ANIMERT: Gre LeMond med klar tale: Froome bør utestenges. FOTO: REUTERS/Christian Hartmann

– Den latterligste unnskyldningen jeg har hørt

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 6.01.18 16:41

Del på    

Tidligere Tour de France-vinner hardt ut mot Chris Froome.

(procycling.no): Ettersom rittene tiltar igjen øker også tilgjengeligheten på syklistene. Det har ført til en rekke uttalelser omkring Chris Froomes regelovertredelse fra Vuelta a España, da det ble funnet det dobbelte av den tillate dosen av astmamedisinen salbutamol, i urinen hans.

Denne uken har både Jan Bakelants og Tom Dumoulin luftet sine tanker omkring briten, hvor førstnevnte har vært klart krassest i sinne uttalelser. Han kommer til å bli utestengt, og det er den rette avgjørelsen, lyder det bastant fra belgieren. Dumoulin på sin side var langt mer forsiktig, og sa han ikke hadde stor nok kjennskap til saken.

Nå er det den tidligere Tour de France-vinneren Greg LeMond som tar bladet fra munnen. Amerikaneren, som vant touren tre ganger, er kjent for å ha en klar og tydelig holdning til doping, og legger ikke mye i mellom heller i denne saken. LeMond sier at faktumet at Team Sky har vunnet fem av de seks siste Tour-utgavene er «for godt til å være sant»

– Feilslutningen om at salbutamol ikke forbedrer prestasjonen din er bare sann om du bruker det som er foreskrevet. Tar du det oralt eller ved injeksjon fungerer det som et anabolt steroid, lignende clenbuterol, stoffet som Alberto Contador testet positivt for, sier 56-åringen i et intervju med The Times, gjengitt av Cyclingnews.com.

– Burde straffes

Astmamedisinen salbutamol regnes som et «særskilt stoff» og er tillatt å bruke så lenge man ikke har en konsentrasjon på mer enn 1000 ng/ml i kroppen. Froomes urinprøve gav utslag på en konsentrasjon på 2000 ng/ml, det dobbelte. Froome er ikke blitt midlertidig suspendert, i tråd med WADA og UCIs regelverk, men risikere en utestengelse med mindre han klarer å bevise at han ikke overskred den tillate dosen og at andre faktorer gjorde at utslaget ble så høyt.

Froome og Team Sky har kategorisk nektet for å ha brutt noen regler og ifølge Cyclingnews.com kommer forsvaret deres til å basere seg rundt metabolismen ved salbutamol, og hvordan den kan variere fra person til person ved for eksempel dehydrering. Videre skriver nettstedet at Froome kommer til å argumentere for at han tok tre inhaleringer av salbutamol, like før dopingkontrollen.

Konfrontert med denne påstanden reagerer LeMond kraftig.

(artikkelen fortsetter under bildet)

I VINDEN: Chris Froome har fått et uønsket søkelys, etter å ha overskredet den lovlige grensen for astmamedisin. FOTO: Tim De Waele (TDWSport.com)

Give me a break. Det er den latterligste unnskyldningen jeg noen gang har hørt. Om det er det han hevder så er det enkelt: han brøt reglene og burde straffes i henhold til det.

– Det er en utøvers ansvar å følge reglene. Med bruken av salbutamol er det opp til Chris Froome å være ansvarlig for hva han putter i kroppen sin. Han alene er ansvarlig. Feltet er avhengig av likhet for loven. Hvis dette ikke følges undergraver det sporten.

LeMond tok seg også tid til å kritisere Team Skys sjef, Dave Brailsford. Det siste halvannet året har laget vært forfulgt av kontrovers, spesielt med Bradley Wiggins og «jiggy bag»-saken. Han misliker hvordan Brailsford opptrer.

– Jeg tror ikke på Dave Brailsford. Han er hemmelighetsfull, han unngår spørsmål, og ut ifra hva jeg har hørt og lest, så er ikke laget like vitenskapelig og kunnskapsrike som de hevder å være.

– Ingen diskusjon. Det er en positivt test

Sykkelkross stjernen Mathieu van der Poel, har også tatt et tydelig standpunkt i saken, og gav sitt syn på det nederlandske TV-programmet AvroTros.

– Det er veldig idiotisk, jeg må nesten si det. Kanskje jeg er litt ignorant som sier det sånn. Kanskje astmabrukere vil forstå saken bedre, men sykling og sporter generelt er for friske mennesker.

På spørsmål hvorvidt Froome burde straffes var han også bestemt.

– En utestengelse er det jeg tenker. Jeg meg er det en positiv test. Hvis grensen er 1000 (ng/ml) og han er oppe i 2000, så er det ikke behov for mye diskusjon. Det er en positiv test.

Froomes tidligere lagkamerat, Richie Porte, tok denne uken bronse på tempo, i det nasjonale mesterskapet i Australia. Også han ble konfrontert med spørsmål om sitt syn, men var relativt fåmælt og tilbakeholden.

– Det er ikke så mye du kan si for øyeblikket. Uansett hva du sier, så kan du ikke vinne. Det er en stor skam. Jeg hørte nyhetene og var sjokkert.

– La oss se hva som skjer. La det gå sin gang. Jeg er like overrasket som dere også. La oss se hva som skjer.

 

Tagget med: , , , , ,

Les også disse