STORM: Det vil ikke roe seg rundt Team Sky, British Cycling og Bradley Wiggins. Foto: REUTERS/Matthew Childs

Selskapet bak Skys testosteronleveranse nekter UKAD-samarbeid

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 21.11.17 18:21

Del på    

Sky-stormen vil ikke stilne.

(procycling.no): Tidligere i år ble det kjent at det hadde kommet en større leveranse testosteron til British Cyclings hovedkvarter i Manchester.

Forsendelsen med testosteron ble levert til det engelske nasjonalsenteret for sykling (NCC) i Manchester i 2011. På denne tiden ble medisinen til Team Sky og styringsorganet British Cycling (BC) oppbevart i samme rom. Lege i BC og Sky, Richard Freeman, skal ha fortalt etterforskerne til UKAD at forsendelsen ikke var bestilt til utøverne og feilaktig ankommet NCC.

Nå kan Daily Mail-journalist Matt Lawton avsløre at det er selskapet Fit 4 Sport Ltd som har stått bak leveransen.

Fit 4 Sport beskriver seg selv som den ledende britiske leverandøren av medisinske produkter til toppidrettsklienter. Flere Premier League-klubber er blant klientene deres.

De har ikke samarbeidet med britiske antidopingmyndigheter (UKAD) som har undersøkt saken som en del av etterforskingen av Team Sky og British Cycling.

Kan ikke bevise at det skjedde ved en feil

Daværende medisinsk ansvarlig i BC, Steve Peeters, fortalte at testosteronleveringen skjedde ved en feil, og uttalte at han fikk Freeman til å skaffe skriftlig bevis på at leveringen var gjort ved en feiltakelse. Han hevder å ha sett dette papiret. Dette skal ha kommet på mail.

Verken British Cycling eller Fit 4 Sport har kunnet bevise dette under UKADs etterforskning. 

I 2011 var det nevnte Freeman som hadde ansvaret for bestillinger av legemidler til hovedkontoret i Manchester. Legen har vært blant dem som har undersøkt av UKAD og har vært i hardt vær den siste tiden. Han forlot stillingen sin i oktober.

Peeters og Freeman vurderte saken dithen at David Brailsford ikke trengte å bli informert om saken, da de angivelig skulle ha fått skriftlig bevis på at leveransen skjedde ved en feiltakelse.

– Dr. Freeman forklarte at bestillingen aldri hadde blitt plassert, og at det måtte ha skjedd ved en feil. Jeg spurte Freeman om å returnere det til leverandøren og etterspørre skriftlig bekreftelse på at det skjedde ved en feil. Den bekreftelsen kom. Jeg var fornøyd med at det var administrativ feil, og mente det ikke var nødvendig å informere Brailsford, sier Peeters.

På det tidspunktet var Brailsford også performance director i British Cycling, i tillegg til rollen i Team Sky.

– Handler om å skaffe deg overtaket på konkurrenten din

Daily Mails avsløringer kommer kort tid etter Shane Sutton uttalte at Wiggins’ medisinske fritak var en del av marginal gains-strategien til Team Sky.

– Hvis du har en utøver som er 95 prosent klar og de små 5 prosentene er en plange eller skade som plager dem, hvis du kan få et medisinsk fritak og få dem til 100 prosent, så klart ville du det i de dagene, sa Sutton i en BBC-dokumentar nylig.

– Det handler om å skaffe deg overtaket på konkurrenten din og til syvende og sist handler det om å ta knekken på dem. Du krysser definitivt ikke linjen og det har vi heller aldri gjort.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse