STERK PRESTASJON: Som debutant i U23-VM leverte Andreas Leknessund solid på temposykkelen i Innsbruck. FOTO: Justin Setterfield, Getty Images

Norsk topplassering under U23-tempoen

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 24.09.18 16:05

Del på    

Både Foss og Leknessund leverte varene.

(procycling.no): Mens Tobias Foss har ett år igjen som U23-rytter, har Andreas Leknessund hele tre sesonger igjen før han vokser ut av aldersklassen.

Tromsø-mannen var favoritt foran juniorøvelsen på hjemmebane under VM i Bergen i fjor, og kunne innta mandagens VM-tempo med lavere skuldre.

20-åringen gjorde sine saker bra, og avsluttet sterkt i den småkuperte løypa. Det skulle holde til 13.-plass.

Mens vi venter på Mikkel Bjerg …

Enda bedre gikk det for Tobias Foss. Mannen fra Vingrom åpnet med fjerde beste passeringstid ved 18,1 kilometer. Uno-X-rytteren avsluttet også sterkt, og hadde bare Brent Van Moer (Belgia), Mathias Jørgensen (Danmark) og Ethan Hayter (Storbritannia) foran seg på listene.

Da var det egentlig bare å vente på den store forhåndsfavoritten: Tempo-dyret Mikkel Bjerg.

Han tok et overbevisende gull i Bergen i fjor, og fortsatte i samme spor denne gangen. Ved første passering hadde han allerede et forsprang på 24 sekunder til landsmann Jørgensen.

Bjerg: – Helt utrolig!

I mål hadde De Moer avsluttet best av de to, men Bjerg smadret også belgierens sluttid. Med 33 sekunders margin i mål var han ikke like overlegen som i fjor, men det holdt likevel i massevis til et nytt tempogull.

– Det er helt utrolig. Hele sesongen min har dreid seg om dette, uttalte Bjerg i intervjuet med UCI (vist på TV 2) etterpå.

Van Moer tok sølvet, Jørgensen bronsen – mens Tobias Foss til slutt tok en overbevisende 6.-plass. Andreas Leknessund ble til slutt nummer 13.

Slik gikk det til:

71 utøvere på starten av juniorenes VM-tempo i Innsbruck, deriblant regjerende mester Mikkel Bjerg, samt nordmennene Andreas Leknessund og Tobias Foss.

Løypa var 27,7 kilometer lang og startet i Wattens. Underveis passerte man Hall-Wattens, startpunkt for jentenes tempo og fulgte den samme traseen videre inn mot Innsbruck.

Det ga nok en småkupert temposløyfe, men de mest krevende partiene mot slutten.

Solid avslutning av Leknessund

Med startnummer 60 ankom den doble nederlandske tempomesteren Julius Van den Berg og satte ny bestetid: 21:56,58 var 7,77 sekunder bedre enn Nickolas Zukowsky.

Van der Berg er hentet inn av EF Education First, og han sykler sin første, hele sesong med WorldTour-laget neste år.

Det var ikke lenge nederlenderens tid var den raskeste. Både Max Kanter (Tyskland) og Ethan Hayter (Storbritannia) var bedre, mens Andreas Leknessund klokket inn til en fjerdeplass fra sitt tidlige startnummer.

Hayter sto distansen best av de tre. Sluttiden på 33:16 kunne i beste fall sende ham inn i medaljekampen. Tromsøværingen Leknessund hadde også avsluttet bra. I mål var han 18 sekunder bak Hayter, men var raskere enn Kanter i mål.

– Jeg kjørte fort mot slutten. Jeg hadde kontroll lenge og fikk til en avslutning slik den skulle være i dag. Jeg er greit fornøyd. Jeg hadde egentlig håpet på enda litt bedre, sa Andreas Leknessund til TV 2 Sporten etter målgang.

Belgier overrasket fra tidlig posisjon

Tempogrenen har en seedet gruppe, noe som gjorde at de fleste forhåndsfavorittene hadde lave startnumre (og sene starttider). Derfor var det vanskelig å si hvor bra nordmannens tid ville stå seg mot store navn som Brandon McNulty, Mikkel Bjerg, Lennart Kämna og europamester Edoardo Affini.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STRÅLTE OM KAPP MED FJELLENE: Danske Mikkel Bjerg holdt et høyt tempo over samtlige 27,7 kilometer. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Belgiske Brent van Moer skulle bli nestemann i hot seat. Belgieren var 12 sekunder kjappere enn Hayter. Mellom de to plasserte danske Mathias Jørgensen seg, mens Leknessund stadig ble dyttet noen plasseringer nedover resultatlisten.

Så roet det hele seg ned en periode. Tobias Foss la ut med startnummer 17, litt over klokka 16. Vingrom-gutten hadde Kämna (til daglig proff hos Team Sunweb) i hælene, og tyskeren hadde ambisjoner om medalje på dagens tempo, og selvsagt helst gullet.

Foss slo gullfavoritt Kämna

Foss åpnet sterkt på sin VM-tempo. Inn til fjerde beste passeringstid ved 18,1 kilometer. I utgangspunktet burde den tøffe avslutningen passe Uno-X Development Team-rytteren godt.

Ifølge Tissot-timing var Foss estimert inn til tredjeplass, men inne på oppløpet var det klart at også tiden til Hayter var utenfor rekkevidde. Foss kom 17 sekunder for sent til å straffe De Moer, og spurtet inn til foreløpig fjerdeplass.

– Det gikk helt greit. Det gikk litt på det jevne. Jeg føler ikke jeg fant helt flyten, sa Foss til TV 2 Sporten om løpet sitt.

Bak ham ble det klart at Lennard Kämna ikke hadde noen stor dag på temposykkelen. Sunweb-rytteren, som var med på laget som vant VM i lagtempo i Bergen i fjor, kjørte inn til 10. beste tid.

Bjerg åpent fryktinngytende

Til slutt skulle også de tre gigantene bevege på seg: Edoardo Affini, Brandon McNulty og Mikkel Bjerg.

Affini åpnet lovende, kun to og et halvt sekund bak bestetid etter 18,1 kilometer. Den skulle dog smadres av Bjerg, mens McNulty klokket inn til 6.-plass.

Fjorårsmester Bjerg var dagens siste startende, og straffet bestetiden til landsmann Jørgensen med hele 24 sekunder. Tempospesialisten la ut i et voldsomt tempo, men dansken er også sterk nok til å holde det gående over 27,7 kilometer. Man fikk et inntrykk av at gullkampen langt på vei var avgjort allerede.

Utilnærmelig

Til slutt dreide det seg mest om hvor stor seiersmarginen skulle bli. Affini kjørte inn til fjerdeplass, mens McNulty ikke maktet å straffe tiden til Foss.

Bjerg holdt hodet kaldt, og hadde spart nok krefter til motbakkene mot slutten.

Han tok sitt andre VM-gull i tempo på rad i U23-klassen. Denne gangen var seiersmarginen på 33 sekunder til De Moer. Bronsen gikk også til Danmark, til Martin Jørgensen.

Foss endte på 6.-plass, mens Andreas Leknessund også kunne si seg fornøyd med 13.-plass.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse