TOUREN 2019? Hvis borgermesteren i Geraardsbergen får det som han vil, vil Muur van Geraardsbergen å se i Tour de France i 2019. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Vil ha med mytisk Flandern-stigning i touren

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 6.12.17 17:49

Del på    

– Har aldri lobbyet så hardt.

(procycling.no): Allerde i mai tidligere i år, ble det bekreftet at Tour de France 2019 starter i Belgia, nærmere bestemt Brüssel. Besøket sammenfaller med 50-årsjubileumet for Eddy Merxck først av fem Tour-seire.

I dag kan den belgiske sportskanalen Sporza avsløre flere spennende detaljer, fra den belgiske Grand Départen. De skriver nemlig at den ikoniske stigningen Muur van Geraardsbergen, best kjent fra Flandern rundt, kommer til å figurere på en av åpningsetappen.

Til Sporza.be forteller borgermester i Geraardsbergen, Guido De Padt, at da det ble kjent at touren skulle starte i Brüssel, dro en delegasjon til Paris.

– Det som overrasket oss på det tidspunktet var at alle var enige om at Muur van Geraardsbergen skulle ha en plass i 2019-ruten, sier De Padt.

– Virkelig verdifullt for regionen

I Paris hadde de samtaler med Tour-sjef Christian Prudhomme, samt tidligere Tour de France-legender som Raymond Poulidor (tre ganger nummer to, fem ganger nummer tre) og Bernard Thévenet (vant to ganger), som alle samtykket i tanken.

– Jeg har vært i politikk i 35 år og har aldri lobbyet så hardt i idrettssammenheng, for å få noe gjort, forteller borgermesteren.

– Vi har jobbet med dette siden Tour-starten i Antwerpen (den tredje etappen ble avsluttet i den belgiske byen, etter to etapper i Nederland) for to år siden, og dette er virkelig verdifull lobbying for regionen. Vi gjør alt vi kan.

50 prosent sjanse

Muur van Geraardsbergen var også med i 2004-utgaven av La Grande Boucle, som også hadde Grand Départ i Belgia. Den gangen startet touren i Liège, mens Muuren ble brukt på den tredje etappen, som startet i Waterloo og endte like ved Roubaix, i Wasquehal.

De Padt sier at siden ASO, Tour-arrangøren, også eier ritt som La Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège, ønsker de å sykle gjennom den wallonske delen av landet. Han gir det derfor Geraardsbergen 50 prosents sjanse for et besøk.

– Geraardsbergen ligger like mot språkgrensen (mellom Flandern og Wallonie), og vi håper touren vil ta veien mot Muuren. Vi snakker denne uken med bystyret i Brüssel, som organiserer starten i 2019. Men det gjenstår å se. Vår sjanse for suksess er 50 prosent. Vi vet mer om det innen midten av januar og inntil da forblir vi rastløse.

Tilbake i Flandern i år

Fra 1988 var stigningen, også kjent som Muur-Kapelmuur, et av de viktigste punktene i Flandern rundt, som den siste, gjerne avgjørende stigningen. Med sin tøffe brostein, bratte stigningsprosent og intimitet for publikumsmassene, hadde den en nærmest religiøs posisjon i rittet.

Da det i 2011 ble kjent at Muuren ikke lenger skulle være en del av ruten, til fordel for en avslutning med tre passeringer av Oude Kwaremont og Paterberg, av kommersielle årsaker. Det endte med ramaskrik og demonstrasjoner, fra den lidenskapelige, belgiske fansen.

Etter fem års fravær var stigningen imidlertid tilbake i årets utgave av Flandern rundt, hvor den igjen spilte en kritisk rolle, til tross for å være lagt inn i ruten hele 90 kilometer fra mål.

Tagget med: , , ,

Les også disse