VEKSLING: Vinnerlaget inne ved veksling halvveis. Foto: Bas Czerwinski/Getty Images

Nederland tok historisk gull

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 7.08.19 15:46

Del på    

Drømmedag for hjemmenasjonen under første dag i EM.

(procycling.no): Det ble en historisk begivenhet da blandet lagtempostafett stod på programmet for første gang i historien under onsdagens åpningsdag i EM.

Det ble en kamp mellom Nederland og Tyskland om det historiske gullet. Tyskerne var på etterskudd etter herrenes etappe, og klarte kun å ta inn ni av de 23 sekundene de manglet på damenes etappe.

Dermed ble det nederlandsk gull på hjemmebane, allerede det andre nederlandske gullet og den fjerde nederlandske medaljen så langt i EM. 

Øvelsen i EM fungerte som en generalprøve til  VM, hvor blandet lagtempostafett erstatter mer normale lagtempoen man har hatt de siste årene.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Nederland best til veksling

Åtte land stilte til start i konkurransen, hvor først tre herrer syklet 22,5 kilometer, før deretter tre kvinner syklet samme distanse.

De tre damene kunne først starte når de to første herrene hadde passert målstreken, som en stafettveksling kjent fra andre idretter, bare uten noe klapp på skulderen eller en pinne som skulle overrekkes.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Etter at alle de åtte nasjonene hadde vekslet, var det Nederland (med Bauke Mollema, Koen Bouwman og Ramon Sinkeldam) som var i ledelsen og sendte ut kvinnene (Amy Pieters, Floortje Mackaij og Riejanne Markus) med en ledelse på 13 sekunder ned til Italia (Edoardo Affini, Manuele Boaro og Davide Martinelli – vekslet med Elisa Longo Borghini, Vittoria Guazini og Silvia Valsecchi) og 23 sekunder til Tyskland (Marco Mathis, Jasha Sütterlin og Justin Wolf – vekslet med Lisa Brennauer, Mieke Kröger og Lisa Klein).

Også Frankrike var med i medaljekampen, 28 sekunder bak Nederland, med Ermenault Corentin, Damien Gaudin og Dorian Godon som vekslet med Coralie Demay, Eugenie Duval og Pascale Jeuland.

Kamp mellom Nederland og Tyskland

Med tanke på at ryttere som Ellen van Dijk, Anna van der Breggen og Annemiek van Vleuten ikke var med, var spørsmålet om luka var stor nok til å holde unna for et meget sterkt tysk kvinnelag.

Som nest siste startende hadde de nederlandske kvinnene økt kraftig da de passerte halvveis på etappen, men Tyskland var siste lag ute i løypa og holdt enda høyere fart.

Dermed var ledelsen kuttet ned til 13 sekunder og det var duket for en spennende kamp om gullet hele veien inn til mål.

Samtidig hadde Italia tatt et godt grep om bronsemedaljen ute ved passeringspunktet og de ble til slutt nummer tre med nesten ett minutts margin ned til Belgia.

Seieren gikk til slutt til Nederland, 14 sekunder foran tyskerne.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse