GJORT DET RETTE: Presidenten i UCI, David Lappartient, mener håndteringen av Froome-saken har vært som den skal være. Foto: AFP PHOTO / FRED TANNEAU

Lappartient: – Kan forstå at mange synes det tok lang tid

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 4.07.18 17:18

UCI-presidenten forsvarer håndteringen av Froome-saken.

(procycling.no): 7. september avla Chris Froom en dopingprøve, like etter den 18. etappen av Vuelta a España. Prøven viste seg å inneholde mer salbutamol enn det som er tillatt, og en forklaring ble krevd av briten. 13. desember ble saken lekket til pressen.

2. juli fikk saken sin konklusjon. Team Sky-kapteinen ble trodd i sin forklaring, og frifunnet. 298 dager etter at prøven ble tatt.

– Jeg kan forstå at mange synes det tok veldig lang tid, men vi må respektere rettighetene Froome har til å forsvare seg i saken og å bevise sin uskyld, sier UCI-president David Lappartient i et intervju publisert på UCI sin YouTube-kanal.

– Saken var veldig komplisert, og når forklaringen kom til UCI så måtte vi hente inn mange eksperter for å undersøke filene som ble sendt til UCI, beretter franskmannen.

Gjennom året har uttalelsene til UCI-presidenten variert. I januar ytret Lappartient at han håpet å få en rask løsning på saken. Aller helst før starten på Giro d’Italia. Men også da understreket han Froome sin rett til å avlegge forklaring. Men etter som tiden gikk lød budskapet fra presidenten at en konklusjonen nærmere touren var mer trolig.

– Det stemmer at jeg alltid har sagt at vi så mer mot sommeren med tanke på en konklusjon. Vi mottok dokumentene med den endelige forklaringen fra Froome den 4. juni. Så mottok vi beskjeden fra WADA 28. juni. Vi hadde alt vi trengte for å konkludere fra den datoen, men hadde ikke mye tid på oss. Det viser at UCI ønsket å avslutte saken så raskt som mulig etter avgjørlsen fra WADA.

– Et internasjonalt forbund slik som UCI må følge WADA. De er eksperter på dette, og det var deres eksperter som til slutt bestemte at denne saken ikke var et brudd på dopingreglementet. Da må vi følge avgjørelsen WADA har kommet med, konkluderer David Lappartient.

Ingen sammenheng med ASO sin utestengelse av Froome

Like før avgjørelsen kom, 1. juli, kom meldingene om at ASO ikke ville la Froome sykle i Tour de France så lenge dopingsaken var pågående. Dagen etter ble briten frikjent. Flere har spekulert i sammenhengen mellom hendelsene, men Lappartient hevder den ikke finnes.

– Jeg vet at mange fans og mange med interesser i sykkelsporten føler det er det. Fordi vi det først kom en pressemelding, og dagen etter kommer det en annen en. Men fakta er at det ikke er noen sammenheng mellom disse to.

– UCI ble informert av ASO at de ville benytte seg av artikkel 28 i sitt regelverk, og nekte Froome å delta i rittet. Men da vi fikk det vi trengte fra UCI 28. juni så klarte vi å ta avgjøreslen før Tour de France.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VILLE UTESTENGE FROOME: Christian Prudhomme og ASO ville utestenge den regjerende mester så lenge han hadde en dopingsak hengende over seg. Foto: AFP PHOTO / JAIME REINA

Prudhomme: – Synd at det tok så lang tid

Den pikante situasjonen som oppsto da ASO først ville utestenge Froome, for så å se ham bli frikjent, skulle Tour-sjef Christian Prudhomme helst vært foruten.

– Vi ventet på en bestemmelse. Nå har vi fått høre at han ikke har gjort noe galt, så da vil vi ikke utestenge ham. Særlig etter ni måneder der de beste eksperter har studert saken, sier Prudhomme i intervju med AFP.

– Det er synd at det avgjørelsen kom så sent, spesielt etter alt som skjedde da det ble lekket til pressen at vi ville utestenge ham.

Da kalenderen viste juni-måned skjønte Prudhomme at tiden var i ferd med å renne ut.

– Vi hadde ikke fått noe svar tidlig i juni, og da var UCI-presideneten pesimistisk med tanke på å få avgjørelsen før starten av touren. Vi bestemte oss, for tre uker siden, å gå videre med utestengelsen.

Den er nå trukket tilbake, og Froome står fritt til å jakte sin femte triumf i verdens største sykkelritt.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse