FLERE SPØRSMÅL: Nye avsløringer rundt Team Sky og British Cycling dukker opp gjennom en pågående antidopingetterforskning. AFP PHOTO / PASCAL PAVANI

FLERE SPØRSMÅL: Nye avsløringer rundt Team Sky og British Cycling dukker opp gjennom en pågående antidopingetterforskning. AFP PHOTO / PASCAL PAVANI

– Wiggins-doktor mottok dop-leveranse

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 5.03.17 11:55

Del på    

Team Sky-ledelsen ble ikke informert.

(procycling.no): Troverdigheten til det britiske storlaget Team Sky har fått seg enda et skudd for baugen, melder The Times i sine spalter søndag.

Den engelske avisen skriver at tidligere lege for Team Sky og British Cycling, Richard Freeman, mottok i 2011 en forsendelse med ulovlig testosteron.

Denne kontroversielle informasjonen skal ha kommet frem i etterforskningen som det engelske antidopingorganet UKAD har rettet mot de to organisasjonene.

The Times skriver også at Freeman ble stoppet av kollegaer, da han søkte om et fjerde medisinsk fritak på vegne av Team Skys stjernerytter, Bradley Wiggins.

Forsendelsen med testosteron ble levert til det engelske nasjonalsenteret for sykling (NCC) i Manchester i 2011. På denne tiden ble medisinen til Team Sky og styringsorganet British Cycling oppbevart i samme rom. Ifølge det The Times kjenner til skal Freeman ha fortalt etterforskerne til UKAD at forsendelsen ikke var bestilt til utøverne og feilaktig ankommet NCC.

Daværende medisinsk ansvarlig ved British Cycling, Steve Peeters, husker da forsendelsen med testosteron ankom.

– Jeg sto med en kollega da bestillingen ankom og jeg ble umiddelbart gjort oppmerksom på den. Dr. Freeman, som var ansvarlig for å bestille medisiner, forklarte at bestillingen aldri var gjort og at den var sendt feil, sier Peeters til The Times.

– Han kontaktet leverandøren via telefon samme dag og dette ble bekreftet. Jeg ba Dr Freeman pakke ned (leveransen) og sende den tilbake til leverandøren. Og jeg ba om en skriftlig bekreftelse på at den var sendt feilaktig og mottatt. Denne bekreftelsen kom og ble vist til meg av Dr Freeman. Jeg var fornøyd med at dette var en administrativ feil som ikke måtte eskalere videre, og derfor ble ikke Dave Brailsford gjort oppmerksom på dette.

Team Sky-sjef Dave Brailsford sier til The Times at ingen ryttere har blitt gitt ulovlig testosteron.

Store doser kortison

Avsløringene kommer i kjølvannet av en høring i det britiske parlamentet der UKAD-sjef Nicole Sapstead fortalte Kultur, Media og Sport-komiteen en rekke urovekkende funn i etterforskningen av Team Sky og British Cycling.

Et av dem var bestillinger på «overdrevne doser» av triamcinolon, et antiinflammatorisk kortikosteroid (også kalt glukokortikoid) som er forbudt under konkurranse. Ifølge The Times ble 60-70 ampuller à 40 milligram levert til NCC i 2011. UKAD har ikke funnet journaler som viser hvordan denne store mengden har blitt brukt.

Under UCIs medisinske fritaksordning – såkalte TUE – ble Wiggins lovlig behandlet med intramuskulære triamcinolon-injeksjoner tre ganger. To ganger før Tour de France, i 2011 og 2012, og en gang før Giro d’Italia, i 2013. Briten vant Tour de France i 2012.

– Spesielt med tanke på Bradley Wiggins. Det var langt mer (enn en dose). Man må enten tro at dette var en overdreven mengde triamcinolon bestilt til én person, eller en bestilling til flere personer med samme problem, sa UKAD-sjef Sapstead til parlamentskomiteen onsdag.

Wiggins-legen Freeman skulle også møte til høringen, men kunne ikke stille på grunn av sykdom. Ifølge informasjonen Freeman ga til etterforskerne ble flere av støtteapparatet i Team Sky også behandlet med triamcinolon.

Fredag kunne avisen The Telegraph avsløre at en av disse var selveste Brailsford. Team Sky-sjefen avslørte at han i 2008 ble gitt en injeksjon av Freeman på grunn av en kneskade. På den tiden var Brailsford også prestasjonsdirektør i British Cycling. Brailsford har hardnakket forsvart Wiggins’ bruk av triamcinolon for å behandle en kronisk astmatilstand og pollenallergi.

Dog kan nå altså The Times avsløre at andre leger i Team Sky ikke likte behandlingsmetoden, som de følte ikke var i tråd med lagets etiske regelverk. Derfor presset de Freeman til ikke å søke om en fjerde TUE.

Bruken av kortikosteroider, kortison og andre TUE-medisiner er et omdiskutert området innenfor sykkelsporten. Stoffet Wiggins brukte tre ganger med dispensasjon fra UCI har en lang historikk av misbruk.

Eks-rytter og doper David Millar mottok intramuskulær kortisonbehandling med triamcinolon for en allergisk reaksjon, og beskriver det som «trolig det mest virkningsfulle stoffet» tilgjengelig. Lance Armstrong testet positivt for det samme stoffet, kommersielt kalt Kenacort, under Tour de France i 1999. Denne potente formen for kortison ble også Bjarne Riis’ foretrukne stoff gjennom hans infiserte eskapader på 90-tallet.

Pakke-mysteriet

Flere avsløringer kom frem under onsdagens høring. Freeman, som i 2011 mottok en «mystisk medisinpakke» på vegne av Wiggins, har ingen journaler fra den tiden som beviser sin medisinske behandling av den britiske Tour de France-vinneren. Eventuelle beviser om pakkens innhold finnes derfor ikke, etter sigende fordi Freemans PC ble stjålet på feire i Hellas.

Spurt av parlamentskomiteen i desember fortalte Team Sky-sjef Brailsford at Freeman hadde fortalt at pakkens innhold var et slimhinneavsvellende preparat – Fluimucil – som Wiggins brukte via forstøverapparat.

UKAD og Sapstead sier imidlertid at de grunnet manglende dokumentasjon ikke kan være sikker på innholdet.

– Vi har spurt om å få lagerbeholdninger og medisinske journaler, og vi har ikke fått dette fordi det finnes ingen bokføringer, sier Sapstead til komiteen.

Selv om Team Sky har interne regler for medisinsk journalføring, sier UKAD-sjefen at ikke alle følger disse reglene.

Mens antidopingorganets etterforskning møter hinder på veien i form av manglende dokumenter, understreket lederen av Kultur, Media og Sport-komiteen at både Team Sky og British Cycling har et alvorlig forklaringsproblem.

– Troverdigheten til Team Sky og British Cycling er revet i filler, sa parlamentsmedlem Damian Collins ifølge BBC Sport denne uken.

Tagget med: , , ,

Les også disse