Prøv Procycling Pluss idag

TUNG START: Kristoffer Halvorsen er klargjort foran Tour of Norway

TIL SKY: Kristoffer Halvorsen hadde valget mellom Team Sky og LottoNL-Jumbo. - Magefølelsen har tilsagt Sky hele veien, sier 21-åringen til procycling.no. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

– Magefølelsen har tilsagt Team Sky hele veien

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 28.08.17 21:05

Del på    

Kristoffer Halvorsen får unik mulighet i det britiske storlaget.

(procycling.no): Etter femteplassen under EM i Herning, møtte Kristoffer Halvorsen i all hemmelighet Skys danske sjef, Carsten Jeppesen.

Her fikk han presentert britenes satsing i årene som kommer, og målet var selvsagt å overbevise nordmannen om å skrive under en ferskprintet toårskontrakt med laget.

Laget som huser Tour de France-vinner Chris Froome og Milano-Sanremo-vinner Michal Kwiatkowski, har også en del unge, fremadstormende ryttere i troppen neste år.

Planene for blant annet å gjøre Tao Geoghegan Hart, Pavel Sivakov og Egan Bernal til kommende stjerner i WorldTouren, ble til slutt for spennende for Halvorsen å takke nei til.

– Magefølelsen min har tilsagt Sky hele veien. De er kanskje verdens aller beste sykkellag og er langt framme på mange områder: Blant annet når det gjelder trening, utstyr og ernæring. Det var et vanskelig valg, men samtidig også ganske enkelt, sier Kristoffer Halvorsen til procycling.no.

Alt i desember i fjor besøkte han det britiske laget på under samling på Mallorca.

– Var det slik at du allerede der og da tenkte at du hadde lyst til å kjøre for Sky i årene som kommer?

– Ja, det var litt sånn. Jeg fikk et vanvittig bra inntrykk av alle som var der, og en god følelse, sier han.

Har rådført seg med tidligere Sky-ryttere

Siden oppstarten i 2010 har Edvald Boasson Hagen, Kurt Asle Arvesen, Gabriel Rasch og Lars Petter Nordhaug alle påført seg Sky-fargene. Med vekslende hell.

I Norge husker man nok fortsatt best måten Edvald Boasson Hagen tråkket fast sin egen karriere innenfor lagets rekker.

Halvorsen har rådført seg med noen av de tidligere norske Sky-rytterne i prosessen. Han har også hatt viktige støttespillere i Gino Van Oudenhove og Birger Hungerholdt fra Joker-Icopal.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EKS-SKY Edvald Boasson Hagen syklet flere sesonger for Team Sky. Her sammen med Halvorsen under NM i Bodø i 2015. FOTO: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Van Oudenhove har følgende beskjed til de som frykter at Halvorsen gjør et dårlig valg ved å skrive under for Sky:

– Det kan vi faktisk ikke bruke noe tid på. Noen liker den nye mesterskapstrøya vår, andre ikke (til Norgesmester Rasmus Tiller, vår anm.). Det viktigste er hva Kristoffer selv vil, resten er man nødt til å drite i.

– Sky er nødt til å tenke litt nytt

I britiske medier har Dave Brailsford, og flere andre ledere innenfor British Cycling virkelig fått kjørt seg det siste året.

Det har vært oppslag om påstått fryktkultur, lugubre ’jiffy bags’, omdiskuterte medisinske fritak og etterforskning fra det britiske antidopingbyrået.

Sportslig sett har ting gått som det pleier for det britiske storlaget. Kwiatkowski har en imponerende rekke med seirer i éndagsklassikere på samvittigheten, og Chris Froome tok en ny kontrollert seier i Tour de France.

Mens overskriftene om dårlig styring på toppen og i beste fall et dårlig etisk omdømme har fått kilometervis med omtale i Fleet Street, har laget også tonet ned detaljstyringen fra British Cycling.

I kjølvannet av dette gir også signeringen av Kristoffer Halvorsen mening. Sky er nødt til å tenke nytt. I en tid hvor andre WorldTour-lag trimmer stallene på grunn færre ryttere på start i Grand Tours og i WorldTouren, velger Brailsfords lag å utvide.

– Sky skal kjøre et eget opplegg med unge ryttere. De er ikke like tett på British Cycling lenger, og har ikke et eget utviklingslag. De ønsker å knytte seg til en del unge ryttere tidlig, og sørge for at de utvikler seg på riktig måte innenfor lagets rekker. De skal ikke bli kasteballer i systemet, og derfor øker de også antall ryttere, for å sikre at programmene som settes opp, ikke skal bli for tøffe, sier Halvorsens agent, Gino Van Oudenhove, til procycling.no.

Et annet moment er timingen. Elia Viviani har allerede skrevet under kontrakt med Quick-Step neste sesong, etter det procycling.no kjenner til er også Danny Van Poppel på vei ut av Sky-laget foran 2018-sesongen.

Ble forsøkt overtalt av Grøndahl Jansen

Joker-Icopal sendte foran årets sesong ut Amund Grøndahl Jansen til Team LottoNL-Jumbo.

