KLAR FOR DET NESTE STEGET: Anders Skaarseth tok endelig den første UCI-seieren, etter virkelig å ha funnet flyten i 2019. FOTO: Jan Brychta/Uno-X Norwegian Development Team

– Nå preger vi sykkelritt på den måten vi burde gjøre

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 17.06.19 20:53

Del på    

Anders Skaarseth har funnet selvtilliten og flyten, og da kom endelig den første UCI-seieren.

(procycling.no): Anders Skaarseth nådde en milepæl som syklist på søndag. Men selv ikke etter at han spurtet inn førstmann i Ternber hviler Uno-X-rytteren på laurbærene. Dagen etter hjemreisen fra Østerrike ventet en ny treningstur. Men mest fordi det «var så bra vær». Det norske været matcher formutviklingen til 24-åringen, som har kjempet i fronten av de fleste sykkelritt han har deltatt i den siste måneden.

Det var nesten slik at det bare var et spørsmål om tid før han fikk den etterlengtede seieren.

– Det var deilig å få den etter å ha funnet flyten litt i det siste. Det var digg at det ble et ettall, for en gangs skyld, på resultatlista, sier Anders Skaarseth til procycling.no.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Måten den kom på, på siste etappe i Oberösterreichrundfahrt, var heller ingen tilfeldighet.

– Det var en rolig start, og så en skikkelig bratt bakke der vi prøvde å sette ledertrøya under press. Så kom vi ned i dalen, og det samlet seg littegrann. Da utnyttet jeg bare det at jeg ikke var med i sammendraget, mens Markus (Hoelgaard) og de andre i sammendraget så litt på hverandre. Jeg kom av gårde med noen, og det kom opp ei grei gruppe. Jeg prøvde bare å kjøre billig, og visste at jeg var blant de sterkeste og raskeste der, forteller Skaarseth om søndagens hendelser. Mot slutten var han på alt. Ingen skulle frarøve ham den her.

– Jeg gikk på et lite støt med tre kilometer igjen, for jeg hadde lyst til å avgjøre det og komme alene til mål. Men så var det én som var på hjul. Han var ikke så gira på å kjøre for han var ganske sliten. De bak samlet seg, men jeg hadde bestemt meg for at jeg måtte ta det. Det var noen som prøvde seg, men jeg gikk rett etter. Så sørget jeg for å åpne først i spurten. Det hadde sittet langt inne å ikke vinne den i går. Jeg var i hvert fall happy med den.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NESTEN STORSEIER: Edoardo Affini fra Mitchelton-Scott var den eneste som slo Anders Skaarseth på Tour of Norway-etappen til Sandefjord. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Fant selvtilliten i Tour of Norway

Forklaringen på hvorfor det tok litt tid før toppresultat ble til seier er ikke enkel. Men selvtillit er viktig, uansett idrett.

– Jeg har trent bra i år og ikke hatt noen uhell eller sykdom. Jeg føler jeg har kommet i bra flyt. Jeg fikk en bra boost av å kjøre et så hardt ritt som det Tour of Norway var i år egentlig. Det er bare å se på de andre som kjørte der, humrer Uno-X-syklisten.

– Det gikk jo greit med Evenepoel og Tim Wellens og Edvald. Så det ser ut som om det er flere som har dratt nytte av Tour of Norway, påpeker Skaarseth, og har absolutt et poeng.

Edvald Boasson Hagen dro rett fra Tour of Norway til etappeseier i Critérium du Dauphiné. Remco Evenepoel og Tim Wellens tok turen til Hammer Limburg og så hjem til Belgia rundt etter det norske rittet. Der vant Evenepoel, med Wellens på tredjeplass.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HERJET MED PROFFENE: Lotto Soudal-rytter Sander Armee like bak en offensiv Anders Skaarseth i Tour of Norway. Photo by Luc Claessen/Getty Images)

Selv slo Skaarseth begge belgierne i Tour of Norway, som sjettemann i sammendraget. I Sandefjord ble det nesten etappeseier. Samlet sett var det en fin bekreftelse på at han hadde gjort tingene sine godt i oppladningen.

– Man får jo selvfølgelig selvtillit fra det man gjør i Tour of Norway og sitter greit med de beste når det går hardt. Da vet man at formen er bra. Selvtillit er alltid positivt når det kommer til sykling. Laget er jo i bra driv og, så vi kjører sykkelritt på en helt annen måte. Uno-X har tatt steg for steg, så nå føler jeg vi er med og preger sykkelritt på den måten vi burde hele gjengen egentlig. Det er ganske rått.

Uno-X klare for det neste steget

Fra og med 2020 vil Uno-X være Norges første mannlige profflag. Det vordende norske prokontinentallaget kjørte solid i 2018, men de siste månedene virker det som om flere ryttere på laget ruster opp for den kommende sesongen.

