Prøv Procycling Pluss idag

HERJET: Chris Froome parkerte alle, bortsett fra El Pistolero, og økte ledelsen i sammendraget. Foto: Tim De Waele

Kun Contador maktet å følge Froome

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 26.08.17 17:12

Del på    

Sky-kapteinen økte sammenlagtledelsen i La Vuelta.

(procycling.no): På den åttende etappen av Vuelta a España festet Chris Froome grepet på den røde ledertrøya.

I den bratte bakken som kom mot slutten av etappen støtet Team Sky-kapteinen, og kun Alberto Contador klarte å følge rittlederen. Duoen var syklet samlet over målstreken, 17 sekunder foran neste favorittgruppe.

– Jeg trengte ikke å angripe siden jeg er i rødt allerede. Men jeg vil utnytte den gode følelsen mens jeg kan. Jeg tror det viktigste for meg er å fortsette å presse, og å øke ledelsen. Vi får se hvordan jeg føler meg etter den første hviledagen, sier Froome etter målgang i et intervju vist på TV 2.

– Jeg vet jeg sier det hver dag, men jeg vil rette en stor takk til lagkameratene mine. Spesielt til Ian Stannard, Christian Knees og David Lopez. De jobbet gjennom hele dagen med å kontrollere bruddet og å holde på trøya. Jeg tror de fleste andre lag ville latt trøya glippe, men de gutta er så sterke. Det er takket være dem at jeg fortsatt er i rødt.

Før den åttende etappen var Esteban Chaves (Orica-Scott) den nærmeste utfordreren til Chris Froome. Den lille colombianeren fulgte på bakhjulet til briten lenge, men da de nærmet seg toppen måtte Chaves også gi tapt. Før etappen var det kun elleve sekunder fra Froome til Chaves, men etter målgang var luken økt til 28 sekunder.

Nicolas Roche (BMC Racing) er fremdeles tredjemann, 41 sekunder bak briten i rødt.

El Pistolero fortsetter å klatre i sammendraget, men 34-åringen er fremdeles 3:10 bak Froome. Nå er spanjolen nummer 17 i sammendraget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LYKKELIG: Julian Alaphilippe strålte etter å ha vunnet en etappe i en Grand Tour for første gang. Foto: Tim De Waele

Alaphilippe tok etappen

Etappeseieren var det dog ingen av de største sammenlagtfavorittene som stakk av med.

Et brudd på 21 ryttere gikk tidlig på etappen, og de samme 21 kom samlet inn i den fem kilometer lange bakken som startet med åtte kilometer til mål. Bora Hansgrohe kjørte knallhardt opp bakken, og til slutt var det kun Julian Alafilippe (Quick-Step Floors) som satt igjen med Rafal Majka (Bora Hansgrohe).

Polakken forsøkte mange ganger, men klarte ikke å kvitte seg med franskmannen fra Quick-Step Floors. Jan Polanc (UAE Team Emirates) tok igjen duoen på de siste tre kilometerne, men ingen kunne gjøre noe med Alaphilippe på oppløpet. Polanc tok andreplassen, mens en slagen Majka ble nummer tre.

– Det er utrolig. Jeg trodde ikke at jeg ville vinne dagens etappe. For meg har jeg hatt tre dårlige etapper bak meg. Men jeg tror alle har følt seg ganske slitne. Vi startet bra i dag, og er alltid med i fronten. Jeg trodde kanskje at etappen i morgen ville passe meg bedre. Men i dag kom en stor gruppe av gårde etter 40 kilometer. Det var en lang dag. Jeg har ikke ord. Det er utrolig, sier Alaphilippe i seiersintervjuet vist på Eurosport.

Det belgiske storlaget Quick-Step Floors tok sin tredje etappeseier så langt i vueltaen på bare syv dager. Da den unge franskmannen ble spurt om hva han syntes om denne prestasjonen, svarte han enkelt.

– Det er ikke over enda, gliste 25-åringen.