Grøndahl Jansen var med å vinne VM-gull sammen med Halvorsen i Doha i fjor høst. Romerikingen har forsøkt å få rekkekameraten sin til å følge etter, men slik skulle det altså ikke gå.

Bli bedre kjent med Doffen Halvorsen – les feature her!

Også Team Sunweb, BMC Racing og Quick Step-Floors vist interesse tidlig i sesongen, men har siden falt av lasset.

– LottoNL-Jumbo har vært veldig på, og har skissert et godt sportslig og økonomisk opplegg for Doffen. Vi sitter likevel igjen med følelsen av at planene til Sky ligger et par hakk over det igjen. Dette er et av verdens aller største sykkellag, og de ligger langt framme i utviklingen på veldig mange viktige områder, påpeker Van Oudenhove.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VILLE HA DOFFEN: Amund Grøndahl Jansen ble proff foran 2017 og forsøkte å overtale Halvorsen til å signere med LottoNL-Jumbo også. FOTO: Knut Andreas Lone, procycling.no

Han har hatt sørlendingen på laget de siste to sesongene, og selv om toppene heter Handzame Classic, GP Isbergues og U23-tittelen i Doha, så føler man kanskje at man fremdeles ikke har fått se det aller beste nivået hos 21-åringen over tid.

– Det har gått rimelig fort, innrømmer Van Oudenhove.

– Det var en liten, tjukk gutt som kom inn på kontoret vårt for noen år tilbake. Vi kjente til ham som førsteårsjunior, og har sett potensialet. Men den gangen var han ikke klar i det hele tatt for det steget han skal ta nå. Det har vært litt opp og ned, men samtidig er det ikke så mange 21-åringer som sitter med de resultatene han faktisk har, påpeker belgieren.

– Greit å ha levd litt slik normale folk gjør

Halvorsen humrer når han får høre karakteristikken fra Van Oudenhove, og påpeker at opptrinnet skjedde etter nesten et halvt år på sofaen.

– Jeg tar den, jeg skal ikke legge skjul på at jeg var utrent den gangen. Samtidig er det greit å ha vært igjennom noe slikt, og levd litt som normale folk gjør, sier han.

De siste to sesongene har han i glimt vist seg å være en av U23-klassens aller ypperste avslutter. Det er likevel en annen egenskap Van Oudenhove har bitt seg mest merke i.

Det er nemlig en mentalitet der som noen av verdens ypperste idrettsutøvere besitter:

– Instinktet hans er det første jeg tenker på. Han har en knapp han skrur på foran finalene, og det er ganske unikt. Han har også gode tekniske ferdigheter for å gjennomføre målene han setter seg. Han har fortalt meg flere ganger at smerten bare forsvinner i løpet av de siste fem kilometerne av et ritt. Konkurranse- og vinnerinstinktet er helt ekstremt, mener han.

– Målet er å bli best i verden

Van Oudenhove uttalte etter andreplassen i Nokere Koerse, som var Halvorsens debut på HC-nivå, at «Doffen hadde så mye syklist i seg at han ble kvalm».

Nesten halvannet år senere er han enig i at han – over tid – ikke har vist seg fram sitt aller beste nivå:

– Tar du vekk perioden når jeg var syk, synes jeg at jeg har blitt litt og litt mer seriøs hele veien. Jeg har kanskje ikke fått vist fram mitt aller beste, men jeg har gradvis fått mer kunnskap om kosthold og trening. Jeg har fortsatt mye igjen å jobbe med, og målet er å bli best i verden en dag. Jeg tror at å gå til Sky er et valg som hjelper meg videre mot det målet. Jeg kan dra nytte av all kunnskapen de har, selv om 99,9 prosent kommer an på valgene jeg selv gjør.

Halvorsen har nylig avsluttet Tour de l’Avenir, der han fikk med seg poengtrøya hjem etter en rekke topplasseringer på de innledende etappene.

Han mener selv han er på god vei foran VM-formen, og påpeker at han også henger bedre med i motbakkene enn før:

– Under Arctic Race satt jeg med blant de 30 beste i en bakke som holdt godt over 6 prosent i snitt. Det har jeg ikke vært i nærheten av tidligere, påpeker han.

Foran debutsesongen som proff er han noe mer forsiktig i uttalelsene sine. Kanskje ikke så rart heller som 21-åring i verdens beste sykkellag:

– Jeg kommer til et helt nytt lag og forventer at jeg skal gå gradene. På sikt er målet at jeg skal kjempe om seieren i en del av de største sykkelløpene. Samtidig vet jeg at jeg har mange steg igjen før jeg kommer opp dit. Å bli proff har alltid vært en drøm for meg, men jeg tror at det for meg personlig blir en større følelse av å ha utrettet noe når jeg har vunnet mitt første store løp for Team Sky. Det eneste jeg har gjort nå, er å underskrive kontrakten med dem, avslutter Halvorsen.

Tagget med: , , , , , , , , , ,

Les også disse