VILL JUBEL I ROMANS: Matthews tok sin andre etappeseier i Tour de France. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

VILL JUBEL I ROMANS: Matthews tok sin andre etappeseier i Tour de France. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Matthews tror kampen om grønt går helt til Paris

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 18.07.17 18:35

Del på    

– Jeg og Kittel har vidt forskjellig strategi, sier Sunweb-rytteren.

ROMANS (procycling.no): Poengkonkurransen i Tour de France har de siste fem årene vært en underholdene, men sportslig sett lite spennende parademarsj for Peter Sagan. Men ikke i år.

Etter at verdensmesteren ble diskvalifisert fra rittet etter etappe fire, er kampen om den grønne trøyen fortsatt helt åpen. Og med 50 nye poeng til Michael Matthews på etappe 16 til Roman-sur-Isere, der Marcel Kittel ble distansert tidlig og akkumulerte ingen poeng, ligger Team Sunweb-rytteren bare 29 poeng bak den tyske storspurteren til Quick-Step Floors.

Matthews vant den innlagte spurten 43 kilometer fra mål. Australieren var også godt nok posisjonert til å overleve i første gruppe da feltet eksploderte i sidevinden 15 kilometer fra mål.

Fra en 20-rytter stor gruppe kunne 26-åringen spurte inn til sin andre etappeseier i årets tour – den tredje for Team Sunweb totalt – på det som var mykere utgave av det kuperte oppløpet i Rodez der han vant for tre dager siden.

– Spurten i dag gikk oppover og jeg visste sjansen var meget god. Jeg har en allsidig stil, og det er både bra og dårlig. Jeg kan vinne ofte, ja. Men jeg får aldri hviledager heller, sier Matthews under pressekonferansen i Romans.

– I nesten to og en halv uke har jeg prøvd å prøve vinne nesten hver dag, enten på flate etapper eller kuperte etapper. Men lagets innsats inspirerer meg til å kjøre ti ganger hardere. De tror jeg kan vinne og da blir det mulig oppi hode mitt også. Da er halve jobben gjort. Det er mange som meg i feltet, men alle har ikke et slikt lag, påpeker australieren.

Under en stekende sol brente Team Sunweb til allerede på starten av etappen. Laget til Matthews iverksatte et veritabelt hardkjør, med øye for å distansere den femdoble etappevinneren Kittel.

Etter etappens to kategoriserte stigninger på Ardeche-platået, kunne Sunweb-laget klappe seg på skulderen og si «mission accomplished». For i langesonen var Kittel flere minutter bak og akterutseilt i kampen om etappeseier.

Kristoff og Greipel blåst av

Etter at sidevinden fjernet Alexander Kristoff (Katusha-Alepcin) og André Greipel (Lotto Soudal) fra frontgruppen, måtte Matthews fortsatt hamle opp med John Degenkolb (Trek-Segafredo), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) og Greg Van Avermaet (BMC) på oppløpet i Romans.

– Jeg hadde Nikias (Arndt) til å lede meg ut og (Warren) Barguil til å dekke angrep. Det var ikke noe vi snakket om på lagmøtet før etappen. Det er noe de tar ansvar for underveis og gjør på egenhånd. Warren gikk etter (Daniele) Bennati som angrep, men jeg trengte ikke å gi noen beskjeder eller noe. Warren kjemper om klatretrøya, men nøler ikke med å dekke angrep for meg. Det viser hvor mye vi jobber for hverandre. Arndt var der i finalen og jeg fulgte han. Han er rutinert fyr og vet også hva jeg trenger. Han er også en vinnertype, men han ofrer seg for meg også, sier Matthews.

Matthews tuktet Boasson Hagen og Degenkolb på det slake oppløpet, som slynget seg oppover i en s-formasjon og der vinden blåste kraftig i mot. Mens Boasson Hagen kom litt fra dypet med sin sluttspurt, satt Degenkolb bedre posisjonert uten å komme forbi Matthews inne langs gjerdet.

Tyskeren er ikke kjent for å holde følelsene tilbake og i målområdet etter finalen gjorde Trek-rytteren sin misnøye med Matthews sin spurt allmenn kjent. Degenkolb kom forbi Matthews, rev av ham solbrillene og kastet dem i bakken.

– Fra mitt perspektiv gjorde jeg ingenting galt. Jeg kom fra hjulet til Greg Van Avermaet og spurtet rett frem. Jeg vet ikke hva problemet hans var, men det er hans valg å oppføre seg slik.

Kamp helt til Paris

En pinlig sekvens med Degenkolb til tross, i kampen om den grønne trøyen var dette Matthews sin store dag.

På etappen til Rodez sanket han 39 poeng og slengte på hele 50 tirsdag. Mens Kittel håper å slå tilbake i Salon de Provence (etappe 19) og Paris (etappe 21), der Quick-Step har muligheter til å kjøre for en samlet spurt, er Matthews klar for en lagt mer aggressiv taktikk. Mer lik den Thor Hushovd brukte for å bringe hjem trøye i 2009.

Sunweb-rytteren må satse på å gå i brudd og ta maks poeng på de innlagte spurtene. Kanskje også i Alpene. Uansett ligger det an til en tett og jevn kamp om det grønne tekstilet.

Kanskje like spennende som da to australske ryttere knivet helt til Paris. I 2003 så poengkonkurransen en nervepirrende kamp mellom Baden Cooke og Robbie McEwen, som spurtet inn til henholdsvis andre- og trejdeplass på Champs-Elysees. Hvilket sørget for at Cooke tok trøye med to poeng.

– Det er fint å ha et bredt repertoar. Kittel er klart den raskeste i denne touren, og jeg slår han trolig ikke i de flate spurtene. Jeg må jakte poeng der de er, på de kuperte etappene og innlagte spurtene. Det er hardt. For jeg må i brudd og overleve i fjellene. Jeg og Kittel har vidt forskjellig strategi. Så får vi se i Paris hvilken som fungerer, avslutter Matthews.

Tagget med: , , , ,

Les også disse