Prøv Procycling Pluss idag

MATCHFIT: Sondre Holst Enger har gjort unna NM-oppladningen i Slovenia

MATCHFIT: Sondre Holst Enger har gjort unna NM-oppladningen i Slovenia, og melder at formen er i anmarsj. Om han skal bli norsk mester, må han dog finne seg en vei rundt Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Treneren mener Holst Enger først nå er tilbake på toppnivået

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 22.06.18 11:43

Del på    

– Det tok langt tid å bygge ham opp igjen etter fjoråret.

(procycling.no): Giro d’Italia-skuffelsen har han vasket av seg, og mai inneholdt i stedet den sedvanlige rundturen med Tour of Norway, Tour des Fjords og Hammer Stavanger.

LIVE: Følg fellesstarten i herrer elite direkte fra 13:00 søndag hos procycling.no!

Som vanlig, får man nesten si, slet 24-åringen fra Horten med å finne en vei rundt enten Dylan Groenewegen eller Edvald Boasson Hagen, og innimellom begge to.

Når det likevel dreier seg om to svært meritterte ryttere fra WorldTouren, er det likevel nederlag som er greie å takle.

I NM slipper han å tenke på Groenewegen, men da dukker til gjengjeld både Kristoffer Halvorsen og Alexander Kristoff opp. Sistnevnte er en mann det fremdeles ikke har lykkes å slå i en ren duell for den norske Israel Cycling Academy-rytteren.

– Er det ikke på tide at du begynner å slå Kristoff snart i spurter?

– På tide, ja? Han er en av verdens beste, bemerker Holst Enger.

– Du går vel bare og venter på det?

– Jeg bryr meg ikke så veldig om å slå folk.

– Du er jo massespurter, da?

– Jeg bare kjører mitt eget opplegg og gjør det beste ut av hver dag, jeg. Det hadde vært kult å få til en skikkelig spurtduell i Sandefjord.

Flere peker mot Holst Enger

Her skal vi legge til at det var en litt ertende undertone i spørsmålene til Holst Enger. Vi vet selvsagt at det skal godt gjøres å slå Kristoff i mann-mot-mann-dueller, men det er flere som mener sjansen for å få det til i Sandefjord absolutt bør være gjeldende.

– Uavhengig av hverandre har vel både jeg og Leonard Snoeks kommet fram til at Sondre Holst Enger er vår favoritt på søndag, sier vikarierende landslagsleder og sportsdirektør i Uno-X Development Team, Stig Kristiansen til procycling.no.

– Hvorfor det?

– Han har definitivt egenskapene som trengs i den løypa, og han kan fort bli litt glemt i kampens hete. For å være helt ærlig, så liker jeg også å komme med et outsidertips, enn å si navnene alle andre pleier å samle seg rundt. I tillegg er det et uhyre sterkt Joker-Icopal-mannskap på starten, og de kan få til noe av det samme som vi gjorde i U23-klassen, mener Kristiansen – og tenker vel da først og fremst på å utnytte tallmessig overtall til å hale i land seieren.

Til Slovenia uten opptrekk

Når det gjelder Holst Enger, så har han gjort unna de siste forberedelsene på tjeneste for sitt israelske prokontinentale mannskap i etapperittet Tour de Slovenie.

Dit hadde igjen Dylan Groenewegen tatt veien, men der LottoNL-Jumbo-rytteren kunne nyte service av Tour de France-opptrekket bestående av Amund Grøndahl Jansen og Timo Roosen, så reiste Israel Cycling Academy dit uten (!) spurtopptrekker:

– Det var to spurtetapper der. Den første følte jeg gikk bra, selv om jeg ble litt sperret. Det gjorde at det ikke ble noen topplassering. På den andre etappen var det litt vanskelig. Jeg hadde ingen spurtopptrekkere, så det var vanskelig å komme seg fram. Det var en rask avslutning. Men formen virker bra. Jeg er klar for NM i hvert fall, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TETTE DUELLER: Verken i her i 2016 eller i år lyktes det Sondre Holst Enger å vinne etappeseirer under Tour of Norway. Men det var ikke langt om å gjøre. FOTO: Tour of Norway

Trener Atle Kvålsvoll har stålkontroll på wattfilene hans, og kommer med et par andre interessante momenter.

– Han mistet veldig mye av treningsgrunnlaget, og også konkurranseformen ved at han var syk og endte opp med å stå av mange ritt i fjor. Det har tatt tid å bygge ham opp igjen, og det er først nå han er tilbake på normalnivået, også i bakkene. Jeg vil si at Sondre nå er på sitt beste på lange tider, og han satt fint med et par av fjelletappene under Slovenia rundt, påpeker han.

– NM er sykt spesielt

Mens Joker-Icopal har 12 mann under fellesstarten, Coop 8 og Uno-X har hele 14, så er Holst Enger nødt til å klare seg selv, dog med støtte fra lagkamerat August Jensen.

Bak i følgebilen vil Kvålsvoll gjøre comeback sammen med tidligere syklist og Sondres pappa, Fred Arne Enger.

Med så mange norske kontinentalryttere til start, og i tillegg med muligheten til en allianse mellom UAE Team Emirates og Team Coop, oppleves bildet uoversiktlig foran den 204 kilometer lange bataljen.

– NM er alltid så sykt spesielt. Det er så rart ritt. Det blir vanskelig å slå kontinentallagene, men man skal i hvert fall ikke være på defensiven. Det gjelder å være offensiv og være med på notene fra start.

Den 15,8 kilometer lange runden skal kjøres 13 ganger, så det blir en hel del ganger opp Mokollveien (600 meter og bakken med mest stigning) og «Carlsen-bakken» (1,3 kilometer nær midten av runden).

Frykter ikke bakkene

Holst Enger sier han føler seg i bra form i etterkant av Slovenia, og da er ikke disse to momentene noe som skremmer han.

– Nei, jeg er ikke noe redd for dem. Jeg føler at formen kommer til å blomstre straks. Det har vært jevnt bra i det siste.

– Det er ikke alltid vi vet hva vi får av deg. Du kan være flying, men har også dårlige dager innimellom. Hvilke ambisjoner har du foran søndagen?

– Vi går for seier. Det blir August og meg, så vi må jobbe smart sammen og se hva vi kan få til mot kontinentallagene. Kristoff, Bystrøm og Stake har vel alliert seg med Coop, så de blir vel vanskelige å slå.

– Ser du noen andre løsninger her? Hvis ikke et par ryttere klarer å skli unna, er det vel relativt forutbestemt at det vil ende i en massespurt?

– Jeg tror det blir et hardt ritt fra start av. Det kommer til å fise av folk, så blir det vel noen bruddforsøk og da må man være med på det. Det blir nok ingen stor gruppe inn mot mål, men det er mange sterke ryttere i feltet. Joker-laget ser sterkt ut, påpeker Holst Enger.

PS: Holst Enger ble nummer 4 under fellesstarten i Bodø i 2016. Året i forveien ble han nummer 17 på Lillehammer. Samme plassering som i Eidsvoll i 2014. Da Thor Hushovd vant i Grimstad i 2013, angrep Holst Enger sammen med Alexander Kristoff drøye tre mil unna mål. Han ble til slutt nummer 10.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse