Prøv Procycling Pluss idag

SEIER: Mathieu van der Poel vant den første etappen og overtok både poengtrøya, ungdomstrøya og ledertrøya. Her med poengtrøya. Foto: ARN/Pauline BALLET


Nederlandsk supertalent til topps i Kirkenes

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 16.08.18 19:00

Del på    

Favorittseier på første etappe i Arctic Race.

(procycling.no): Årets Arctic Race bød på en hard dag for rytterne, hvor det hele skulle avgjøres med en bratt rampe opp mot mål på de siste 500 meterne.

Der var det den store favoritten, Mathieu van der Poel (Corendon-Circus), som viste seg som den klart sterkeste og tok en overlegen seier.

– Vi kom her med fokus på etappeseier. Nå har vi allerede klart det og jeg synes vi gjorde en veldig god jobb i dag. Vi får se hva de neste etappene bringer, sier etappevinneren i et seiersintervju vist på TV 2.

Den nederlandske mesteren er nok utvilsomt den største favoritten til å vinne rittet sammenlagt etter hans imponerende prestasjon på den første etappen.

Hoelgaard nære seier

Markus Hoelgaard (Joker-Icopal) ledet an i bunn av stigningen etter et angrep på den siste mila og åpnet også spurten fra front. Nordmannen ble lett rundet av van der Poel, men holdt bra og kom inn på en sterk fjerdeplass.

Sammen med en rytter fra Direct Energie, angrep Hoelgaard over toppen av bakken ved målpasseringen med 6,5 kilometer. Sammen ledet med åtte-ti sekunder inn på siste to kilometerne. Da sendte også BMC hele laget opp for å kjøre inn avstanden og i bunn av avslutningsbakken var forspranget nede i fire sekunder.

– Jeg hadde troen selv en periode, men jeg visste at de kom fort bakfra i bunn. Jeg bestemte meg bare for å kjøre hardt fra bunn. Det holdt til fjerde. Det er litt bittert da det kunne blitt bedre, men jeg får si meg fornøyd med fjerdeplass i dag, sier han til TV 2 etter målgang.

– Han jeg havnet i brudd med var ikke så sterk som jeg hadde håpet. Hadde vi vært to eller tre sterkere ryttere kunne det gått.

Også Krister Hagen kom inn blant de ti beste. Coop-rytteren ble nummer ni på etappen.

Stor splitt på slutten

Allerede før den første passeringen av mållinjen måtte August Jensen (Israel Cycling Academy) bytte sykkel. Over bakken var det flere ryttere som falt av og det var ikke mer enn rundt 40 ryttere som kom inn med hovedfeltet i bunn av den siste bakken.

I bakken opp til mål gikk det en velt, noe som førte til at kun rundt ti ryttere kom seg forbi uhindret. Ettersom etappen avsluttet med en bakke, får rytterne heller ikke samme tid som vinneren. Dermed var det en rekke ryttere som tapte mye tid. Carl Fredrik Hagen og Nicolas Roche tapte 25 sekunder, Damiano Caruso og Trond Håkon Trondsen tapte 30 sekunder, mens August Jensen tapte 1’05.

Den store taperen i velten ble Kristian Aasvold som tapte hele 4’19. Coop-rytteren var blant rytterne som gikk ned i velten, etter å ha ligget blant de ti beste med 250 meter til mål.

Også for Odd Christian Eiking ble det en blytung dag. Til TV 2 fortalte han at han slet med sittesår hele veien og nordmannen endte til slutt over syv minutter bak.

Hardkjør fra start

Etter at starten gikk i Vadsø, gikk det unna i høyt tempo. Flere bruddforsøk kom på de første kilometerne og et brudd på hele 24 ryttere, med ryttere som Warren Barguil (Fortuneo-Samsic), Damiano Caruso (BMC), Carl Fredrik Hagen (Joker-Icopal), Anders Skaarseth (Cofidis) og Tiago Machado (Katusha-Alpecin).

Lenge lå de og vaket 15-20 sekunder foran feltet og det harde kjøret førte til at feltet sprakk opp inne langs Varangerfjorden.

Jakob Fuglsang, Odd Christian Eiking og Sondre Holst Enger var blant dem som havnet bakpå, men feltet samlet seg samtidig som bruddets ledelse økte.

Skaarseth imponerte i Cofidis-debuten

Bruddet på 24 ble etter hvert redusert til åtte mann inn på de siste fire milene. Der var både Sindre Skjøstad Lunke (Fortuneo-Samsic) og Anders Skaarseth med.

Skaarseth signerte i sommer en staigiare-avtale med det franske profflaget og fikk debuten sin i den røde drakta i Arctic Race of Norway.

Der viste han seg frem fra en god side og han var først over de to siste kategoriserte stigningene. Det var også godt nok til å sikre seg klatretrøya i hans første ritt som Cofidis-rytter.

Inn på den siste mila i Kirkenes var bruddet så godt som hentet inn, med kun Bert de Backer (Vital Concept) og Skaarseth noen sekunder foran.

Skaarseth angrep alene opp mot målpassering for første gang (med en runde på 6,5 kilometer igjen) og fortsatte solo. Like bra gikk det ikke for August Jensen, som fikk tekniske problemer like i forkant av bakken. Fjorårets andremann i sammendraget mistet dermed i realiteten muligheten til å kjempe om etappeseieren.

Over toppen ble Skaarseth innkjørt og inn mot mål ble også ytterligere angrepsforsøk innhentet. Dermed ble det hele avgjort i den bratte bakken opp mot mål.

Tagget med: , , , ,

Les også disse