IMPONERTE: Amund Grøndahl Jansen ble nummer 16 i Paris-Roubaix. Foto: Jarle Fredagsvik

IMPONERTE: Amund Grøndahl Jansen ble nummer 16 i Paris-Roubaix. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no.

Norges beste i Roubaix: – Jeg var litt feig

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 8.04.18 19:13

Del på    

Grøndahl Jansen tror egne valg spolerte topplassering.

ROUBAIX (procycling.no): På 16.-plass ble 24 år gamle Amund Grøndahl Jansen nordmannen som plasserte seg høyest opp på resultatlistene under Paris-Roubaix.

En godt sliten, skjelvende og møkkete romeriking var ikke bare fornøyd med det:

– Det løsnet ordentlig i dag, og det er jo løpet som passer meg best. Jeg skulle helst sett at jeg én gang topp ti i et av rittene denne våren, sier LottoNL-Jumbo-rytteren til procycling.no.

Med 19.-plass i Het Nieuwsblad, 30.-plass i Dwars door Vlaanderen og 43.-plass etter at han ble tvunget av sykkelen av en velt og løp opp Koppenberg til fots, er det ikke sikkert han er så veldig skuffet når han våkner opp i morgen tidlig.

Tre norske hindret, Jansen kom seg unna

Som Truls Korsæth, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff holdt seg innenfor favorittgruppens rammer langt inn i løpet.

Der de tre førstnevnte enten ble hindret eller felt av velten i forkant av Mons-en-Pevele, satt han strålende plassert og slapp å manøvrere seg unna.

Alle sykkelritt, og spesielt de lengste og tøffeste endagsrittene, består av en rekke valg. De taktiske disposisjonene lag og enkeltryttere gjør underveis, avgjør utfallet av rittene.

Det vet LottoNL-Jumbo-rytteren så alt for godt, og i etterkant var han selvkritisk til noen av valgene han tok underveis i brosteinsslaget mot Roubaix.

– Jeg satte med de beste, de som kjørte av gårde på Mons-en-Pevele, og da satt jeg bak Marcus Burghardt (Bora-Hansgrohe). Han klarte ikke å holde følge. Jeg vet ikke om jeg hadde klart det selv, og jeg tviler litt på det. Men man har den sittende igjen i hodet, forteller Grøndahl Jansen til procycling.no.

Skylder på manglende erfaring

Noe senere ble gruppa redusert ytterligere. Til slutt kjempet Nils Pollitt, Taylor Phinney, Zdenek Stybar, Jens Debuscchere, Mike Teunissen, Oliver Naesen, Jelle Valleys og Wout van Aert om plassene 7 til 14.

På tross av at han i utgangspunktet hadde håpet på en topp 15-plassering før start, var han såpass nære at det ergret ham litt at han ikke gjorde det enda bedre.

– Det sitter også litt i hodet øyeblikket da Naesen og de kjørte av gårde og jeg mistet sjansen til topp 10. Det svir litt, det også, innrømmer han.

– Hvor mye føler du at du mangler da?

– Topp 10-plasseringen er det bare å bestemme seg for. Og sitte med de første. Jeg var rett og slett litt feig.

– Hvorfor var du det?

– Manglende erfaring, svarer han.

Endte opp med Gilbert-spurt

Mens publikums ekstase over Peter Sagans andre monumentseier fortsatt bruset i vårlufta over Roubaix, gjorde Grøndahl Jansen seg klar til spurtoppgjør mot Quick Step-legenden Philippe Gilbert.

Det endte med et knepent nederlag – og altså ingen topp 15-plassering, men en 16.-plass:

– Jeg var en av de sterkeste i den gruppe jeg satt med inn. De som kom av gårde, kommer av gårde fordi det sitter litt ulike folk spredd. Det er noen ”råtne egg” som er kjørt, og så blir det noen luker i svinger. Når man da nøler litt, er det akkurat nok til at man ikke kommer med.

Én av tre 94-årganger i toppen

Det nederlandske Lotto-laget var nok uansett godt fornøyd med nordmannens innsats.

Maarten Wynants ble nummer 36 (+7:40 bak) og debutant Dylan Groenewegen 44 (over 12 minutter bak). Bram Tankink, Pascal Eenkhorn og Jos Van Emden kom også langt bak i leksa, mens Timo Roosen ikke avsluttet rittet innenfor tidslimiten.

Laget slet med en hel del punkteringer underveis. I forkant var målsetningen at enden Grøndahl Jansen eller Roosen skulle blande seg inn mellom de 15-20 beste.

Dersom man finstuderer resultatlista litt nærmere, ser man også at Grøndahl Jansen er noen år yngre enn de fleste han kjempet mot på veien inn mot Roubaix.

Cyclocross-unikumet Wout Van Aert er også 1994-årgang, og det samme er Nils Pollitt. Den tredje 94-årgangen blant de 16 beste under brosteinsdronningen er Grøndahl Jansen selv.

Ingen er yngre, noe som gir en viss indikasjon på hvor sterk prestasjonen han leverte i Roubaix, likevel var.

– Han kjørte bra og satt fint med. Jeg så Truls og Edvald lenge, og Sven Erik var der framme. Det var mange gode, norske prestasjoner. Det lover bra for framtida, lød skussmålet fra Alexander Kristoff etter målgang.

Tagget med: ,

Les også disse