Great Britain's Christopher Froome (R) and Great Britain's Geraint Thomas ride during the tenth stage of the 105th edition of the Tour de France cycling race between Annecy and Le Grand-Bornand

SKY: Geraint Thomas (venstre) og Chris Froome (høyre) viste nok en gang fram styrken i laget på den tolvte etappen. Foto: AFP PHOTO / Jeff PACHOUD

Ny seier til Thomas etter at Team Sky ble satt under sterkt press

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 19.07.18 16:44

Del på    

Eventyrlig etappe ble avsluttet med spurt opp Alpe d’Huez.

(procycling.no): Etter onsdagens etappe så det ut til at Team Sky hadde full kontroll på årets Tour de France, men det britiske storlaget fikk seg en virkelig utfordring på den tolvte etappen, med målgang på toppen av Alpe d’Huez.

Sjettemann i sammendraget, Steven Kruijswijk (Team LottoNL-Jumbo), gikk i brudd allerede opp den første av dagens fire stigninger. På den tredje, med over 70 kilometer igjen gikk han solo, og krysset toppen av Col de la Croix de Fer med seks minutter ned til resten av favorittene.

Nederlenderen tapte en del tid på de siste milene, men holdt en ledelse på fire minutter inn i Alpe d’Huez. Det så lenge ut til å være nok, men i andre halvdel forsvant sekundene raskt og med tre og en halv kilometer igjen ble han hentet inn igjen av Chris Froome.

På slutten ble det samling blant favorittene, og i spurten var Geraint Thomas fullstendig overlegen og vant, to sekunder foran Tom Dumoulin og tre sekunder foran Romain Bardet. Dermed tok han sin andre strake etappeseier i rittet – for anledningen iført den gule trøya.

Thomas leder fremdeles sammenlagt

Kruijswijk var også lenge den virtuelle lederen i sammendraget, etter at han bare var to minutter og 40 sekunder bak sammenlagtleder Geraint Thomas før etappen.

Opp Alpe d’Huez holdt Egan Bernal høyt nok tempo for lagkameratene Thomas og Chris Froome til at Team Sky beholdt ledelsen i sammendraget.

Den unge colombianeren kjørte imponerende og holdt en så høy fart at kun Tom Dumoulin (Sunweb), Mikel Landa (Movistar), Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Primoz Roglic (Team LottoNL-Jumbo) og Romain Bardet (AG2R La Mondiale) klarte å holde følge.

Bernal ga seg med fem kilometer igjen og Froome angrep selv én kilometer senere. Da falt dessverre også Vincenzo Nibali, etter å ha kjørt gjennom et parti hvor publikum hadde fyrt opp bluss.

Bardet, Dumoulin, Landa, Froome og Thomas samlet seg på de siste kilometerne og det hele ble et spurtoppgjør mellom de fem på de noe slakere veiene oppe ved toppen, hvor Thomas var klart best.

Waliseren leder nå med 1’39 ned til Chris Froome og 1’50 til Tom Dumoulin.

– Dette rittet er så hardt. Du vet aldri hvordan kroppen reagerer, men jeg kjører fremdeles for Froome. Han er fremdeles mannen vår. Han er sannsynligvis den beste noensinne, så jeg skal bare nyte dette, sier Thomas i seiersintervjuet etter etappen.

Det nederlandske fjellet

Hele åtte av de 14 første gangene man hadde målgang opp legendariske Alpe d’Huez ble det nederlandsk seier. Fjellet med de 21 hårnålssvingene har derfor blitt svært viktig i nederlandsk sykkelhistorie, og nederlenderen har sin egen sving (sving syv) i fjellet hvor det hver gang er full fest.

Det var det også i år, selv om det hadde vært målgang på toppen av Alpe d’Huez 15 ganger siden sist nederlandsk seier, da Gert-Jan Theunisse vant i 1989.

Da var det også et godt tegn for nederlenderne at Steven Kruijswijk kom først over Col de la Croix de Fer – noe han gjorde som andre nederlender i historien. Den første? Gert-Jan Theunisse i 1989, på vei til en imponerende soloseier opp til nettopp Alpe d’Huez.

Denne gangen gikk det imidlertid ikke veien, med Tom Dumoulin som beste nederlender på andreplass, mens Kruijswijk kom i mål på tiendeplass, 53 sekunder bak Thomas.

Sky satt under press fra start

Team Sky dominerte onsdagens etappe, men de ble satt under et desto større press på torsdagens knallharde etappe.

175,5 kilometer, med klatringer opp Col de la Madeleine (25,3 kilometer à 6,2 prosent), Lacets de Montevernier (3,4 kilometer à 8,2 prosent) og Col de la Croix de Fer (29 kilometer à 5,2 prosent) før avslutningen opp mytiske Alpe d’Huez (13,8 kilometer à 8,1 prosent).

Allerede opp Col de la Madeleine kom angrepene mot Team Sky. Et stort brudd på 26 ryttere kom seg av gårde, med blant andre Alejandro Valverde (Movistar), Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) og viktigst av alt – Steven Kruijswijk (Team LottoNL-Jumbo).

Kruijswijk var før etappen helt oppe på en sjetteplass i sammendraget, kun 2.40 bak. Inn i Col de la Croix de Fer satt Robert Gesink (Team LottoNL-Jumbo) og Andrey Amador (Movistar) fart for Kruijwsjijk og Valverde, og Kruijswijk angrep selv rundt halvveis opp den lange stigningen.

Ingen maktet å følge tempoet hans og over toppen var han seks minutter over feltet, med flere av de gjenværende bruddrytterne mellom Kruijswijk og feltet.

Den luka holdt han også ned til bunn av utforkjøringen, og med medvind i dalen inn mot starten av Alpe d’Huez holdt Kruijswijk relativt godt unna. Inn i bakken var ledelsen nede i fire minutter, men luka ble spist opp den bratte stigningen.

Mannefall blant spurterne

Etter at Dylan Groenewegen, Mark Cavendish og Marcel Kittel akkurat kom seg innenfor tidslimiten på tirsdagens etappe, røk både Kittel og Cavendish ut på onsdagens etappe etter å ha kommet inn langt bak tidslimiten.

Frafallet blant feltets raskeste fortsatte på torsdagens etappe. Groenewegen, André Greipel og Fernando Gaviria brøt alle etter litt over halvkjørt etappe etter å havnet langt bak.

Dermed øker sjansene for de norske spurthåpene, Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen vesentlig foran de tre resterende spurtetappene. Gaviria og Groenewegen har så langt i rittet sett ut som de beste spurterne, med to etappeseirer hver.

Tagget med: , , ,

Les også disse