LEDER NORGESCUPEN: Elias Spikseth (Asker CK) leder Norgescupen etter tre av fem ritt. Lørdag skal han forsvare trøyen i en hard løype i Stjørdal. Foto: Pål Westgaard.

Norgescup-lederen: – Det har løsnet skikkelig

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 4.08.16 19:59

Del på    

Elias Spikseth har hevet seg etter at han tok steget ned fra kontinentalnivå, og er klar til å forsvare Norgescup-ledelsen i Stjørdal.

(procycling.no): Lørdag er det klart for sesongens fjerde Norgescup-ritt. Som i fjor er det i Stjørdal det arrangeres, og det er en tøff løype som venter rytterne. Etter forrige NC-ritt i Sandnes, var det Asker CK-syklisten Elias Angell Spikseth som kunne ikle seg den gule ledertrøyen i menn senior.

Spikseth har samme poengsum som Anders Skaarseth (Joker-Byggtorget), men er foran på grunn av plasseringssiffer. Skaarseth er for tiden i Girona sammen med lagkameratene Kristoffer Halvorsen og Amund Grøndahl Jansen, og skal derfor ikke sykle helgens ritt.

I forkant av helgens ritt har procycling.no tatt en prat med Spikseth, som er forberedt på å gi alt for å forsvare trøyen førstkommende lørdag.

– Vi har meg og Kristoffer (Westgaard) som ligger godt an i sammendraget. Målet for laget er å beholde trøyen. For meg var det en bonus i det hele tatt å bruke den i et ritt, forteller klubbrytteren.

Brutal løype

Løypen i Stjørdal er som nevnt av det svært harde slaget, med 400 høydemetre på en 20 kilometer lang runde som skal forseres åtte ganger. Spikseth har stor respekt for løypen, og frykter at den kan bli i det tøffeste laget.

– Løypa er i hvert fall hard nok, jeg skulle gjerne hatt litt mindre bakker. Jeg er ikke den letteste rytteren akkurat. Løyper som i Skien og Bergen passer meg bedre, men vi får se hvor lenge det holder. Jeg vet ikke om Tobias Foss skal sykle, men han sykler jo fra meg med munnen igjen. I tillegg er Trond Håkon Trondsen i kjempeform.

GOD SESONG: Elias Spikseth har hatt en svært god sesong hittil, med mye sterk kjøring, blant annet i U6 i Sverige, hvor han her er avbildet. Foto: Pål Westgaard.

GOD SESONG: Elias Spikseth har hatt en svært god sesong hittil, med mye sterk kjøring, blant annet i U6 i Sverige, hvor han her er avbildet. Foto: Pål Westgaard.

Sykler bedre som klubbrytter

Spikseth er 26 år gammel, og er inne i sin første sesong i Asker, etter at han meldte overgang fra Kristiansand CK før årets sesong. Før det har 26-åringen tre år på baken som kontinentalrytter, ett år i OneCo-Mesterhus og to år Frøy. Men det er først nå som han har tatt steget ned et nivå, at det har løsnet ordentlig.

– Jeg hadde tre år på kontinentallag hvor jeg egentlig ikke var i god nok form til å kjøre på det nivået. Da har jeg drevet med skole ved siden av syklingen. Jeg kjente i fjor at det begynte å løsne litt da jeg fikk skikkelig treningsgrunnlag, og i år har jeg vært i Spania i tillegg, og kjørt på et spansk lag fra januar til april. Det har hjulpet veldig.

Som kontinentallagsrytter måtte Spikseth være mye hjelperytter, og han fikk det som oftest svært tøft i de UCI-rittene han kjørte. Etter å ha blitt klubbrytter igjen, har han fått flere muligheter til å sykle for egne sjanser. 26-åringen opplever også at det er minst like bra opplegg på elitelaget til Asker CK, som det var på kontinentallagene han har kjørt på.

– Jeg merker ikke så stor forskjell på støtteapparatet i Asker og på kontinentallagene. Det er vanvittig bra opplegg her i Asker. Det er bra sosialt, og det er ikke så mye annet å tenke på enn selve syklingen. Vi er bortskjemte til å være klubbryttere, sier Spikseth.

Usikker fremtid

Planen til Norgescup-lederen har vært å gi seg med sykling etter denne sesongen. Masterstudier i økonomi venter til høsten, og 26-åringen innser at alderen ikke gjør ham til den mest attraktive for kontinentallagene. Men god kjøring har fått ham på andre tanker.

– Jeg får se hvordan høstsesongen går. Hvis høsten blir like bra som våren, må jeg se hva jeg gjør til neste år. Det har vært moro for egen del å kjøre for egne sjanser og prestere på det nivået man har hatt lyst til i mange år, beretter den kommende studenten.

Etter Norgescupen i Stjørdal er det Roserittet og NC Bergen som er de største målene for Spikseth. I fjor ble han fem sammenlagt i Roserittet, og han forteller at det er et viktig ritt for ham. I tillegg er løypen i Bergen bra for Asker-rytteren, som helt sikkert også går for et toppresultat der.

PS: Norgescupen har inngått en avtale med Norges sjømatråd, og i den forbindelse blir trøyen som deles ut etter rittet «laksefarget».

Tagget med: , , ,

Les også disse