Prøv Procycling Pluss idag

GÅR MOT SEIER: Alt ligger til rette for at Vincenzo Nibali skal vinne årets Tour de France. Italieneren vil i så fall bli den sjette rytteren i historien med seier i alle de tre treukersrittene. Foto: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD

Nibali dominerte i Contadors fravær

Procycling
Tips meg

Publisert 14.07.14 18:00

Del på    

Grep muligheten da storfavoritten krasjet ut.

(procycling.no): Vincenzo Nibali (Astana) tok virkelig grepet om sammenlagtseieren på dagens etappe av Tour de France, da italieneren vant etappen overlegent. Samtidig måtte hans største konkurrent, Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), bryte rittet etter å ha krasjet i en utforkjøring.

Mange mente dagens etappe, med sine syv kategoriserte stigninger og avslutningen opp det knalltøffe fjellet La Planche De Belles Filles, var rittets kongeetappe.

Etappen levde virkelig opp til forventningene, og det ble et hardkjør fra start til slutt. Til slutt ble det store tidsdifferanser mellom sammenlagtkanonene, og mange mener til og med at rittet allerede er avgjort i Nibalis favør.

Farlig brudd
På Frankrikes nasjonaldag var det mange franskmenn som ønsket å komme seg avgårde i et brudd, og en gruppe på ti ryttere fikk gå etter kort tid. Her satt blant annet Thomas Voeckler (Europcar), Peter Sagan (Cannondale) og Joaqium Rodriguez (Katjusja).

Etter hvert bestemte gårsdagens vinner, Tony Martin (Omega Pharma – Quick Step) seg for at han hadde hvilt lenge nok, og rykket fra feltet med lagkapteinen Michal Kwiatkowski på hjul. Disse kom seg etter hvert opp til bruddet, og utfordret dermed den gule trøyen til Tony Gallopin (Lotto-Belisol).

Da Martin kom opp sluttet derimot samarbeidet i bruddet, og resten la seg bare på hjul mens den tyske tempomaskinen lå i front i nesten 100 kilometer for andre dag på rad.

Sammenlagtfavoritt ute
I utforkjøringen ned fra Petit Ballon veltet sammenlagtfavoritten Alberto Contador. Spanjolen var svært forslått og brukte lang tid på å komme seg opp på sykkelen igjen. Da han endelig var i gang, lå han hele fire minutter bak hovedfeltet.

Storfavoritten prøvde å sykle videre, men da han slet med å holde hjulet til lagkameratene sine var det klart at han ikke kunne fortsette rittet.

Tour de France 2014 10th stage

PRØVDE: Men Alberto Contador klarte ikke fortsette. Foto: EPA/KIM LUDBROOK

Dermed er to av rittets største favoritter ute, etter at også Chris Froome har brutt tidligere.

Favoritten angrep
På rittets nest siste stigning måtte Tony Gallopin (Lotto-Belisol) slippe feltet. Franskmannen ble nasjonal helt da han overtok den gule trøyen i går, men hadde tydelig problemer på dagens etappe.

I front måtte etter hvert Martin gi seg, og Kwiatkowski, som lå som nummer seks sammenlagt før dages etappe, fortsatte kjøret selv. Polakken klarte derimot ikke å hamle opp med Rodriguez, som kjørte fra han i starten av rittets siste stigning.

Med litt under tre kilometer igjen angrep Nibali selv. Ingen klarte å følge storfavorittens angrep, og italieneren fortsatte i et voldsomt tempo.

Etter kort tid tok han igjen restene av dagens utbrudd, og kjørte fra Rodriguez med 700 meter igjen til mål.

Italieneren kunne dermed juble for sin andre etappeseier i årets ritt, og tok også tilbake den gule trøyen. Den franske helten Thibaut Pinot (FDJ) fulgte på en andreplass, mens Alejandro Valverde (Movistar) ble nummer tre.

Kort oppsumert
Thomas Voeckler (Team Europcar), Christophe Riblon (AG2R La Mondiale), Lieuwe Westra (Astana Pro Team), Amaël Moinard (BMC Racing Team), Markel Irizar Aranburu (Trek Factory Racing), Arnaud Gerard (Bretagne-Séché Environnement) og Giovanni Visconti (Movistar Team) var bruddet som først fikk gå på Frankrikes nasjonaldag.

