Prøv Procycling Pluss idag

SAKENS KJERNE: Slik så det ut etter velten på åpningsetappen av Polen rundt i august. Foto: Skjermdump/Eurosport Player

Lefevere går videre med søksmål mot Groenewegen

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 15.11.20 10:15

Del på    

Flere ryttere etterlyser heller straff til arrangørene av Polen rundt.

(procycling.no): Drøyt 100 dager har gått siden Dylan Groenewegen presset Fabio Jakobsen inn i gjerdet på åpningsetappen av Polen rundt.

På oppløpet i Katowice kollapset gjerdet i det Jakobsen dundret inn i det, som igjen førte til at deler av gjerdet havnet ut på asfalten. Flere mann ble dratt ned i velten, men det gikk verst ut over Jakobsen.

Nederlenderen havnet i kunstig koma og har siden måttet gjennom flere operasjoner på ansiktet. Først nå begynner Deceuninck-QuickStep-rytteren å vurdere om han kanskje kan sette seg på sykkelen igjen i løpet av november.

Debatten rundt fordeling av skyld i saken blusset opp igjen da UCI på onsdag offentliggjorde at Dylan Groenewegen utestenges i ni måneder for å ha forårsaket velten. Ikke alle synes den straffen er nok. Patrick Lefevere, lagsjef i QuickStep, varslet tidlig at han ville gå til sak mot Dylan Groenewegen.

Den prosessen har han ikke stanset.

– Vi vet ikke når saken vil vinne sted. Som det ofte er med rettslige saker så må man se på dette i lengre perspektiv, sier Lefevere til Het Laatste Nieuws.

Samme avis rapporterer også at Fabio Jakobsen selv vurderer å gå rettens vei etter velten. Begge søksmålene vil i så fall dreie seg om skadene som ble forårsaket av velten i Katowice.

Etterlyser straff til arrangøren

Til tross for at han er utestengt fra sporten fram til 7. mai og har flere mulige søksmål mot seg så finnes det mange stemmer i sykkelsporten som mener all skyld ikke kan legges på Groenewegen.

Eduard Prades er blant dem. Movistar-rytteren syklet også den første etappen av Polen rundt og satt lenger bak i feltet. Men spanjolen kunne lite gjøre da gjerdet plutselig føk ut i veien like foran ham.

33-åringen pådro seg blant annet et brudd i en ryggvirvel. Det tok to måneder før han syklet ritt igjen og siste del av sesongen ble preget av å finne formen igjen.

– Jeg var ute i to måneder på grunn av den velten, men jeg synes ikke Dylan Groenewegen skal bli straffet, skriver Prades på Twitter. Reaksjonen kom etter at UCI valgte å utestenge den nederlandske kraftpakken.

– Hva med dem som lot det skje og organisasjonen som setter opp gjerdene og en slik avslutning? Hva med de av oss som mistet denne korte sesongen på grunn av de dårlige gjerdene? spør Prades videre.

Også Amund Grøndahl Jansen etterlyser en reaksjon mot arrangørene.

– Når kommer en uttalelse om gjerdene? Jeg håper de får en atskillig lengre utestengelse for å ha deltatt i spurten, skriver den vordende Mitchelton-Scott-rytteren på Twitter.

Mangelen på reaksjon mot arrangøren går igjen i de fleste proffrytteres uttalelser.

– Jeg ønsker ikke å kommentere rytteres oppførsel, men det er skuffende at barrierene på oppløpet ikke nevnes met et eneste ord. Konsekvensene a krasjen ville ikke vært så ekstreme med ordentlige barrierer, poengterer Cesare Benedetti som sykler for Bora-Hansgrohe.

Tagget med: , , ,

Les også disse