Prøv Procycling Pluss idag

GJENNOMBRUDDET: Denne opplevelsen kan komme til nytte også under fredagens VM-fellesstart

GJENNOMBRUDDET: Denne opplevelsen kan komme til nytte også under fredagens VM-fellesstart, tror Rasmus Fossum Tiller. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

NM-bragden ga Tiller selvtilliten han trengte

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 22.09.17 08:26

Del på    

– Nå vet jeg at jeg har en god avslutning.

BERGEN (procycling.no): Stjørdal har blitt som hjemmebane for Rasmus Tiller, etter at han har vunnet både NorgesCup og ikke minst senior-NM i den samme løypa.

– Jeg håper det blir VM her, spøkte trønderen etterpå.

LIVE: Følg ALLE VM-øvelser hos procycling.no!

Nå er det imidlertid VM, i en løype som Tiller ikke hadde sjekket ut etter ankomsten til Bergen.

– Jeg skal innrømme at jeg ikke har vært gjennom løypa enda, men jeg kjørte her under Tour des Fjords. Det er en tøff løype, men på en god dag har jeg et håp om å være med helt inn når det skal avgjøres, sier han til procycling.no på onsdagens pressetreff på det norske utøverhotellet.

Torsdag var det uansett satt av tid til trening i fellesstartløypa i Bergen, så da ble de norske fargene å se oppover bakken døpt Salmon Hill.

– NM-seieren betød mye for meg

I den nevnte NM-seieren beviste Tiller flere ting: At han kan overleve i en gruppe der konkurrentene har både én, to og tre hjelpere mer enn ham.

At han var sterk nok til å motstå angrep fra en WorldTour-rytter oppover. Og at han er i besittelse av en giftig avslutning i en mindre gruppe.

– Tar du med deg selvtillit fra NM-seieren med deg inn i VM?

– Den opplevelsen betød veldig mye for meg. Nå vet jeg at jeg har en god avslutning, og at jeg kan stole på den. Man stoler mer på instinktet. Når du kommer i en gruppe med seks-syv mann, er det veldig viktig å vite hvem du skal følge og hvem som er sterkest. Det er viktig at man ikke tar noen dumme monsterføringer, men at man bruker hodet underveis.

Behagelig å samle seg rundt Doffen

Både Tiller og Anders Skaarseth blir løftet fram av landslagssjef Stig Kristiansen som ryttere som skal beskyttes så lenge som mulig på det norske laget.

Samtidig skinner det litt igjennom at det vil bli veldig enkelt å samle seg rundt en godt plassert sørlending mot slutten av dagen.

– Blir det mer samlet, så går vi for Doffen. Han er den beste avslutteren, oppsummerer Tiller greit.

Men etter fjorårets oppvisning i Doha, blir ikke ting like enkelt denne gangen. Trolig velger flere andre nasjoner en all out attack-variant, der målet er å trøtte ut både Halvorsens hjelpere og rytteren selv.

I stedet for å kontrollere, har nordmennene tenkt å bidra til angrepsfesten selv også. Da er det selvsagt meget behagelig å sitte på typer som Skaarseth og Tiller.

– Jeg tror nøkkelen blir å være med på det som skjer de siste tre rundene. Det er da det virkelig begynner å gå fort. Det kommer til å bli et tøft løp, hvor folk faller av på hver eneste runde. Jeg tror det blir et sliteløp, sier Tiller.

Ingen har forsvart U23-trøya før

Han støttes av sjefen i akkurat den spådommen. Kristiansen har mange baller å sjonglere denne uka, men svitsjer greit over på U23-bryteren:

– For U23 kommer det til å bli et veldig hardt løp, slår han fast.

– Det blir ikke noe stort felt til mål. Det er mye som kan gjøre at det samles med et par runder igjen, men jeg ser på en del av løpet som en stor utskilling. Blir det satt fart halvveis, kommer store grupper til å falle av. Posisjonering, bruk av lagkamerater og passe på seg selv, blir veldig viktig, sier han.

Mot slutten av dagen handler det om å forsvare regnbuetrøya for det norske laget. Halvorsen kan bli historisk ved å vinne den to år på rad. Også fordi verdensmesterne gjerne blir proff året etter.

Matej Mohoric har blitt både junior- og U23-verdensmester før han skrev under for Cannondale den påfølgende sesongen.

Men om det blir Halvorsen eller noen av de andre som står på toppen under fredagens fellesstart, dét har ikke mye å si. Bare det er en nordmann.

– Kan vi si at vi har tre gullkandidater i Skaarseth, Tiller og Halvorsen?

– Alle våre har en viss styrke, men det er litt prisgitt hvordan utviklingen i rittet blir. Det er nok disse tre som har det mest i seg å avgjøre fra enten en mindre gruppe eller et lite felt, tror landslagssjefen.

PS: De øvrige rytterne på det norske laget Ole Forfang, Tobias Foss og Syver Wærsted.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse