ALLE VIL HIT: Arctic Race of Norway er et viktig ritt for norske lag og deres sponsorer. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND

Norgescupen kan hjelpe lag inn i Arctic Race

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 25.11.16 14:00

Del på    

Misnøye i fjor da FixIT havnet utenfor.

(procycling.no): De norske kontinentallagene var samlet til møte med forbundet på Gardermoen, torsdag.

Blant sakene de drøftet var hvordan lagene som får kjøre neste års Arctic Race ble plukket ut. Dette har vært et stridstema innenfor norsk sykkelsporten de siste årene.

Denne sesongen fikk 4 av 5 norske lag innpass, og valget ble tatt basert på innkjørte UCI-poeng ved utgangen av mai måned.

Team Ringeriks-Kraft tok plassen fra FixIT med knapp margin.

Vil begrense kontilagene

Det er franske ASO som arrangerer rittet, og som i så måte bestemmer hvordan hovedfeltet skal settes sammen. Hele 14 lag hadde funnet veien fra Tour de France til årets utgave av rittet.

Les også: – Merkelig at ikke forbundet kjemper for oss

Les også: – Fortsetter det slik, vil utviklingen stagnere

Les også: Arctic Race gjør helomvending

Medaljens bakside er at franskmennene ikke har plass til mange norske lag. De ville maksimalt ha med tre norske lag denne gangen – men Norges Cykleforbund presset på og fikk med fire.

I år – som i fjor – vil ASO ha det endelige ordet, men forbund og kontinentallag har åpnet dialogen alt nå for å finne en løsning på hvordan plassene skal fordeles.

– Forslaget som ligger på bordet sier at UCI-poeng blir et kriterium også i år, i tillegg skal det gå an å score poeng via gode resultater i årets tre første runder av Norgescupen, sier Olav Alexander Benjaminsen i Team Coop til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SPENT PÅ NYE FORSLAG: Olav Alexander Benjaminsen hilser Tour de Hallingdal velkommen i Norgescupen, men hadde ønsket å få rittdatoene på et tidligere tidspunkt. FOTO: Coop - ØsterHus

SPENT PÅ NYE FORSLAG: Olav Alexander Benjaminsen hilser Tour de Hallingdal velkommen i Norgescupen, men hadde ønsket å få rittdatoene på et tidligere tidspunkt. FOTO: Coop – ØsterHus

I utregningen skal seier i et NC-ritt gi halvparten av poengene en seier i et UCI-kategori 1.2-ritt hadde gitt.

– Det er et spennende forslag det, samtidig som det ligger litt i kortene at et lag som satser mer på Norgescup enn UCI-ritt, vil komme enklere til poengene i førstnevnte kategori, legger Benjaminsen til.

Bedre tilbud til norske klubbryttere

Neste sesong vil Norgescupen bestå av seks ritt. Den største nyvinningen er et etapperitt i Hallingdal (6.-9 juli).

Kontinentallagene procycling.no har snakket med stiller seg positive til dette:

– Jeg synes det er veldig bra, sier Adrian Gjølberg i Team FixIT.

– Det er veldig bra at etappeløpet kommer. Da blir det et større tilbud til Norge syklister, spesielt for de som ikke er på kontinentallag og faller utenfor de største UCI-rittene. Disse rytterne trenger flere konkurranser i løpet av en sesong, mener han.

Også forbundet forteller om god respons på de nye planene.

– Det var gledelig stor enighet om å gjøre en innsats for Norgescupen. Det er en viktig arena for framtidas kontinentalryttere, i tillegg har også dagens kontinentalryttere mye å hente der, sier sportssjef i NCF, Stig Kristiansen, til procycling.no.

Kristiansen: – Ingen plikt

Etter fjorårets instruks skulle kontinentallagene stille med minimum tre mann i fire av fem NC-ritt.

Det kravet oppfylte ikke Joker Byggtorget, uten at det foreløpig har fått noen konsekvenser.

I 2017 skal lagene stille til start i fire av seks ritt, med mellom tre til seks mann.

– De har aldri vært forpliktet til det, men det er kjøreregler lagene er med på å sette opp i samråd med oss, og er enige om å strekke seg etter. Dette for å sikre at disse rittene forblir gode. Uten hjemlige konkurranser kommer vi til å se at nivået på de nest beste faller. Ingen ønsker det, påpeker Kristiansen.

– Hørt mye bra om Tour de Hallingdal

Det ble på møtet kommentert at NC-oppsettet kommer sent, i hvert fall sammenliknet med den internasjonale rittkalenderen.

– Vi har i hvert fall planlagt UCI-rittene vi kommer til å sykle neste år i lange tider allerede. NC1 kommer tett på Arno Wallard Memorial for vår del og like før Tour de Bretagne for andre. NC2 er søndagen før Tour of Norway og Tour des Fjords. Og NC3 er lagt i nærheten av Ronde de l’Oise, Heistse Pijl og Koningslo – men slik vil det alltid være. Det hadde hjulpet oss om vi kjente til datoene på et tidligere tidspunkt, bemerker Benjaminsen.

– To av konkurransene er lagt til juli måned. Hvordan ser dere på det?

– Tidspunktet er en typisk treningsperiode, men det går fint an å benytte seg av de to rittene i en periode vi vanligvis ikke kjører ritt. Det er mange år siden det har vært et etappeløp i Norgescupen, og jeg har hørt mye positivt om Tour de Hallingdal, sier han.

Tagget med: , , , ,

Les også disse