FOTO: Skjermdump Eurosport

Kristoff fire i Alkmaar, mesterlig Viviani vant

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 11.08.19 15:21

Del på    

Nordmennene på etterskudd i EM-fellesstarten.

(procycling.no): Det ble en frenetisk fellesstart for herrene i Alkmaar, med en rekke seleksjoner underveis. Til slutt rev Pascal Ackermann (Tyskland), Elia Viviani (Italia) og Yves Lampaert (Belgia) seg løs fra en 13 mannsgruppe, med 25 kilometer til mål.

I et større felt bak satt Alexander Kristoff, men gruppen maktet aldri å komme helt tilbake til fronten.

Med tre kilometer til mål angrep Lampaert i front og kun Viviani hadde beina til å følge. På oppløpet var italieneren den raskeste av Deceuninck – Quick-Step-duoen og ble europamester. Ackermann fulgte litt etter og tok bronsen.

Fra spurten i gruppen bak var Kristoff den raskeste og tok den sure fjerdeplassen.

– Det er en av mine beste seire, fordi den er total annerledes fra en massespurt. Vi gjorde en fullstendig annen taktikk enn det vi planla i morges. Da tenkte vi på en spurt, men vi ville gjøre rittet hardt. Vi så fra de andre rittene, U23 og kvinnene, at rittet hadde mange svinger, brosteinspartiet, og så gjør vinden en forskjell, sa 30-åringen i seiersintervjuet vist på Eurosport.

– Med fem eller seks runder igjen så bestemte vi oss for å kjøre og vi splittet gruppen. Det var det riktige angrepet. Vi visste at på de siste rundene ville alt handle om taktikk og hvem som hadde noe igjen i beina. Heldigvis hadde vi det.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Italienerne dominerte

Med sterk vind i Nederland ble det kjørt fra start. Det ble umiddelbart viftekjøring på den innledende, 48 kilometer lange runden, og feltet ble splittet opp i fem store grupper.

(artikkelen fortsetter under)

EUROPAMESTER: Elia Viviani vinner EM-fellesstarten i Alkmaar. FOTO: Bas Czerwinski/Getty Images

Kristoffer Halvorsen var den eneste fra det norske laget som kom seg med, men etter hvert som man kom inn i den 11,5 kilometer lange runden i Alkmaar, som skulle sykles 11 ganger, kom en større gruppe opp, med Alexander Kristoff og flere norske ryttere.

Det italienske laget tok kontroll i front av feltet, og med 60 kilometer til mål klinte de til i det mest tekniske partiet i rundløypen. Det sørget for stor strekk i feltet og plutselig var en splitt et faktum. 13 ryttere, deriblant fire italienere inkludert Elia Viviani, Pascal Ackermann, Yves Lampaert, Luca Mezgec og Kapser Asgreen, hadde dermet slitt seg løs helt i front.

Italienerne gav full gass og fikk raskt en solid luke. Etter hvert som flere ble med å gå rundt fikk de en solid luke, som skulle bli avgjørende.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

God norsk innsats

Etter hvert som de norske rytterne fikk samlet seg bak la de ned en solid innsats for å prøve å tette luken, men det var ikke godt nok samarbeid eller kjørestyrke i gruppen, til å få samlet det.

Uno-X-rytterne Markus Hoelgaard la igjen alle kreftene de hadde, for å prøve å kjøre det inn og da duoen hadde tømt seg tok Kristoffer Halvorsen over. Inoes-rytteren gjorde en god jobb gjennom hele dagen og la flere ganger ned stor innsats for å prøve å hjelpe Alexander Kristoff tilbake til teten.

Luken var på et tidspunkt nede i 20 sekunder, men etter at trioen i front hadde revet seg løst økte luken ganske mye, og dermed ble oppgaven for stor.

Tagget med: ,

Les også disse