NY SEIER: Dylan Groenewegen, her fra Kuurne-Brussel-Kuurne, fortsetter å vinne i 2018. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Maktdemonstrasjon av Groenewegen

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 5.03.18 17:02

Del på    

Den nederlandske spurteren fortsetter å vinne.

(procycling.no): Den andre etappen av Paris-Nice var av det bedagelige slaget, over de 187 kilometerne mellom Orsonville og Vierzon. Langt over tidsskjema skulle rytterne endelig spurte om etappeseieren, like før klokken 17.

Quick-Step Floors tok kontrollen inn på de siste to kilometerne, men mistet hverandre litt i en av de siste svingene.

Dermed tok Ramon Sinkeldam over fronten og dro opp spurten for Arnaud Démare. Franskmannen åpnet spurten, men bakfra kom Dylan Groenewegen og nederlenderen leverte en strålende spurt.

I den slake motbakken gikk han tidlig og selv med Elia Viviani og André Greipel perfekt plassert på hjulet, var det ingen som kunne matche LottoNL-Jumbo-rytterens langspurt.

Seieren er Groenewegens femte denne sesongen.

– Jeg føler meg veldig bra. I tillegg er laget veldig sterke og gjorde en god jobb i finalen. Det var en hard spurt, med en liten stigning åp slutten, men til slutt klarte jeg å spurte for seieren og det var fint. Etappen var veldig enkel, men finalen var hard. Vi kom i en god posisjon i den siste svingen, så spurtet jeg og vant, forklarte 24-åringen i seiersintervjuet.

Kristoff nådde ikke frem

Inn på den siste kilometeren satt Alexander Kristoff plassert litt for langt bak.

Uten noen av lagkameratene til å hjelpe ham på den siste kilometeren, ble det tungt for 30-åringen å komme i en god posisjon.

Dermed måtte UAE Team Emirates-rytteren starte spurten et stykke bakfra og veien frem ble for lang. Nordmannen måtte ut i vinden for å forsere og da ble det seigt.

Til slutt spurtet han inn til en syvendeplass.

– Jeg kommer litt for langt bak. Det var kaos på slutten, og vi klarte ikke helt å holde fronten. Jeg brukte mye krefter på å komme meg frem i feltet, og da hadde jeg ikke så mye å gi i spurten, forteller Kristoff til TV 2 like etter målgang.

Groupama-FDJ-rytter Arnaud Démare beholder ledelsen i sammendraget.

Slik gikk det til:

Den andre etappen i Paris-Nice var egentlig den eneste spurterne på forhånd kunne føle seg skråsikre på at det hele ville munne ut i en massespurt.

Sågar var det også en sjanse Groupama-FDJ, LottoNL-Jumbo, UAE Team Emirates, Quick Step, Lotto-Soudal og eventuelt andre lag med ambisjoner på vegne av sine spurtere ikke kunne la gå ifra seg.

187,5 kilometer mellom Orsonville og Vierzon, og uten de helt store utfordringene før man nærmer seg avslutningen.

Med under to kilometer igjen skulle hovedfeltet krysse elva Cher og rett videre inn i en rundkjøring. En smal passasje og en skarp høyresving senere, så var det bare 800 meter igjen av dagens arbeidsøkt.

Den siste passasjen opp mot linja holdt fire prosent, noe som kanskje muligens var nok til å gi Arnaud Démare et lite favorittstempel på bekostning av Alexander Kristoff, Dylan Groenewegen, André Greipel og Elia Viviani.

Kristoff mistet lagkamerat tidlig

UAE Team Emirates, laget til Alexander Kristoff, gikk på en smell allerede etter to mils sykling. Da ble det klart at Rui Costa ikke kunne fortsette rittet, etter at han slo kneet sitt under velten mot slutten av åpningsetappen (der også Jakob Fuglsang, Ilnur Zakarin og Sam Oomen var blant rytterne som gikk ned).

Det er jo ikke alltid at disse flate etappene i de store oppkjøringsrittene blir noen fest. Tirsdag var det også påtakelig liten vilje fra lagene til å sende sine ryttere unna i brudd.

Et åpningstempo på 33 kilometer i snitt første time antydet også at det ikke gikk unna i heseblesende fart.

Da den første innlagte spurten dukket opp, kunne sammenlagtleder Arnaud Demare i ”ro og mak” utøke ledelsen sin, mens Gorka Izagirre og Christophe Laporte sikret seg de resterende bonussekundene.

Men bruddet ville fremdeles ikke materialisere seg.

– Alle er redde for vinden og vi vet at det trolig kommer til å bli massespurt til slutt, uansett. Vi er også klare over at det venter hardere etapper de kommende dager, uttalte Thierry Bricaud, sportsdirektør hos Groupama-FDJ om feltets passivitet.

Hyperoffensive De Gendt

Først etter 94 kilometer lyktes det noen å slite seg løs fra feltet. Det var superoffensive Thomas De Gendt for superoffensive Lotto-Soudal som fant ut at nok var nok.

De Gendt var utbryterkongen under fjorårets Tour de France der han lå 1280 kilometer i brudd i løpet av rittets 21 etapper ….

Nå fikk han selskap av Oliver Naesen (Ag2r), Lars Boom (LottoNL-Jumbo), Tiago Machado (Katusha-Alpecin), Manuele Boaro (Bahrain-Merida) og Anthony Delaplace (Fortuneo) i en relativt kjøresterk gruppe. Absolutt en forsamling pedaltråkkere hovedfeltet ikke ville la få altfor mange minutter å boltre seg på tross den enkle profilen på etappen.

Det var også godt at det endelig skjedde noe da hovedfeltet lå an til å ankomme Vierzon en halv time senere enn det tregeste tidsskjema fra arrangøren.

Slipper seg ned til feltet

Flere av rytterne som satt i bruddet ble imidlertid ansett for å være for sterke til å la gruppen få noen spesiell luke. Flere lag, hovedsakelig Cofidis, FDJ og Katusha-Alpecin satte dermed opp farten, for å nøytralisere gruppen.

De kjørte luken nedover raskt og med rundt 60 kilometer til mål slapp, og til slutt slapp Naesen, Boom, De Gendt og Delaplace seg tilbake til hovedfeltet, mens Machado og Boaro kunne kjøre avgårde.

Feltet slapp dermed opp på gasspedalen og duoen fikk slippe tre minutter opp i veien.

Alaphilippe offensiv

Med 15 kilometer til mål kom dagens andre innlagte spurt, og duoen i front tok de to første plassene 45 sekunder foran hovedfeltet.

Bak ble det mer konkurranse om de siste to bonussekundene. Ag2r og Quick-Step Floors ladet begge kanonene, men Julian Alaphilippe fikk spurte og ta tredjeplassen uten motstand.

En liten gruppe snek seg avgårde etter kjøret på den innlagte spurten, men det ble ikke etablert noe kjør og straks var det samlet igjen.

Like etter femkilometersmerket var passert, var også Machado og Boaro hentet inn igjen, og spurtlagene begynte for alvor å krige om posisjonene.

https://twitter.com/ParisNice/status/970693368308289536

Tagget med: , , ,

Les også disse