Prøv Procycling Pluss idag

– Har en liten vei å gå før vi fyller skoene til Lunke og Eiking

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 4.06.16 18:19

Del på    

Stig Kristiansens gutter hang ikke med de beste opp hard stigning.

Det ble ikke helt fullklaff for det norske laget på den andre etappen av Fredsrittet. Med en snaut 13 kilometer lang stigning opp mot mål ble det tøft for de fleste nordmennene, mens det var franske David Gaudu som kunne juble for seieren.

– Vi hadde litt åpne kort. Vi ønsket å prøve så mange oppover fjellet. (Kristian) Aasvold, Markus (Hoelgaard), Njål (Eivind Kleiven) og (Øivind) Lukkedal fikk sjansen til å kjøre full gass i fjellet. De ble plassert flott av Trond-Håkon (Trondsen) og Ole (Forfang). Så var det førstemann opp fjellet. Markus var først av våre, men han vant ikke, sier landslagsjef Stig Kristiansen humrende, og sier at han tror Hoelgaard ble nummer 13.

14. plass ble til slutt det riktige for Hoelgaard, som var 43 sekunder bak etappevinner Gaudu i mål. Aasvold og Kleiven fulgte nærmest av nordmennene på 17. og 18. plass, 2.03 bak den franske etappevinneren. Se flere resultater i bunn av saken!

– Det er fullt godkjent av Markus. Han er ingen utpreget klatrertype. Det er en veldig sterk og god prestasjon av Markus. Så ser vi på de andre at vi har en liten vei å gå før vi fyller skoene til Lunke og Eiking når det gjelder klatringer.

For etter å ha hatt en sterk duo i Odd Christian Eiking og Sindre Lunke i fjellene i U23-rittene de siste par årene, har det blitt en aldri så liten overgang for det norske laget. Eiking forsvant til FDJ, mens Lunke ble proff hos Giant-Alpecin.

– Jeg var fullt klar over, og det så vi Tour of Norway, at de gutta her er ikke helt der hvor Eiking og Lunke var når det gjelder lange klatringer. Kristian Aasvold og Njål var ikke langt bak de heller, men det er en liten bit med arbeid som gjenstår, mener landslagssjefen.

Litt mer sykkelløp på søndag
Etter en etappe som ble avsluttet med en 13 kilometer lang stigning på lørdag, er det en annen type etappe som venter på rittets avsluttende etappe på søndag. Da er bakkene flere, men også kortere. Hvor lørdagens etappe alltid så ut til å ende opp i en test mann mot mann på det siste fjellet, kan søndagens etappe by på en annen dimensjon.

– Det er en ganske krevende etappe i morgen hvor det blir litt mer sykkelløp. Der har vi tenkt til å være ganske aktive og sette ordentlig press på de som leder, og se om vi kan klatre i sammendraget og kjøre for en etappeseier, forteller Kristiansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TOK SJANSEN: Markus Hoelgaard var all in på den avsluttende runden av Tour of Norway. Men både han og lagkompis Reidar Borgersen ble til slutt hentet inn av hovedfeltet. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

GODKJENT: Markus Hoelgaard (til venstre) får skryt av sjefen etter lørdagens klatring i Fredsrittet. Her etter Tour of Norway-etappen til Eggemoen i mai. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Landslagssjefen har et sterkt seksmannslag med seg til Tsjekkia, og mulighetene er dermed mange på søndagens etappe.

– Det er enkelt å se på Markus, men det gjør de andre som ligger høyt oppe i sammendraget også. Han får nok ikke så mye spillerom. Njål og Aasvold har en liten åpning til å kjøre aktivt. Det vil sette press på det ledende laget også. Vi vil nok bruke dem aktivt, sammen med de andre sterke rytterne vi har. Så får Markus kjøre finalen og se om han kan gjøre en forskjell der, sier Kristiansen som påpeker at Hoelgaard generelt sett er sterkere i de noe kortere bakkene.

Norge leder også Nations Cup før rittet, men Kristiansen forteller at det ikke er noe han ofrer mange tanker. – Vi teller poeng etter at vi går i mål. Det tenker jeg på når vi kjører hjemover, sier han.

Slik gikk det til
Etter fredagens massespurt, var det lørdag klart for den tøffeste etappen i årets utgave av Fredsrittet. Den andre etappen i U23-rittet ble avsluttet med en uregelmessig stigning på snaue 13 kilometer, som skulle bringe rytterne over 800 høydemeter opp fra utgangspunktet.

Bruddet ble hentet inn 19 kilometer før mål, og dermed var det klatrerne som fikk muligheten til å skinne. Det norske laget, med blant andre Øivind Lukkedal, Markus Hoelgaard, Njål Eivind Kleiven og Kristian Aasvold, hadde flere kort å spille på inn mot den avsluttende stigningen opp til Dlouhé Stráne, når den tsjekkiske grensa mot Polen.

Sammenlagtleder Daniel Auer (Østerrike) falt av tidlig på stigningen, en skjebne han delte med halvparten av feltet da det fremdeles gjenstod ti kilometer.

Inn på de siste fem kilometerne var en gruppe på 16 ryttere samlet, hvor Norge var representert med Markus Hoelgaard.

Da en ny utskilning ble gjort hang imidlertid ikke Hoelgaard med. Kun fire ryttere var samlet i front under kilometersmerket, deriblant storfavoritten Teo Geoghegan Hart (Storbritannia). Briten satt sammen med Edward Ravasi (Italia), David Gaudu (Frankrike) og Kilian Frankiny (Sveits).

I kampen mellom de fire var det til slutt franske Gaudu som kom best ut. 19-åringen vant etappen og tok også over sammenlagtledelsen i rittet.

Geoghegan Hart ble nummer to, mens sveitsiske Frankiny tok tredjeplassen på etappen.

Rittet avsluttes søndag.

Tagget med: , ,

Les også disse