Odd Christian Eiking tok over ledertrøya i Spania rundt

Erik Rustad Markussen
Tips meg

Publisert 24.08.21 17:18

Del på    

Nordmannen gikk i brudd, ble nummer fem på etappen, og tok over ledelsen i sammendraget.

Det tok over to timer før bruddet etablerte seg på den 10. etappen av årets La Vuelta, fra Roquetas de Mar til Rincon de la Victoria.

Til slutt klarte 31 ryttere å rive seg løs, og blant dem satt en sulten nordmann: Odd Christian Eiking.

Den 26 år gamle Askøyværingen har imponert så langt under årets Spania rundt, og før den 10. etappen var han nummer 19 i sammendraget, 9 minutter og 10 sekunder bak Primoz Roglic.

Av 31 ryttere i dagens brudd var Eiking den best plasserte i sammendraget. Det var derfor særdeles gledelig å se at Jumbo Visma-laget valgte å la bruddet få en luke på godt over 13 minutter.

Artikkelen fortsetter under tweeten:

Blant rytterne i bruddet var Guillaume Martin den nest beste i sammendraget før start, 29 sekunder bak Odd Christian Eiking. Utenom den 28 år gamle franskmannen var det ingen av de andre rytterne i bruddet som kunne true nordmannens sjanser til å ta over den røde ledertrøya.

Opp dagens eneste kategoriserte stigning, hvor rytterne nådde toppen med 16 kilometer igjen, fulgte Eiking og Martin hverandre som skygger. 

Den talentfulle australieren Michael Storer seilte ifra, og kunne innkassere sin andre etappeseier i årets Vuelta.

I utforkjøringen kjørte Eiking sterkt, og distanserte sin franske konkurrent. På de siste kilometerne dannet det seg en gruppe bestående av Eiking, Vansevenant, Champoussin og Van Baarle.

Nordmannen gjorde sitt for å holde tempoet oppe, og hadde derfor ingen sjanse i spurten. Til slutt ble han nummer fem på etappen.

Askøyværingen hadde likevel VELDIG god grunn til å juble. For Primoz Roglic kom i mål godt over 10 minutter bak nordmannen, som betyr at Eiking nå leder Spania rundt sammenlagt.

Artikkelen fortsetter under tweeten.

26-åringen er dermed den andre nordmannen til å lede det spanske treukersrittet, etter at Thor Hushovd hadde ledertrøya i 2006.

Slik gikk det til

Med 54 kilometer igjen til mål tok nordmannen over den virtuelle ledelsen i sammendraget, da bruddet fikk en ledelse på over 9 minutter og 10 sekunder.

Luka fortsatte imidlertid bare å øke, og med 35 kilometer igjen hadde bruddet fått over 12 minutter og 30 sekunder ned til feltet.

Artikkelen fortsetter under tweeten.

Det satt en horv av råsterke ryttere i bruddet, blant dem Matteo Trentin, Max Schachmann, Alex Aranburu, Andrea Bagioli, Mauri Vansevenant, Luis Leon Sanchez, Jonathan Narvaez, Dylan van Baarle, Michael Storer og Magnus Cort.

Med 38 kilometer igjen til må begynte angrepene. Matteo Trentin tok først initiativ, med spanjolen Alex Aranburu på hjul. Deretter fulgte Floris de Tier og Jesus Herrada.

Eiking forsøkte ikke å bli med, vel vitende om at den røde trøya kunne bli hans dersom avstanden til hovedfeltet ikke ble kortet ned med nærmere tre minutter. Ingen av de fire i front utgjorde en trussel mot Eikings muligheter for å overta ledertrøya.

Den siste klatringen

Etter 160 relativt flate kilometer skulle etappen avgjøres med klatringen Puerto de Almachar, en varierende stigning som avsluttet med 4 kilometer som steg med nærmere 10 prosent i snitt. Fra toppen av klatringen ventet en drøy mil med utforkjøring før de siste flatene inn mot mål.

Firerbanden i tet økte ledelsen til nesten 30 sekunder, før nye angrep kom bakfra. Og med 25 kilometer igjen kom Michael Storer, Lawson Craddock og Mauri Vansevenant seg opp til teten. Og like etter fikk enda flere ryttere kontakt.

Rui Oliveira var den neste til å angripe, og det var liten ro å få i gruppa. Eiking holdt seg likevel kald, og lot andre ryttere stå for det aggressive kjøret, herunder EF Education-rytterne, som holdt farten høy for sin kaptein Magnus Cort.

Inn i det bratteste henget kom det nye angrep, og Michael Storer sørget for at gruppa slo ordentlig sprekker. Clement Champoussin, Mauri Vansevenant og Andrea Bagioli var nærmest til å følge.

Bak holdt Eiking seg i nærheten av Guillaume Martin, og forserte sakte men sikkert rytter for rytter.  Og med 2,5 kilometer igjen hentet nordmannen igjen Bagioli og Vansevenant, med Guillaume Martin på hjul.

Med en kilometer igjen til toppen angrep Guillaume Martin, men Eiking fulgte relativt enkelt.

Michael Storer var først over toppen. Om lag 40 sekunder senere fulgte Clement Champoussin, like foran gruppa til Eiking, Martin, Vansevenant, Bouchard, Schultz, Elissonde og Van Baarle.

I hovedfeltet angrep selveste Primoz Roglic opp den siste stigningen. Ingen av konkurrentene klarte å følge. Men det var likevel for sent for å forsvare den røde trøya.

Au revoir Guillaume

Michael Storer stupte ned mot mål, og økte avstanden til de andre.

Det samme gjorde imidlertid også Odd Christian Eiking, som slet i stykker den lille gruppa, sammen med Mauri Vansevenant og Clement Champoussin.

Guillaume Martin er ingen stor utforkjører, og nok en gang ble det hans bane. Franskmannen tapte tid i utforkjøringen, og måtte se drømmen om den røde trøya forsvinne.

Eiking samarbeidet godt med Champoussin og Vansevenant nede på flatene, og økte sakte men sikkert til den jagende gruppa. Etter hvert fikk de også besøk av Dylan van Baarle.

Selv om gruppa tok inn på mannen i tet, klarte Storer å holde unna. Australieren kunne dermed juble for sin andre seier på bare fire etapper.

Eiking brukte mye krefter på å holde farten oppe i gruppa bak, og var dermed sjanseløs i spurten, som ble vunnet av Mauri Vansevenant. Eiking ble til slutt nummer fem.

I utforkjøringen veltet Primoz Roglic, og ble derfor hentet inn av Enric Mas, Miguel Angel Lopez og Jack Haig. Gruppen kom samlet til mål.

 

Tagget med: ,

Les også disse