POULIDOR: Raymond Poulidor var senest i sommer med på Tour de France, men var sliten etter at han kom hjem og ble i oktober lagt inn på sykehuset på grunn av utmattelse. Foto: Chris Graythen/Getty Images

Raymond Poulidor er død

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 13.11.19 12:50

Del på    

Franskmannen ble 83 år.

(procycling.no): Onsdag formiddag skriver den franske avisen L’Équipe at Raymond Poulidor er død.

Poulidor ble innlagt på sykehus i starten av oktober på grunn av utmattelse. Han døde klokka to, natt til onsdag, skriver avisen, på sykehuset i hjembyen Saint-Léonard-de-Noblat.

Franskmannen er en legende å regne i Tour de France-sammenheng, og har i senere år også vært med rittet rundt Frankrike som ambassadør.

Poulidor, kjent som «den evige nummer to», bar ironisk nok aldri den gule trøyen i løpet av sin karriere, som ble mest kjent for tre andreplasser og fem tredjeplasser i Le Tour. «Pou-Pou» vant dog hele sju etapper i det franske storrittet og var en av de store rivalene til den femdobbelte Tour-vinneren Jacques Anquetil.

Fra sin profesjonelle debut i 1960 hadde Poulidor en langvarig og fremragende karriere, der han i tillegg til nevnte Anquetil konkurrerte mot storheter som Eddy Merckx, Felice Gimondi, Joop Zoetemelk og, mot slutten, Bernard Hinault. Den iherdige Poulidor tok sin første podieplassering i Tour de France i 1962 og den siste i 1976 – hele 40 år gammel.

RIVALER OG VENNER: Raymond Poulidor og Eddy Merckx hadde en rekke dueller, og det var som regel Merckx som gikk seirende ut. Her fra presentasjonen av Tour de France-løypa i oktober 2018. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Merckx og Poulidor var også gode venner. I et intervju med Sporza, forteller Merckx at de to i flere år dro på skiturer sammen og at Poulidor jevnlig kom til huset hans i Belgia i forbindelse med sykkelkrossritt i løpet av vinteren.

– Han var selvsagt uheldig med at han kom opp mot oss (Merckx og Anquetil), men jeg tror han kunne leve med de andreplassene. Det er akkurat derfor han var den kanskje mest populære franske rytteren, sier Merckx.

Utenfor Tour de France vant Poulidor Vuelta a España i 1964, i tillegg til fire etappeseirer i det spanske rittet. På merittlisten har han også en seier fra Milano-Sanremo i 1961 og seier i La Flèche Wallonne i 1963. Franskmannen vant også Critérium du Dauphiné to ganger (1966 og 1969) og Paris-Nice i 1972 og 1973.

Han var også nær en VM-seier i 1974, men ble, som så ofte var tilfellet, spurtslått av Merckx og henvist til sølvet. I løpet av karrieren var han også topp ti i alle de fem monumentklassikerne, et begrep som riktignok kom frem etter at Poulidor hadde avsluttet sin aktive karriere.

Poulidor var også morfaren til Mathieu van der Poel. I likhet med en samlet sykkelverden, har Van der Poel lagt ut et innlegg i sosiale medier for å hedre Poulidor. På Instagram har nederlenderen lagt ut et bilde av de to sammen, med teksten «alltid så stolt».

MORFAR OG BARNEBARN: Raymond Poulidor og Mathieu van der Poel sammen etter et verdenscupritt i sykkelkross i 2016. Poulidors datter, Corinne, giftet seg med Adrie van der Poel, som blant annet vant Flandern rundt i 1986, og fikk sammen barna Mathieu og David van der Poel. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Tagget med:

Les også disse