er første gang jeg har vært så lenge i USA, og første gang jeg kjører så mange gateritt. Jeg har vært i USA før, men da kun for å kjøre bane. Nå var jeg der i tre måneder, og på de tre månedene hadde jeg 30 løpsdager. Jeg har kjørt masse løp, og det håper jeg gir meg en fordel på banen også.

– Hvordan har oppkjøringen til mesterskapet vært?

– Jeg fikk mye god utholdenhetstrening i USA, og da jeg kom hjem (i slutten av august) til Danmark har jeg fokusert på hurtighet og forbedre sprint på banen. Jeg håper å ha toppfarten inne til EM nå.

Etter mesterskapet i Berlin, bærer det hjemover til Danmark der Stenberg bor for å kunne satse på banesyklingen. Ikke lenge etter starter verdenscupen som består av fem runder gjennom vinteren. 25-åringen håper på å delta i minst fire av fem verdenscuprunder, samt å kvalifisere seg til VM mot slutten av banesesongen.

Eurosport har rettighetene til å vise EM. Det ser ut som at det meste går på Player, og at noe også går direkte på Eurosport1 og Eurosport Norge. 

Tagget med: , ,

Les også disse