Slik gikk det til:

Hovedfeltet la ut fra Hellín i et forrykende tempo. Etter 24 kilometer hadde fremdeles ikke noe utbrudd fått en større ledelse.

En større gruppe på 19 ryttere kjempet seg til en ledelse 35 kilometer ut på etappen. Ytterligere to mann kom seg opp til teten, og de 21 økte ledelsen til 2:50 med 14 mil igjen.

Jesus Hernandez (Trek-Segafredo), Julian Alaphilippe (Quick-Step), Loic Vliegen (BMC), Nelson Oliveira (Movistar), Rafal Majka, Emanuel Buchmann, Christoph Pfingsten (Bora-Hansgrohe), Clément Chevrier (AG2R-La Mondiale), Brendan Canty (Cannondale-Drapac), Alberto Losada (Katusha-Alpecin), Daan Olivier (Team Sunweb), Przemyslaw Niemiec, Jan Polanc (UAE Team Emirates), Sergei Chernetski, Laurens De Vreese (Astana), Bart De Clercq, Maxime Monfort (Lotto-Soudal), Domen Novak (Bahrain-Merida), Serge Pauwels (Dimension Data), Guillaume Bonnafond (Cofidis) og Michel Kreder (Aqua Blue Sport) dannet nå teten.

Bruddet stritter i mot

Team Sky kontrollerte tempoet i hovedfeltet, og med 100 kilometer igjen hadde bruddet fått over fem minutter.

Utbrytergruppa arbeidet godt sammen, og nektet det britiske laget å ta mye tid over de neste milene. Med 75 kilometer til målstreken hadde Sky kun tatt 30 sekunder.

Zakarin i bakleksa

Katusha-Alpecin sin kaptein i sammendraget, Ilnur Zakarin, befant seg på et tidspunkt 30 sekunder bak hovedfeltet. Men russeren slapp med skrekken.

Med god hjelp fra lagkameratene kom Zakarin seg tilbake til favorittene, og fortsatte ferden mot målstreken i Xorret de Catí.

Med drøye to mil til mål hadde de 21 i front fremdeles over fire minutter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORSØKTE: Rafal Majka støtet og støtet, men polakken klarte ikke å kvitte seg med Julian Alaphilippe. Foto: Tim De Waele

Siste bakke

En bratt kneik på fem kilometer, med ni prosent i snitt, ventet i finalen. Etter toppen var det kun snaue tre kilometer til målstreken.

Med ti kilometer til mål slet Emanuel Buchmann og Laurens De Vreese seg løs, og duoen fikk raskt i sekunder til resten av bruddet. Hovedfeltet nærmet seg noe, og var snaue tre minutter bak teten inn i bakken.

Bruddet var samlet igjen, like før starten av Alto Xorret de Catí. Buchmann dro på bruddet, med lagkompis Majka på hjul. Alaphilippe og Pauwels var de to som klarte å følge tyskerens hardkjør. Sistnevnte måtte gi tapt, og da Buchmann hadde brukt opp sine krefter var det Alaphilippe og Majka som satt igjen.

Tempoet roet seg, og en ny duo kom seg opp til teten. Kvartetten overlevde ikke lenge, før Majka støtet. Alaphilippe klarte å følge polakken, som igjen roet tempoet.

Favorittene våkner

Simon Yates (Orica-Scott) var den første av favorittene som støtet fra hovedfeltet. Michael Woods (Cannondale) og Alberto Contador (Trek-Segafredo) var blant de som fulgte briten. El Pistolero startet kjøret sitt kort tid etter. Froome, Chaves og Nibali fulgte påpasselig med bak spanjolen.

I front hadde Jan Polanc kjempet seg opp til Majka og Alaphilippe, men da Bora-rytteren gikk igjen måtte UAE-syklisten gi tapt. Majka prøvde og prøvde, men den unge franskmannen til Quick-Step Floors klarte han aldri å bli kvitt. Duoen la samlet ut på de siste kilometerne. Jan Polanc kjørte seg opp til duoen, men på oppløpet var Alaphilippe fullstendig overlegen og vant etappen.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse