(procycling.no): Kun et par kilometere med sidevind var nok til at en gruppe på 26 ryttere kom seg løs på den første runden inn mot Qatar i VM i 2016. Resten av feltet var effektivt ute av seierskampen, og noe lignende kan igjen bli tilfelle i søndagens EM fellesstart for herrer senior.
I motsetning til de andre klassene, starter nemlig rittet med en 46 kilometer lang runde. Der skal det kjøres i alle himmelretninger, med meldinger om god vind gjennom dagen.
– Det er ikke så vindutsatt inne på den lille runden på grunn av bebyggelsen, men det vil sprekke opp på herrenes ritt i den første sløyfa. Der er det meldt ti meter i sekundet. Det er helt åpent på den første runden der, sier sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk til procycling.no.
ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!
En kjapp gjennomgang av løypa på Google Maps bekrefter også det. Foruten om de små tettstedene løypa kjører innom, er det stort sett helt åpent landskap som møter rytterne.
– Går du helt tilbake til Qatar, så så du jo at VM ble jo avgjort i sidevinden før du kom inn i runden. Når du får lange sidevindspartier, blir effekten av å være et lag større. Norge er avhengig av de har en god analyse og vet hvordan de skal kjøre, sier Alexander Kristoffs trener, Stein Ørn.
Ørn om startlista: – Det er jo hinsides
Norge stiller med Kristoff, Kristoffer Halvorsen, Sven Erik Bystrøm, Daniel Hoelgaard, Markus Hoelgaard, Rasmus Fossum Tiller og Anders Skaarseth.
Fremdeles jakter den norske troppen på den første medaljen i mesterskapet, etter to fjerdeplasser og en rekke andre topplasseringer så langt.
– Vi har en god mulighet med Alex. Vi har jo andre spurtere også. Vi kjører i utgangspunktet for Alex, men det kan jo åpne seg andre muligheter også. Vi har et bra lag, mener Falk.
Kristoff selv vant EM tilbake i 2017 og øyner en mulighet til å kunne ikle seg den europeiske mestertrøya på ny. Da må han i så fall slå ryttere som Elia Viviani, Dylan Groenewegen, Pascal Ackermann, Arnaud Démare, Tim Merlier og formrytteren Luka Mezgec. Bare for å nevne noen.
ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!
– Det er en sinnssvakt tøff startliste. Det er jo hinsides. Dette er ingen «walk in the park» altså. For denne typen ritt, ville ikke en utvidelse til VM gjort en stor forskjell, sier Ørn.
Riktignok mangler ryttere som Peter Sagan, Fernando Gaviria og Caleb Ewan, men det er et stjernespekket felt som skal sykle søndagens EM-fellesstart.
I tillegg til noen av de nevnte rytterne over, er det også verdt å nevne at flere av lagene stiller med svært gode lag, som Belgia som har Merlier, Jasper Philipsen, Yves Lampaert, Jens Keukeleire og Edward Theuns blant sine åtte ryttere, mens Italia har ryttere som Viviani, Matteo Trentin, Davide Ballerini, Davide Cimolai på startstreken.
– Det er absolutt en sjanse for Alexander i morgen. Du ser at lagene som har klart det så langt har dominert rittene, så det er en løype som krever veldig offensiv kjøring. Det er mulig å kontrollere det, men får du lag som er flinke på offensiv kjøring blir det vanskelig, sier Ørn.
Liker den tekniske løypa
Selve løypa inne i Alkmaar er preget av å være veldig teknisk. Den nåværende værmeldingen tyder også på at regnværet holder seg unna, slik at man neppe får se like mange velt som i noen av rittene i de øvrige klassene.
Ørn har sansen for løypa inne i den nederlandske byen.
– Jeg synes den korte løypa skaper veldig underholdende ritt. Spesielt partiet med sidevind på brosteinspartiet. Det koker ned til at organisering lønner seg. Er du sterk nok til å kjøre med laget i front, har du en stor fordel, sier han.
ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!