KING OF SPAIN: Ben King tok en ny etappeseier på den niende etappen av Vuelta a España. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

KING OF SPAIN: Ben King tok en ny etappeseier på den niende etappen av Vuelta a España. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Ny jubeldag for King og Dimension Data

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 2.09.18 18:08

Del på    

Enda en nedtur for Mollema på La Covatilla.

(procycling.no): Da Ben King vant den fjerde etappen til Alcafar tirsdag tok han en etterlengtet triumf for Dimension Data, som stod uten noen World Tour-seire denne sesongen.

Seieren var en lettelse for laget, men også en stor suksess for King, som tok karrierens definitivt største seier. På søndagens tøffe klatreetappe til La Covatilla var han igjen på offensiven og struttende av selvtillit kjempet han seg inn til nok en etappeseier.

– Å vinne en etappe var en drøm som gikk i oppfyllelse. Jeg har jobbet veldig hardt for det og jeg hadde det som et stort karrieremål å vinne en Grand Tour-etappe. I dag var det veldig viktig og fint å vise at det ikke var en tilfeldighet, at laget og jeg har forberedt oss godt på muligheter som dette. Jeg har aldri lidd så mye som det i hele mitt liv, på den siste klatringen, så jeg er fremdeles litt tåkete i hodet – men jeg er sikker på at det vil synke inn snart. Litt av suksess, fortalte han i seiersintervjuet.

På samme måte som han gjorde på etappen til Alcafar gikk han av gårde i et tidlig brudd, som fikk en stor ledelse inn i dagens avgjørende klatring. 29-åringen angrep igjen i forkant av La Covatilla og opparbeidet seg en ledelse på over minuttet til forfølgerne, som holdt hele veien inn.

Ny nedtur for Mollema

Bauke Mollema tok opp jakten, men nederlenderen maktet aldri å komme tilbake til King, som utmattet feiret en ny etappeseier i vueltaen.

For Mollema var etapperesultatet et déjà vu. 31-åringen lå også i 2011 i posisjon til å vinne på La Covatilla. På den tøffe klatringen spurtet han til slutt om etappeseieren mot Dan Martin. Iren var imidlertid raskere og kunne juble for karrierens første Grand Tour-etappeseier.

(artikkelen fortsetter under)

KJEMPET TAPPERT: Bauke Mollema gjorde alt han kunne for å hente Ben King, men kreftene holdt ikke. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Mollema hadde nærmere halvannet minutt opp til King da klatringen startet og inn mot de siste kilomterne nærmet han seg. Amerikaneren strevde voldsomt i de brattere partiene av klatringen og med to kilometer til mål var det bare 20 sekunder opp.

Nederlenderen hadde imidlertid brukt opp kruttet og falmet mot slutten, og trillet i mål 48 sekunder bak.

Trøyebytte

Sammenlagtleder Rudy Molard (Groupama-FDJ) fikk tidlig problemer på klatringen og seilte akterut. Dermed skulle det bli kamp om å overta den røde ledertrøyen.

Nairo Quintana (Movistar) åpnet angrepene inn på de siste kilometerne og Wilco Kelderman (Team Sunweb) kontret. De to fikk følge av Miguel Ángel López (Astana) og trioen var først av sammenlagtkanonene i mål.

Ni sekunder senere krysset Simon Yates (Mitchelton-Scott) streken, og dermed måtte Alejandro Valverde (Movistar) inn i løpet av 14 sekunder, om han skulle ta trøyen.

Den spanske veteranen kastet sykkelen over streken, men det var sekundet for sent og briten overtar dermed ledelsen i rittet.

Slik gikk det til:

Dagens første angrep kom fra mannen i klatretrøyen Luis Angel Maté (Cofidis), som allerede har vært på offensiven ved flere anledninger i årets Vuelta a España, og satte av gårde på jakt etter nye klatrepoeng.

Matés angrep strakt umiddelbart ut hovedfeltet og flere ønsket å være med ham. Etter et drøyt kvarter sykling så hadde en gruppe på elleve mann etablert seg og mens hovedfeltet stoppet for å late vannet fikk de opparbeide seg en solid ledelse.

Rytterne Maté fikk meg seg var Kenneth Van Bilsen (Cofidis), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Dylan Teuns (BMC Racing), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Ben King (Dimension Data), Reto Hollenstein (Katusha-Alpecin), Tom Leezer (LottoNL-Jumbo), Luis Mas (Caja Rural), Aritz Bagues (Euskadi-Murias) og Jesus Ezquerra (Burgos-BH).

Groupama-FDJ tok kontrolen i hovedfeltet for sammenlagtleder Rudy Molard og var ikke interessert i å gi gruppen for mye tid, ettersom Ben King lå relativt greit plassert i sammendraget.

Etter drøyt 35 kilometer tok man fatt på dagens første kategoriserte klatring, Puerto del Pico, 15,1 kilometer lang med 5,7 prosent gjennomsnittlig stigning. Mot toppen steg klatringen med ti prosent og Maté angrep så klart i jakt på poengene og sikret seg full pott på toppen og økte ledelsen sin i klatrekonkurransen. Samtidig hadde man nå fått en ledelse på fem minutter tilbake til hovedfeltet.

Like etter fulgte den noe kortere klatringen Alto de Gredos, hvor igjen Maté sikret seg poengene. En krevende første del av etappen kulminerte med Puerto de Peña Negra, hvor det på ny skulle deles ut poeng. Thomas De Gendt gikk til mot toppen, men før streken vinker han Maté forbi, som takker og bukker for fem nye poeng.

Etter Peña Negra ventet en 80 kilometer lang transportbit inn mot dagens avsluttende klatring, La Covatilla, og ledelsen til utbryterne hadde økt til nærmere syv minutter. Ettersom man nærmet seg finalen tok de store sammendragslagene Team Sky, Movistar og LottoNL-Jumbo over intiativet i fronten av hovedfeltet.

I den ujevne klatringen mot bunnen av den offisielle klatringen av La Covatilla benyttet Ben King anledningen til å angripe fra bruddkameratene og fortsatte alene. Amerikaneren kjørte sterk og åpnet opp en luke på over minuttet tilbake.

Inn i klatringen angrep Mollema bak og tok opp jakten på King. Nederlenderen begynte sakte, men sikkert å knappe inn på Dimension Data-rytteren og tok tid oppover hele klatringen. King viste tegn til å slite virkelig hardt drøyt halvveis i klatringen, men klarte å omstille seg.

Inn på de to siste kilometerne hadde han fremdeles Mollema på 20 sekunders avstand, som aldri kom noe nærmere. Mollema hadde brukt opp kreftene og begynte igjen å tape terreng til King, som sikret sin andre etappeseier i årets Vuelta a España.

Tagget med: , , , ,

Les også disse