HAR IKKE ALLTID KONTROLL: Både Sandnes og Bærum og Omegn sykkelklubb har tatt sjanser når det gjelder rytternes sikkerhet i Norgescupen. Dette bildet er hentet ifra Norgescup-rittet Rasmus Tiller vant i Stjørdal. (Foto: Cato Karbøl / Norges Cyklefobund

Norgescupen inntar Hallingdal

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 22.11.16 18:23

Del på    

Etapperitt for klatrere venter norgeseliten.

(procycling.no): Tirsdag ettermiddag ble neste års Norgescup-kalender offentliggjort på sykkelforbundets nettsider. Det er flere endringer som er gjort fra den Norgescupen vi kjenner fra de siste årene.

Bergen har et VM på høsten, og er naturligvis ikke lenger avslutningsarenaen. De har derimot fått åpningen, som neste år finner sted 23.april. Samtidig er vårklassikeren Gylne Gutuer flyttet til september, og avslutter Norgescup-sesongen.

Men den største overraskelsen kommer i form av et etapperitt på Gol i juli måned.

Tour de Hallingdal har vært arrangert ti ganger siden starten i 2007, og har bare økt i omfang. Alt startet med en kompisgjeng som ønsket å sykle mot hverandre, og i 2015 tok rittet steget opp og ble rankingritt. Deltakerantall og nivå har steget proporsjonalt, og neste år kommer hele norgeseliten på besøk til Gol.

– Et ritt for klatrerne

I Hallingdal venter flere seige klatringer, noe som gjør at rittet kommer til å skille seg ut fra de tradisjonelle Norgescupene, som ofte sykles i kortere runder. Dette er en av grunnene til at sykkelforbundet ønsker rittet velkommen som Norgescup.

– Tour de Hallingdal setter fokus på det med klatring. Vi ser for oss at det er et ritt som klatrerne kan blomstre i. Det er mange høydemetere, og det bringer et nytt konsept inn i Norgescupen, forklarer presseansvarlig i NCF, Per Erik Mæhlum, til procycling.no. 

Rittet arrangeres 6.-9.juli, og tetter med det et hull på kalenderen etter NM. Juli har tradisjonelt sett vært en rittfri måned på høyeste nivå i Norge, og man har måttet reise til U6 for å konkurrere på høyt nivå. Neste år blir det to Norgescup-ritt i juli, da det siste helgen i måneden er ny runde i Sandefjord. Dette er fordi den tradisjonelle Norgescupen første helgen i august neste år sannsynligvis krasjer med EM.

– Vi har avveid det opp mot sportslig avdeling med tanke på å ha et ritt i juli, ettersom det på en måte har vært en fredet måned for trening. Men sykkelsesongen i Norge er ikke så ekstremt lang, så vi mener det er bra å sette fokus på at man kan kjøre ritt i juli også.

Mæhlum forteller videre at poengfordelingen for etappene og sammenlagt ikke er avklart ennå, men at det ligger an til å bli en poengsum for sammenlagt, og en mindre sum for etappene. Han understreker også at det ikke skal være dette rittet som setter cupen sammenlagt, men at det jobbes med en naturlig fordeling sammenlignet med de andre rittene i cupen.

– Et ritt der bredden møter eliten

Mannen bak Tour de Hallingdal, Ole Christian Nymoen, ser frem til å få norgeseliten på besøk til Gol. Han forklarer at rittet kommer til å ha en ganske lik utforming som fjorårsutgaven, men at ikke alt er i boks ennå.

– Etappene for menn senior kommer til å være 120-130 kilometer lange, mens det for kvinner senior og menn junior vil være 80-100 kilometer lange etapper. Etappene kommer til å være harde, med de bakkene vi kan tilby i Hallingdal, sier Nymoen til procycling.no.

Antall høydemeter og kilometer antas også å være omtrent det samme som fjoråret. Da var det fem etapper på fire dager, og man kan forvente seg noe av det samme neste år.

Alle rittets etapper har start og mål i Gol sentrum, med unntak av noen etapper, der målgang er på toppen av forskjellige bakker. Tour de Hallingdal har tradisjonelt sett vært et ritt der bredden kan møte eliten, og rittlederen beretter at det fortsatt er et brennende ønske om å beholde bredden. Derfor vil også masterklassene bli å finne i neste års ritt.

– Vi søkte ikke om å arrangere Norgescup, men vi ble spurt. Vi har alltid vært tydelige på at vi ønsker å arrangere, men har også vært tydelige på at det må være som etapperitt. Konseptet vårt er etapperitt, og det må vi beholde. Vi bygger jo en organisasjon stein for stein, men vi må bygge på noen ekstra steiner i året som kommer. Det er et lite miljø og mye jobb, forklarer ildsjelen fra Gol IL Sykkelgruppe.

Rittets hjemmeside kan dere finne her. Her er løypeprofiler, resultater og bilder fra foregående år.

Norgescup landevei 2017:
23.april, Bergen (Region Vest)
14.mai, Eidsvoll SK
4.juni, Sandnes SK
6.-9.juli, Tour de Hallingdal (Gol IL Sykkelgruppe)
29.juli, Sandefjord SK
10.september, Ottestad IL.

Norgesmesterskapet i landeveissykling arrangeres i Trondheim 18.-25.juni. TVK, IL Stjørdals Blink og IL Sverre er arrangørklubbene.