Prøv Procycling Pluss idag

FAVORITT: Alexander Kristoff trekkes nå fram som VM-fellesstartens største gulfavoritt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

FAVORITT: Alexander Kristoff trekkes nå fram som VM-fellesstartens største gulfavoritt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Mener Norge har skreddersydd VM-løypa for Kristoff

Øyvind Godø
Tips meg

Publisert 23.09.17 14:05

Del på    

– Kristoff har fått drømmeløypa servert, sier ekspert.

BERGEN (Dagbladet): Bookingselskapene er enige om at tittelforsvarer Peter Sagan er den største favoritten på VM-fellesstarten, til tross for angivelig sykdomstrøbbel og flere andre usikkerhetsmoment.

Med Edvald Boasson Hagen i storform og Laksebakken som skal bestiges runde etter runde, er det den allsidige Rudsbygd-gutten de fleste norske sykkeltilskuerne snakker om.

Men Alexander Kristoff vet at hans sjanser også er meget gode når rytterne skal kjempe om det mest prestisjefulle VM-gullet i Bergen. Klassikerspesialisten liker det han ser av den 267,5 kilometer lange løypa.

– Hvilket ritt vil du sammenlikne denne profilen med?

– Løypa her kan minne om en klassiker som Flandern Rundt uten så mye brostein eller Milano-Sanremo, i hvert fall selve avslutningen, sier Kristoff til Dagbladet.

– Der er det få som har bedre CV enn deg. Det må vel gi selvtillit og optimisme når det gjelder egne sjanser?

– Ja, jeg kom inn i løypa torsdag og var positivt overrasket over hvor fort det gikk i bakken. Det var kanskje ikke så bratt som jeg trodde, men det kan jo hende jeg opplever det annerledes mot slutten av et langt ritt, forteller 30-åringen.

– Spesialdesignet for Kristoff

Få er bedre enn Kristoff til å vinne spurter etter så lange ritt, hvor rytterne kokes og grilles i 267,5 kilometer. Spørsmålet er om løypeprofilen er for hard for spurtsterke Kristoff, eller om de ti kilometerne fra toppen av Laksebakken og inn til mål er nok for at han kan spurte om gull.

Det tror Feltet.dks sykkelekspert Emil Axelgaard, som har gjort en analyse av VM-løypa og kommet fram til at den er skreddersydd for Alexander Kristoff.

– Vi tror VM-fellesstarten ender i en redusert massespurt, og det får oss til å forutse et norsk drømmeutfall med Alexander Kristoff som den største favoritten. Kanskje vil ikke han og Boasson Hagen enes om taktikken, men Kristoff kan klare seg uten hjelp, sier Axelgaard.

– Løypeprofilen ser ut til å være spesialdesignet for Kristoff og passer ham på alle måter perfekt. Stigingen er ikke for stor nordmannen, som har nok med tid etter bakken til å hente seg inn igjen. Det er også en liten bakke like før spurten som er perfekt for Kristoffs kvaliteter. Han er VMs største favoritt. Bare det gode været taler imot Kristoff, som er aller best i kulde og regn.

Den meritterte 30-åringen elsker lange ritt.

– Kristoff er ikke i nærheten av å være den rytteren han var i jubelåret 2015, hvor han vant omtrent alt han prøvde på, men det er én vesentlig egenskap han har bevart: evnen til å spurte etter lange og harde løp. Det har han vist i ritt som Milano-Sanremo, Flandern Rundt og Paris-Roubaix.

– Drømmeløype for de norske

Landslagssjef Stig Kristiansen er ikke uenig i analysene til Axelgaard og Kristoff.

– Denne VM-løypa i Bergen er mellomting mellom Flandern og Milano-San Remo. Det er nok litt tyngre enn San Remo, men mer ryddig enn Flandern, altså et sted imellom kanskje, sier Kristiansen til Dagbladet.

– Så er det mye opp til hvordan rittet blir kjørt. Vi har ikke regnet bort Kristoff, selv om løypa passer et hakk bedre for Edvald i utgangspunktet. Men det er Kristoff som har monument-resultatene. Vi har troa på både Alex og Edvald.

Greg Van Avermaet er blant dem som er misfornøyd med hvor lett han synes løypa er. Kristoff ble positivt overrasket over det samme.

– Årets rute ser ut til å favorisere de tunge klassikerspesialistene, og der har brosteinsklassikerne og de sterke spurterne en stor fordel. Ofte tar løypedesignerne nasjonale hensyn til hjemmehåpene, og i år virker det som at Kristoff har fått drømmeløypa og delvis også Boasson Hagen, mener Axelgaard.

– Etter å ha vært en uke i Bergen, har jeg sett en meget kubert by med mange tøffe bakker, som kunne ha blitt brukt til å skape et knallhardt sykkelritt med store forskjeller. I stedet er det bare én lengre stigning i løypa, Laksebakken. Det er godt gjort å lage en så flat løype i en så kupert by som Bergen. Laksebakken er dessuten en av byens lettere stigninger.

Tror på spurt

Om Feltet.dk-eksperten treffer med spådommen om hvordan rittet vil arte seg, tror han det blir en spurt som Kristoff vinner i duell med spurtsterke ryttere som Peter Sagan, Elia Viviani, Fernando Gaviria, Sonny Colbrelli, Matteo Trentin og Michael Matthews.

De øvrige favorittene – som Michal Kwiatkowski, Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert og Greg Van Avermaet – tror han ikke får nok luke i bakken til å holde inn helt til målseilet.

– Den er stor nok til å gjøre løpet hardt, men neppe hard nok til å bli kvitt klatresterke sprinttyper som Kristoff og Boasson Hagen. Samtidig er VM-fellesstarten gjort veldig lang, noe som favoriserer Kristoff og hans utholdenhet i lange ritt, mener Axelgaard.

– Med avstanden fra bakken og inn til mål har man lagt til rette for at en mindre gruppe skal spurte, hvor vi tror Kristoff blir den sterkeste. Hans navn er skrevet over hele løypa.

Hetebølge venter

Kristoff gleder seg til å kjempe om VM-gull på hjemmebane.

– Jeg pleier å ha en god avslutning i de store klassikerne. Der har jeg ikke mange tap. Jeg håper for min del at det samler seg litt, men vi har også Edvald om det sprekker opp. Sånn sett har Norge veldig gode kort. Edvald er nok en enda større favoritt enn meg, sier 30-åringen til Dagbladet.

– 20 grader og sol er værmeldingen. Hvordan påvirker det rittet?

– Da er det er duket for en stor folkefest med grilling og pølselukt langs veien og sikkert øl, svarer Kristoff.

– Da blir det viktig å ikke friste Odd Christian Eiking for mye?

– Hehe, ja, vi må holde Eiking i skinnet, slik han ikke tar to øl i løypa. Det har vært mye spøk om det. Han tåler ikke mye om han blir kastet ut av vueltaen etter to øl, eventuelt så var det veldig store glass, spøker han.

Edvald Boasson Hagen er det andre store norske gullhåpet. Som vanlig er han beskjeden om egne sjanser.

– Jeg snakker meg ikke ned, men ikke opp heller. Formen er bra, og jeg gleder meg til søndagen, sier Boasson Hagen til Dagbladet.

– Det hadde vært bedre om ingen hadde sett på meg, men det er positivt at jeg er i god form. Så får vi håpe det holder, sier Rudsbygd-gutten.

  • Ingen av de norske rytterne tror på Peter Sagans påståtte bløff om sykdom og vektøkning, som du kan lese mer om her.

Tagget med: , , , ,

Les også disse