I 2.2-rittet i Østerrike der Skaarseth tok sin første seier preget de rittet i stor grad. Markus Hoelgaard ble nummer tre i sammendraget, Anders Skaarseth ble nummer seks og vant poengtrøya, mens Torstein Træen tok seg av klatretrøya. Alle på laget var med og dro lasset.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Det var kjempegøy. Kristian (Kulset) var i brudd, og Sindre (Kulset) er aktivt med. Jonas (Abrahamsen) kjørte et kjempeopptrekk for meg da jeg vant spurten på etappen der bruddet gikk inn. Men så gikk det en velt, og han brakk kragebeinet. Men ellers så var vi med på alt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UNO-X I FRONT: De gule trøyene til det norske kontinentallaget var lette å se gjennom hele Tour of Norway. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Skaarseth mener han ser en positiv trend i flere ritt. Stadig flere Uno-X-ryttere melder seg på når rittene går inn i finalen.

– Det var litt det samme i Tour of Norway. Vi var med i alle brudd som var verdt å være med i, og satt stort sett mannsterke i finalene da det gikk hardt. Det var nesten litt irriterende for WorldTour-lagene å se at hver gang det gikk hardt over bakkene så var det fem-seks Uno-X-ryttere i front med en gang. Det har vært bra. Leknessund og U23-gutta i Tsjekkia har vært skikkelig i flyten, så det ruller godt om dagen. Det er gøy for alle.

– Kunne kjørt WorldTour når jeg er på mitt beste

Uno-X sin fremtid hører hjemme på prokonti-nivå. Men hva med Skaarseth selv? Føler han seg klar for profflivet?

– Jeg fikk jo prøvd meg litt i fjor. Jeg har fått litt smaken på det, så det er ikke helt nytt for min del. For noen av de yngste er det kanskje litt annerledes. Jeg vil jo si at jeg er klar for å ta steget.

Lillehammer-syklisten fikk teste seg som stagiaire i Cofidis på høsten i 2018. Han mener han allerede er klar for mer enn bare en rolle som læregutt.

– Jeg mener selv at jeg kunne kjørt WorldTour når jeg er på mitt beste. Sykkel er jo en jevn idrett. Man må ha den selvtilliten og flyten i det siste. Da presterer man fort og får ut noen resultater. Noen ganger kan du kjøre bra, men det vises ikke alltid på resultatlistene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TESTET KREFTENE: Anders Skaarseth fikk noen måneder som læregutt i Cofidis i 2019. Foto: Mark Van Hecke/Getty Images

– Så det er litt sånn på WorldTour også, at man finner flyten og knekker koden. Noen førsteårsproffer klarer det, sånn som Kasper Asgreen det siste året for eksempel. Noen klarer det ikke. Hvem som helst kan ta steget, men det er det at ting skal klaffe og du må være på hugget. Så har jo det gapet mellom proff og kontinental-rytter blitt mye mindre de siste ti årene føler jeg. Vi trener like godt som de på WorldTour.

Men fremtiden med Uno-X og en mulig proffkontrakt som kanskje venter i slutten av 2019 er ikke noe som preger hverdagen nå i juni.

– Jeg tenker egentlig ikke så mye på det. Nå føler jeg bare på at jeg har vært i god form den siste måneden fra april og. Så jeg har bare lyst til å stille i de rittene jeg får kjøre, og gjøre det beste ut av det. Jeg har vel nesten ikke tenkt noe særlig på det. Så kommer det litt av seg selv føler jeg. Men det blir selvfølgelig sikkert litt tanker her og der om det. Først og fremst er det bare å prestere og gi gass der vi kjører. Det med kontrakt og proff og sånt føler jeg ikke det er noe voldsom hype rundt for min egen del. Jeg kjenner laget såpass godt, og det er ikke så stor forskjell egentlig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VIL HA SENIOR-GULL: I 2017 tok Anders Skaarseth mestertrøya i U23-NM. FOTO: Magnus Drivenes, procycling.no

Drømmer om NM-trøya

Med senkede skuldre, og økt selvtillit, etter den første UCI-seieren kan Skaarseth heve blikket mot neste mål: Norgesmesterskapet.

– Det blir all inn på fellesstarten i NM for min del.

– Hva er ambisjonen?

– Jeg får prøve å holde meg på ettallet på resultatlista da kanskje, sier 24-åringen og flirer før han modererer seg noe.

– Det blir tøff konkurranse med proffene, men vi er i hvert fall mange som har vært bra i det siste. Vi har en god bredde i laget, så vi må prøve å spille ut proffene. Jeg er i hvert fall gira og i bra form. Jeg har troa på at vi skal kjempe om trøya. Det bør vi ha som ambisjon i hvert fall på U23, men også på senior. Det er absolutt realistisk for laget vårt. Det hadde vært utrolig kult om vi kunne fått med oss en sånn mestertrøye på laget i år og neste år. Det betyr mye det.

– Det hadde ikke gjort noe om det var du som bar den?

– Jeg har jo så vidt kjørt litt i U23-trøya, men det blir litt junior-trøye. Så det hadde ikke vært feil å få den ordentlige mesterskapstrøya. Jeg sier ikke nei takk. Så jeg får utnytte flyten om dagen, og spille kortene riktig. Så er det nok muligheter.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse