OVERLEGEN: Jungels vant med godt over halvminuttet og hadde god til å juble da han krysset målstreken. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Luxembourgsk overraskelse i Liège-Bastogne-Liège

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 22.04.18 16:52

Del på    

Favorittene markerte seg selv ut av seierskampen.

(procycling.no): Da de andre favorittene så på hverandre over Côte de la Roche-aux-Faucons, så Bob Jungels (Quick-Step Floors) muligheten til å gå av gårde.

25-åringen satt seg i tempostilling og holdt den så godt som hele veien inn mot mål de to siste milene i Liège-Bastogne-Liège.

Med en lagkamerat i Julian Alaphilippe som markerte ut de fleste angrepene, ble det dårlig samarbeid i gruppa med favorittene bak. Jungels holdt på sin side en luke på over 50 sekunder inn i Côte de Saint-Nicolas. Der ble ledelsen hans halvert, men inn mot mål økte han forspranget sitt igjen.

Dermed svingte han inn på oppløpet i Ans i ensom majestet og tok sin desidert største seier så langt i karrieren.

– Jeg har ventet lenge på et stort resultat (for Jungels selv). Jeg er veldig glad for at det gikk nå, sier han i et seiersintervju vist på Eurosport.

– For å være ærlig trodde jeg ikke på det før jeg kom til mållinja og så at jeg var alene, sier 25-åringen.

Jungels har tidligere vunnet en etappe i Giro d’Italia og har vunnet ungdomskonkurransen i nevnte ritt i både 2016 og 2017. Søndagens seier var likevel den klart største så langt i karrieren, en karriere mange har fulgt veldig nøye med etter at han entret proffrekkene i 2013 som ett av de største talentene innenfor sykkelsporten.

De to siste pallplassene gikk til Michael Woods (EF Education First ) og Romain Bardet (AG2R La Mondiale) etter å ha stukket fra de øvrige favorittene på de siste kilometerne.

Alaphilippe kom inn til fjerdeplass like bak og jublet nærmest hemingløst for lagkameratens seier i det han krysset målstreken, 39 sekunder bak Jungels.

Seieren var Jungels første for sesongen og den 27. for sesongen i det som har vært en drømmesesong for Quick-Step Floors.

Ingen nordmenn med

For første gang siden 2009 gikk herrenes utgave av Liège-Bastogne-Liège uten et norsk innslag. Med en pensjonert Lars Petter Nordhaug, en syk Odd Christian Eiking og Sindre Lunke som reserve, ble det dermed ingen norske ryttere å følge med på.

I dameklassen var det heldigvis to norske ryttere med. Ingrid Lorvik ble best på 34. plass, mens Vita Heine brøt etter å ha vært aktiv underveis. Rittet ble – ikke overraskende – vunnet av Anna van der Breggen.

Med nordiske øyne var det imidlertid en del ryttere på start. Danskene hadde den meget potente Astana-duoen Michael Valgren (vinneren av forrige søndags Amstel Gold Race) og Jakob Fuglsang som to av favorittene til den 104. utgaven av våren siste monumentklassiker.

Også i dagens brudd var danskene representert. Unge Casper Pedersen var blant ni ryttere som fikk gå etter noen få kilometers kjøring. Der satt han med lagkameraten Mark Christian(Aqua Blue Sport),Loïc Vliegen (BMC), Anthony Perez (Cofidis), Florian Vachon (Fortuneo-Samsic), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Paul Ourselin (Direct Énergie), Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise) og Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic).

UAE med kontroll i feltet

Bruddet ble holdt under relativt god kontroll gjennom dagen, og noe overraskende var det UAE Team Emirates som gjorde mesteparten av jobben. Laget til Alexander Kristoff har hatt en relativt tung start på sesongen og har kun de to seirene til Kristoff så langt i 2018.

Dan Martin har en strålende historie i dette rittet, med seier i 2013 og andreplass i 2017. I likhet med Kristoff har imidlertid iren slitt etter overgangen til laget, i desto større grad enn nordmannen. Foran søndagens ritt hadde han kun vært topp ti én gang denne sesongen, og iren brøt Amstel Gold Race og ble nummer 61 i La Flèche Wallonne.

Troen på Martin var likevel stor, selv om det var Quick-Step Floors som tok over kommandoen inn i La Redoute – bakken som på mange måter åpner finalen – med snaut fire mil igjen.

Der viste Baugnies seg som den klart sterkeste i bruddet, og kom over toppen med et forsprang på rundt minuttet til det jaktende hovedfeltet.

Dårlig samarbeid blant favorittene

Noen angrep ble det imidlertid ikke opp La Redoute. De lot vente på seg helt til Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 kilometer à 11 prosent). Da hadde Bahrain-Merida tatt over farten i hovedfeltet og hentet inn Baugnies med 22 kilometer igjen.

I stigningen, to kilometer senere, var det først Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) som angrep. Tempoet ble holdt høyt hele den siste kilometeren av bakken og over toppen var det en gruppe på rundt 20 ryttere som gikk løs fra feltet, med Bob Jungels (Quick-Step Floors) solo i tet.

I gruppa bak Jungels kom det mange angrep. Dan Martin og Tim Wellens (Lotto Soudal) var blant de ivrigste, men ingen kom av gårde. I tråd med at samarbeidet også var dårlig, økte bare forspranget til Jungels.

Med ti kilometer igjen var forspranget hans oppe i hele 37 sekunder. Inn mot Côte de Saint-Nicolas fortsatte forspranget hans å øke. I bunn av bakken – med seks kilometer igjen – hadde han et forsprang på 52 sekunder.

Opp de 1,2 kilometerne à 8,6 prosent ble det satt høy fart i gruppa bak. Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) markerte de fleste angrepene, men klarte ikke holde følge da Jelle Vanendert (Lotto Soudal) gikk til.

Luka til Jungels ble dramatisk redusert i den bratte knekkeren. Over toppen var det nede i 20 sekunder ned til Vanendert, med ytterligere ti sekunder ned til gruppa med Alaphilippe og Valverde – nå redusert til åtte ryttere.

Men luka holdt for Jungels, og dermed tok han seieren.

Tagget med: , , , ,

Les også disse