NESTEN: Nok en gang var det bare nesten for Edvald Boasson Hagen. Michael Matthews var like foran nordmannen. Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Ny andreplass på Boasson Hagen

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen
Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 18.07.17 17:35

Del på    

– Jeg var vel den med høyest fart på oppløpet, sier Dimension Data-rytteren etter nok et spurtnederlag.

ROMANS-SUR-ISÈRE (procycling.no): På den 16. etappen av Tour de France kom nok en seier for Michael Matthews (Team Sunweb). Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) fulgte like bak.

Dimension Data-rytteren kom i voldsomme klyv på de siste hundre meterne, mens Michael Matthews og John Degenkolb kjempet side om side. Nordmannen fikk kastet hjulet foran tyskeren, men Sunweb-spurtern kunne han ikke kjøre noe med.

– Laget gjorde en kjempejobb. Jeg var i en god posisjon, men det var kun den siste svingen der jeg var for langt bak. Jeg hadde en bra spurt og var vel den med størst fart på oppløpet. Jeg måtte jakte og prøve å ta Matthews. Det gikk ikke, og det er synd.

– Det er bra at jeg er med der, og jeg hadde absolutt en sjanse i dag. Det ble færre å spurte mot i dag, og da er det synd at det ikke går.

Etter starten i Le Puy-en-Vela gikk det stort sett oppover på de første to milene. Her måtte Marcel Kittel (Quick-Step Floors) slippe. Takket være hardkjør i første gruppe kom tyskeren aldri tilbake, og etappen ble avgjort uten at mannen som har dominert de flate etappene i årets tour var med.

150 av 165 kilometere var kjørt da tetgruppa sprakk opp i sidevinden, og ved målgang i Romans-sur-Isère skulle omlag 30 ryttere gjøre opp om seieren. Edvald Boasson Hagen var eneste nordmann i frontgruppa.

Daniele Bennati (Movistar) ledet inn på den siste kilometeren, men resten av feltet fulgte like bak.

Dimension Data og Team Sunweb dro opp spurten, men Boasson Hagen sakket akterut i et teknisk krevende parti. På oppløpet satt Michael Matthews i god posisjon, og Australieren tok sin andre etappeseier i årets tour. Edvald Boasson Hagen suste fram på de siste meterne, og det endte med nok en andreplass på nordmannen.

– Jeg har vært i den situasjonen før i denne touren her. Jeg havnet litt langt bak i siste svingen. Den var veldig tight, og visste at jeg måtte sitte i god posisjon. Men jeg kunne ikke tatt den noe fortere, for jeg kjente at begge hjulene skled der, og jeg er glad jeg ikke trynet, sier Boasson Hagen til procycling.no like etter at Matthews hadde blitt kåret til vinner.

Tirsdagens etappe ble nordmannens fjerde topp 3-plassering så langt i Tour de France 2017. På syvende etappe var han bare millimetere fra seier, da Marcel Kittel lurte seg forbi på de siste meterne.

– Det var nærmere sist gang, for å si det sånn, konkluderte rudsbygdingen.

Krevende start

Klokken 13:40 nådde rytterne den nøytrale staten, og lå ut på etappe 16 i den 104. utgaven av Tour de France.

Et kobbel av ryttere forsøkte seg med angrep i starten, og Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) og Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) var blant dem. Dog lyktes ikke bruddjakten for de norske rytterne.

En gruppe på fem ryttere slet seg løs, mens Marcel Kittel måtte slippe hovedfeltet.

Samlet i front

45 kilometer ut på etappen var alle utbrytere kjørt inn igjen, og hovedfeltet var nå over minuttet foran gruppen der den grønne trøya befant seg.

Etter den verste stigningen startet arbeidet i første gruppe for å sørge for at Marcel Kittel ikke kom tilbake til teten. Ledelsen steg opp mot to minutter, og Quick-Step Floors begynte å skjønne at slaget var tapt.

Laget til andremann i poengkonkurransen, Michael Matthews, arbeidet utrettelig i teten. Rytterne i den andre gruppen kastet inn håndkledet, og ledelsen steg. Før den innlagte spurten var den omlag fem minutter.

Matthews tok 20 poeng som førstemann over spurtpunktet, og nærmet seg dermed Kittel.

Fare for vind

Det var varslet sterk vind på de siste milene, og 35 kilometer fra mål steg tempoet. Trek-Segafredo forsøkte å sprenge feltet, men vinden var ikke sterk nok, og de andre lagene fulgte nøye med.

Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin) og Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) satt begge våkent med i hovedfeltet med 30 kilometer igjen.

Viftekjøring

15 kilometer fra mål satte Team Sky opp tempoet i fronten av hovedfeltet. Sidevinden sprakk opp feltet, med den gule trøya godt posisjonert i første gruppe. I kaoset gikk Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo) ned.

Alexander Kristoff kom seg ikke med i første gruppe, men Edvald Boasson Hagen satt våkent med langt framme. Det ble raskt 25 sekunder mellom første og andre gruppe, og avstanden økte.

Daniel Martin (Quick-Step Floors) var den beste sammenlagtrytteren som ikke satt i første gruppe. Iren havnet i samme gruppe som Kristoff.

Spurten om seieren

Gruppe nummer to var 30 sekunder bak de fremste med fem kilometer igjen.

Daniele Bennati-rytter støtet med to kilometer igjen, men det var nok kjørestyrke i feltet til å samle det til en spurt. 30 mann gjorde oppp om seieren, der Michael Matthews gikk til topps.

Tagget med: , ,

Les også disse