UCI-PRESIDENT: David Lappartient mottar sterk kritikk fra lagenes interesseorganisasjon AIGCP. AFP PHOTO / NICOLAS TUCAT

Lagene refser UCI i åpent brev

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 30.10.19 12:10

Del på    

AIGCP krever forbedringer på seks områder.

(procycling.no): Lagenes interesseorganisasjon, Association Internatonale des Groupes Cyclistes Professionnels (AIGCP), har rettet flengende kritikk mot det internasjonale sykkelforbundet UCI.

I et åpnet brev adressert til UCI og dets president David Lappartient publisert på AIGCPs hjemmesider, tar interesseorganisasjonen opp områder ved den profesjonelle landeveissporten den mener ikke holder god nok standard.

Kvaliteten på rittkommisærer, sikkerhet, utforming av rittkalenderen og ivaretakelse av lagenes interesser er alle områder AIGCP hevder at UCI svikter.

– Nivået på rettferdige og konsekvente dommeravgjørelser i ritt, og ivaretakelsen av rytternes sikkerhet, er ikke på nivået det burde være. Profesjonelle lag og profesjonelle ryttere, så vel som arrangører, holder høyt nivå og har profesjonelle holdninger. Et slikt nivå bør også kunne forventes av UCI med tanke på sikkerhet og dommeravgjørelser, skriver AIGCP.

AIGCP krever at UCI i større grad fokuserer på disse områdene, som de kaller for UCI sine kjerneoppgaver. AIGCP går samtidig langt i å antyde at UCI har en uheldig vane for å operere utenfor sitt mandat, noe organisasjonen hevder ofte fører til at lagene blir skadelidende.

– UCI bruker sin lovgivende makt på mange måter, direkte og indirekte, til å blande seg inn på kommersielle områder, ofte på bekostning av UCI egne samarbeidspartnere: lagene og rytterne.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

AIGCPs kritikk av UCI kommer kort tid etter at Endura valgte å avslutte sitt sponsorat av WorldTour-laget Movistar. Tøyprodusenten hadde i den forbindelse lite pent å si om UCI.

– Endura har kommet til en hump i veien og velger å unngå den utviklingsmessige blindsonen som UCI forfekter for øyeblikket, sa Endura i en pressemelding.

Mangelfull representasjon

AIGCP understøtter kritikken med flere eksempler, blant annet det store inntoget av nye ritt i WorldTouren, som nå består av 180 dager totalt. Utvidelsen har ifølge AIGCP skjedd på tross av manglende konsultasjon med lagene. Den nye øvelsen i VM, blandet lagtempostafett, ble etter sigende også innført en skikkelig høringsrunde hos lagene. Det samme gjelder bruken av data fra rytternes wattmålere.

– Brorparten av investeringene i herrenes profesjonelle landeveissykling kommer fra lagene, dette gjelder også store økonomiske bidrag til UCI. Samtidig har UCI valgt å strukturere styringen av herrenes profesjonelle landeveissykling på en slik måte at lagene og deres ryttere ikke har noen form for meningsfull medbestemmelse. I Professional Cycling Council (organet som styrer UCIs WorldTour) har lagene bare to seter av tolv, mens UCI selv holder halvparten av setene.

Nylig kunngjorde UCI innføringen av en ny sammenlagtseier for endagsritt, «Classics Series». Beslutningen kom til tross for sterk kritikk fra lagene, og uttalelser fra AIGCP som sa at rytterne ikke ville delta. UCI har også høstet skarp kritikk i sykkelkross-verdenen, der forbundet har til hensikt om å øke antall verdenscuprunder fra ni til 16.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Krever dialog

AIGCP fremmer seks hovedområder som bør utbedres umiddelbart og forhandles om med UCI: rittkommisærer og deres beslutninger, lisensprosedyrer for rittarrangører, antall rittdager, representasjon for lag og ryttere, UCIs involvering i lagenes kommersielle bedrifter, og det finansielle bidraget lagene bør gi UCI.

– AIGCP krever umiddelbar handling og forventer at UCI inviterer til dialog for å meisle ut en styringsstruktur som lagene og deres ryttere kan gå god for, og som i større grad vil understøtte vekst for den profesjonelle landeveissporten for herrer.

Tagget med: , , ,

Les også disse