TILBAKE PÅ TOPPEN: Daniel Martin vant den femte etappen av Critérium du Dauphiné. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Martin tilbake på toppen etter skuffende vårsesong

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 8.06.18 15:40

Del på    

Team Sky forsvarte ledelsen – Thomas ny mann i gult.

(procycling.no): Etter en svært skuffende vårsesong virker Dan Martin (UAE Team Emirates) å ha funnet tilbake til toppformen i Critérium du Dauphiné. Etter et sterkt angrep på slutten av torsdagens etappe ble han bare slått av Julian Alaphilippe på toppen av Lans-en-Vercors.

På fredagens etappe leverte iren et nytt, forrykende angrep i den avgjørende klatringen opp til Valmorel, som ingen maktet å følge. Team Sky tok opp jakten, men maktet ikke å hente 31-åringen. Dermed kunne han juble for en etterlengtet seier

– Det har vært en tøff sesong for meg og laget. Jeg har følt meg bra i hele år, men det har ikke funket. Det er fantastisk at det funket i dag. Jeg visste at hvis jeg angrep så lot de meg kanskje gå, siden jeg er et stykke bak i sammendraget etter tempoene. Jeg grep sjansen. Jeg så at alle var i rød sone etter Yates angrep, så jeg tenkte jeg bare skulle prøve. Jeg var overrasket over hvor sterk jeg var på de tre siste kilometerne, fortalte Martin i seiersintervjuet.

Sky kontrollerte

Med Gianni Moscon, Michal Kwiatkowski og Geraint Thomas plassert som de tre beste på sammenlagtlisten, lå naturligvis ansvaret på Team Sky med å forsvare plasseringene.

Restene av et tidlig åttemannsbrudd gjorde sitt for å stikke av med etappeseieren, men med 4,5 kilometer til mål måtte også sistemann, Nicolas Edet (Cofidis), kapitulere, på vei opp den 12,7 kilometer lange stigningen til Valmorel, med 7 prosent gjennomsnittlig stigning.

Martin stikker

Det australske laget Mitchelton-Scott forsøkte å legge press og etter at britene hadde hatt initiativet i hovedfeltet majoriteten av etappen, gjorde de et forsøk på kuppe etappen på de siste seks kilometerne av klatringen.

Da Damien Howson svingte til siden var det opp til Adam Yates å gjøre det store, etter opptrekket fra lagkameratene. 25-åringen klinte til, men ble raskt nøytralisert av Geraint Thomas, Romain Bardet (AG2R La Mondiale), med flere.

Dan Martin (UAE Team Emirates) benyttet vakuumet som oppstod etter Yates’ angrep med å gå til og akselererte med høy fart med tre kilometer til mål. Iren dro godt i fra, mens Team Sky organiserte seg bak.

Angrepene i front var nok til å sette sammenlagtleder Gianni Moscon i trøbbel og italieneren ble raskt distansert.

Thomas forsøker å tette

Tao Geoghegan Hart (Team Sky) gjorde en strålende innsats i forfølgergruppen for å prøve og tette luken opp til Dan Martin.

Med 600 meter til mål var jobben hans gjort og Geraint Thomas angrep selv. Bardet forsøkte igjen å følge, men franskmannen seilte raskt akterut.

Waliseren knappet jevnt og trutt inn på Martin inn mot mål, men angrepet kom for sent og dermed kunne UAE Team Emirates-rytteren juble for en stor seier, etter en svært skuffende vårsesong.

Thomas fulgte bare fire sekunder etter og overtar med det ledelsen i sammendraget. Team Sky-rytteren har nå et minutt og ni sekunder tilbake til Damiano Caruso (BMC) og Gianni Moscon på andre- og tredjeplass.

Eiking slapp tidlig

To av nordmennene i det franske etapperittet, Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) og Odd Christian Eiking (Wanty-Groupe Gobert) gjorde en flott innsats på torsdagens etappe, den fjerde, da de var i brudd på store deler av etappen.

Fredagens etappe ble langt mindre spektakulær med norske øyne. Begge rytterne satt med inn i den siste klatringen og naturlig nok mistet Boasson Hagen følge tidlig i stigningen.

Noen kilometer senere, elleve før mål, var det også over for Odd Christian Eiking, som blant en rekke andre ryttere vinket farvel til restene av hovedfeltet. De to nordmennene kom til slutt sammen i mål, over 15 minutter bak etappevinneren. Rittets tredje nordmann, Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) kom i mål ikke langt bak de to andre.

Lørdag og søndag venter imidlertid nye muligheter for askøyværingen, med to nye, krevende klatreetapper.

Tagget med: , , , ,

Les også disse