Deretter prøvde Peter Sagan (Cannondale), Joaquím Rodríguez Oliver (Team Katusha) og Jan Barta (Team NetApp-Endura) å komme seg opp til utbrytergruppen, og klarte å kjøre seg opp i løpet av den første innlagte stigningen på etappen.

Der var det hjemmehelten Voeckler som klarte å ta klatrepoengene, like foran Rodriguez. I utforkjøringen stakk Sagan, og kom dermed først til den innlagte spurten og økte dermed ledelsen sin i kampen om grønn trøye.

Tony Martin (Omega Pharma – Quick Step) virket ikke spesielt sliten etter gårsdagens enorme solobragd, og bestemte seg for å rykke fra feltet med sin lagkaptein Michal Kwiatkowski på hjul. Den tyske tempomaskinen klarte å komme seg opp til bruddet da 97 kilometer gjensto av etappen. Han dro også med seg Rein Taaramae (Cofidis) og Marcel Wyss (IAM-Cycling).

I utforkjøringen på vei ned Petit Ballon veltet tredjemann i sammendraget, Tiago Machado (Team NetApp-Endura). Det ble først meldt at portugiseren hadde brutt, men det viste seg å være feilaktig.

I samme utforkjøring krasjet også dagens store favoritt, Alberto Contador (Tinkoff-Saxo). Spanjolen var svært forslått, og sykkelens hans brakk i to i fallet. Han måtte bruke flere minutter på å komme seg opp igjen på sykkelen.

Til slutt kom han i gang igjen, men var på det tidspunktet hele fire minutter bak hovedfeltet. Flere Tinkoff-Saxo bank ryttere ventet på han for å kjøre han opp igjen til feltet.

Kwiatkowski var på det tidspunktet rittets virtuelle leder, hvilket innebar at Astana ikke kunne vente på Contador, men måtte holde et jevnt tempo i hovedfeltet.

Noen par kilometer senere ble det klart at Contador ikke kunne fortsette. Han takket lagkameratene sine og satt seg inn i lagbilen. Dermed er den andre av årets to største favoritter ute av årets Tour de France.

I bruddet fortsatte tempolokomotivet Tony Martin å dra i front, og Kwiatkowski så etter hvert ut som en stadig større trussel for hovedfeltet, som ikke klarte å ta innpå noe mens den råsterke tyskeren lå i front.

Etter hvert begynte riktignok kreftene å ebbe ut for tyskeren, og bruddet tapte tid da ingen andre ville hjelpe til å dra. Med 37 kilometer igjen hadde bruddet kun tre minutter på hovedfeltet.

Rodriguez fortsatte å vinne bakkespurtene i gruppen. Spanjolen rykket like før toppen på hver bakke, men var likevel ikke villig til å bidra med drahjelp i gruppen.

Etter hvert måtte omsider Martin slippe gruppen, på vei opp den bratteste delen av dagens nest siste stigning. Da måtte Kwiatkowski selv gå i front, og den unge polakkens fartsøkning førte til at flere i bruddet slet med å holde følge.

Rodriguez klarte derimot å bite seg fast, og spanjolen rykket så i fra den polske sammenlagtkandidaten og fikk en luke over toppen.

I hovedfeltet måtte gårsdagens franske helt, Tony Gallopin (Lotto-Belisol), slippe feltet, og det så dermed ut til at den gule trøyen var ille ute.

I utforkjøringen krasjet Michele Scarponi i en sving, og kjørte rett ut i publikum. Han var Nibalis siste hjelperytter, og italieneren var dermed isolert.

Foran samlet det seg en gruppe på fire ryttere, der Kwiatkowski, Rodriguez, Visconti og Moinard satt.

I bunn av bakken kjørte Rodriguez fra sine bruddkamerater.

Nibali var den første som angrep fra feltet, og ingen hadde mulighet til å følge italienerens brutale rykk. Richie Porte (Team Sky) var den nærmeste, og australieren lå i front av gruppen bak for å prøve å begrense tidstapet.

Nibali tok igjen Rodriguez like før kilometersmerket. Spanjolen prøvde å bite seg fast, men hadde ingen mulighet til å følge italieneren.

Dermed kunne Nibali juble for sin andre etappeseier i årets ritt. Italieneren tok også tilbake den gule trøyen, og er nå storfavoritt til å vinne sammenlagt. 

Tagget med: , , , ,

Les også disse