STJERNEDUELL: Fernando Gaviria og Peter Sagan er blant rytterne som skal kjempe i spurtene i Tour de Suisse. Foto: Chris Graythen/Getty Images for AEG

– Må være på vårt absolutt beste

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 9.06.18 21:43

Del på    

Stjernespekket spurtfelt i Tour de Suisse.

Det er et spurtfelt av øverste klasse som er på plass til årets Tour de Suisse. Peter Sagan kommer, som vanlig, som den store stjerna. Slovaken har også for vane å leve opp til ryktet sitt på de sveitsiske veiene: Hvert år siden 2011 har han minst vunnet én etappe og totalt er han oppe i 15 etappeseirer i rittet.

En rekke ikke ulik den han hadde i Tour of California, hvor han vant minst én etappe i alle utgaver mellom fra 2010 og til og med 2017. Totalt 16 etappeseirer har han fra det amerikanske rittet. Som vanlig var det amerikanske rittet hans eneste i mai i år også, men denne gang ble det ingen etappeseirer. Samtlige tre spurtetapper rasket nemlig Fernando Gaviria med seg, og colombianeren er blant de som kommer til å utfordre den tredobbelte verdensmesteren også i Tour de Suisse.

– Dette var min første rittdag etter en intens treningsperiode i høyden i USA og jeg følte meg i god form. Jeg er ikke hundre prosent for øyeblikket, men dette er bare starten. Vi har åtte etapper foran oss, sier Sagan etter lørdagens lagtempo.

I tillegg til de to er ryttere som André Greipel, Michael Matthews, Arnaud Démare, Alexander Kristoff, Michael Albasini, Kristoffer Halvorsen, Sonny Colbrelli, John Degenkolb og Greg Van Avermaet. Dermed er det tett på et Tour de France-verdig spurtfelt, med Marcel Kittel, Dylan Groenewegen, Caleb Ewan og Mark Cavendish som fraværende.

Vanskelige spurtetapper

Hvor mange muligheter spurterne faktisk får er dog ikke lett å si. Den åttende etappen er en ganske så klassisk spurtetappe. Med et par bakker i en rundløype, men uten at de bør få all få stor betydning. Søndagens andre etappe er også en god mulighet, med en runde på 39 kilometer som kjøres fire ganger rundt omkring Frauenfeld. Der er det flere bakker, som stigningen opp til Herdern (1,8 kilometer à 7,6 prosent) som kan by på utfordringer for de av rytterne som ikke går like bra oppover.

Det positive for spurterne er da at de siste 15 kilometerne er lettkjørte. Like lett blir det ikke på mandagens etappe, hvor toppen av siste bakke, Hagenfirst (3,9 kilometer à 4,9 prosent) kommer med kun 6,5 kilometer igjen.

Videre er også den fjerde etappen til Gstaad en mulighet for de av spurterne som virkelig klatrer bra, med toppen av Saanenmoser (7,2 kilometer à 4,6 prosent) åtte kilometer før mål.

– Jeg tror det maksimalt vil være to muligheter for spurterne. Den andre etappen i og rundt Frauenfeld, som har noen klatringer, men som muligens vil ende i en spurt. Den åttende etappen til Bellinzona er ganske flat og bør gi en mulighet for sprinterne, sier sportsdirektør i Lotto Soudal, Mario Aerts i en pressemelding.

Viktig drilling av opptrekkstogene

For mange av spurterne er Tour de Suisse en siste mulighet til å få finjusert opptrekkstoget i konkurranse før Tour de France. Alexander Kristoff hadde for første gang både Ben Swift og Roberto Ferrari med seg i torsdagens seier i GP du Canton d’Argovie, og får nye muligheter til å få inn de siste detaljene før touren.

– Det fungerte bra i dag, men det burde også fungere i dag. Slik sett burde vi vinne her i dag, men det er ingen bedre trening enn ritt. Jeg følte vi gjorde en fin figur i dag, men det blir nok ikke like lett i Sveits. Vi får bare gjøre jobben, så får vi se hvordan det fungerer, sa Kristoff til procycling.no etter torsdagens seier.

Det er også fokus for flere av de andre toppspurterne.

– Sveits vil også være en god mulighet til å jobbe med opptrekkstoget. Mange av konkurrentene til spurtetappene i Tour de France, noe som betyr at vi må være på vårt absolutt beste for å få et bra resultat med oss fra Sveits, sier Tom Steels, sportsdirektør for Quick-Step Floors med Fernando Gaviria i spissen.

Tagget med: , , ,

Les også disse