Prøv Procycling Pluss idag

FULL KONTROLL: Mathieu van der Poel var i det umulige hjørnet i Brabantse Pijl og tok en klar spurtseier i kamp mot Julian Alaphilippe. Nå er han mannen alle frykter før Amstel Gold Race. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Nordhaug: – Det største talentet på år og dag

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 20.04.19 22:14

Del på    

Ardenner-spesialisten tror Amstel Gold Race passer Van der Poel "ekstremt godt".

Mathieu van der Poel har virkelig tatt landeveiseliten med storm denne sesongen, og foran Amstel Gold Race er det plutselig han mange nå peker på som den store favoritten.

– I utgangspunktet er det Alaphilippe som er den største favorittene i Ardennene, men det skal bli veldig spennende å følge med på Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race. Han skal kjøre Amstel på hjemmebane i mestertrøya, så det er jo helt rått, sier Eurosports sykkelekspert Lars Petter Nordhaug til procycling.no.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Hva synes du om det du så av Van der Poel i Brabantse Pijl på onsdag?

– Det er bare å rive av seg hatten. Det er helt vilt. Han må være det største talentet jeg har sett på to hjul på år og dag. At han banker Alaphilippe i avslutningen er helt rått. Det er utrolig imponerende at han også takler distansen så godt som han gjør. Du så det i Flandern at han var sterk på slutten. Jeg tror Amstel er et ritt som passer ham ekstremt godt. Etter min erfaring er det posisjonskamp hele veien og akselerasjoner hele dagen. Det tror jeg ingen i verden takler bedre enn ham, med den bakgrunnen han har fra sykkelkross.

Beste fra begge verdener

Amstel Gold Race er et ritt som markerer en endring i vårklassikerne. Alexander Kristoff, John Degenkolb, Fernando Gaviria og flere andre av de mer spurtorienterte rytterne holder seg hjemme, mens flere av spesialistene på brosteinsklassikerne tar med seg Amstel Gold Race før de setter strek for vårsesongen, som Oliver Naesen, Greg Van Avermaet og Wout van Aert.

Noen få av dem fortsetter også helt til Liège-Bastogne-Liège, som Peter Sagan og Philippe Gilbert, mens det også kommer flere ryttere som foreløpig ikke har fokusert så mye klassikerne så langt som vil gjøre seg gjeldende.

– Amstel faller litt mellom. Det tilhører Ardenner-uka, men det er et ritt som er midt i mellom Flandern og Liège. Det er det som alltid er morsomt, at det er spennende når de møtes. Ofte forventer man at de som kommer fra brosteinsklassikerne er helt rå, men så kommer de klatresterke rytterne som kommer fra Baskerland og setter dem på plass. Det er en litt annen måte kjøre på, mener Nordhaug. 

SLU REV: Selv om Nordhaug har større tro på Alaphilippe og Van der Poel, tror nordmannen at denne mannen fort kan ta seieren med hjelp av hans solide erfaring. Foto: Tim de Waele/Getty Images

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Hvis du kun kan velge én rytter, hvem tror du vinner da?

– Da får jeg si Gilbert. Jeg har større tro på Alaphilippe og Van der Poel, men det er så mye som kan skje når du har et slikt favorittstempel på deg. Gilbert er en vanvittig slu rev, så han kan fort med erfaring og taktikk lure de yngre rytterne. Det er veldig åpent, så det er vanskelig å peke på én rytter, sier nordmannen.

Har tro på Eiking topp 20

Nordhaug har selv mange gode prestasjoner i Limburg, med fem plasseringer blant de 31 beste. Best huskes nok likevel velten hans i 2012, da Damiano Cunego kjørte inn i ham etter at Maksim Iglinskij først hadde gjort en manøver i forkant. Nordhaug var da kun noen hundre metere fra målstreken og satt strålende plassert på hjulet til Enrico Gasparotto, som til slutt vant rittet.

– Jeg har jo kommet meg over det. Det er slik som skjer i sykkelsporten. Det er lett å si hvor bra det kunne vært i ettertid, men det er klart at det er kjedelig at det skjedde. Jeg innså nok senere at det kunne blitt veldig bra, for jeg viste jo en spurt i Montréal som tilsier at det var riktig slik jeg følte meg. For jeg følte at jeg ikke hadde startet spurten min engang, og jeg lå på hjulet til han som vant.

– Jeg var nære ved året etter også da Roman Kreuziger vant, og de fleste årene har jeg vært i den tetgruppa. Det er et ritt jeg alltid har likt, mestret og vært i toppen i. Men du får nok ikke så mange sjanser til å stå på podiet eller vinne, og da var det nok 2012 som var mitt år.

I sin siste deltakelse i 2016 ble han nummer 29, og siden er August Jensens 75. plass i fjor det eneste gjeldende norske resultatet i herrerittet. Odd Christian Eiking fullførte ikke rittet i 2017 etter å ha blitt syk i forkant. Jensen og Eiking er de to norske deltakernes i herrenes ritt på søndag og Nordhaug har tro på at Eiking kan blande seg inn blant de 20 beste.

–Ja, så absolutt. Det tror jeg han har egenskapene til å klare. Jeg tror han passer enda bedre til Liège-Bastogne-Liège, som er et litt seigere ritt, men jeg tror absolutt han har punchen og egenskapene til å takle det. Så avhenger det av at han kjører taktisk bra ritt, og han har jo også en god spurt om det skulle komme en gruppe på 20 ryttere inn mot mål. Jeg forventer å se ham topp 20 i morgen, sier Nordhaug.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , , ,

Les også disse