Kristoffs unge opptrekker skal ikke fullføre touren

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 9.07.19 20:29

Del på    

– Vi ønsker ikke å kjøre ham i senk, sier nordmannen.

NANCY (procycling.no): På dag fire av Tour de France, i duoen Philipsen og Kristoffs andre forsøk på å få til et vellykket spurtopptrekk sammen, gikk det faretruende godt i sentrum av franske Nancy.

Stavanger-mannen var trigger-happy og mente selv han kanskje slapp 21-åringens bakhjul ørlite for tidlig.

– Jeg kunne kanskje ha sittet på hjulet til Jasper i 20-30 meter til, men jeg gikk litt inn QuickStep på slutten der. Jeg vet ikke om det hadde hatt så mye å si, men det var nærme i dag, sier Kristoff til procycling.no.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Det var kun Deceuninck-Quick Steps fryktede opptrekk som klarte seg enda bedre. Med et nødskrik klarte Elia Viviani å plassere forhjulet foran UAE-kapteinen over målstreken. Bak der igjen store navn som Peter Sagan, Caleb Ewan og Dylan Groenewegen.

LIVE: Les fullt referat fra etappen her!

Det ble altså en 2.-plass på nordmannen, noe han sa seg fornøyd med:

– Det er resultat som ikke huskes sånn sett, men det er bedre enn tredje- og fjerdeplass. Jeg håper på en seier her, og får jeg ikke det vil jeg være litt skuffa, forteller Kristoff.

– Jasper gjør et perfekt opptrekk

Etter å ha ankommen lagbussen utvekslet han noen ord med Philipsen og passet på å gi ham masse ros i møtet med pressen etterpå.

At han valgte å skjene over mot Quick Step-opptrekket mot slutten kom av at han var litt usikker på hvor mye krefter 21-åringen satt igjen med.

Det trengte han åpenbart ikke være, for opptrekket han leverte tirsdag ettermiddag var fra øverste hylle.

– Jasper gjør egentlig et helt perfekt opptrekk. Det mangler bare bittelitt på å ta Viviani. Han er normalt sett litt raskere enn meg mann mot mann i en litt flat spurt, men i dag var det nærme.

Artikkelen fortsetter under bildet!

ET LITE HJUL: Elia Viviani kastet sykkelen først over målstreken i Nancy. Foto: A.S.O-Pool/Getty Images)

Kjører ikke mer enn de første 11 dagene

Nå venter to dager i mer kupert terreng, men det er på vei mot den første hviledagen i Albi vil det nok dukke opp nye muligheter for Kristoff til å kjempe om etappeseier. Etappe 7 mot Chalon-Sur-Saône ser ut som noe for nordmannen. Det samme gjør «transportetappene» på dag 10 og 11 av touren.

Tirsdagens prestasjon viser at formen er mer enn god nok til å klare det.

Men samarbeidet med Philipsen vil være over ved omtrent halvkjørt løp. UAE-ledelsen har nemlig bestemt seg for at de skal verne om unggutten.

Overfor procycling.no i Frankrike bekrefter sportsdirektør Neil Stephens at de har lagt føringer for hvor lenge belgieren skal bistå Kristoff.

– Vi er nødt til å følge med på restitusjonen hans. Tour de France er ikke noe han har forberedt seg spesifikt for. Han kom ned hit og vet at rollen hans kun dreier seg om den siste kilometeren. Vi er veldig fornøyde med det han har gjort, men den opprinnelige planen var at han ikke skulle være her mer enn 11 dager. Vi er virkelig nødt til å ta det dag for dag, påpeker Stephens.

– Så vi kommer ikke under noen omstendigheter til å se ham i Paris?

– Nei.

Unggutten, på spøk døpt «Jasper The Disaster» i UAE-miljøet, fikk blåveis etter å ha kommet borti en tilskuer på åpningsdagen. Og endte opp med skrubbsår på rumpa etter velt på dag tre av årets ritt.

Se Lars Petter Nordhaug og Jørn Sundby sin vurdering av dagens etappe!

Vil ikke kjøre ham i senk

Avgjørelsen er selvsagt også Kristoff informert om. 32-åringen fra Stavanger har også forståelse for at opptrekkeren hans hopper av underveis i løpet av Tour de France-debuten.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jeg har han med til og med etappe 11, så etter det blir det Sven (Erik Bystrøm) som må hjelpe meg så godt han kan, sier Kristoff til procycling.no.

– Du har forståelse for avgjørelsen?

– Ja, vi ønsker ikke å kjøre ham i senk. Jeg tror vi har tre sjanser til sammen, melder Kristoff.

Resultatet blir altså at den kommende spurten nedover Champs-Élysées foregår uten en ren opptrekker rundt nordmannen, i tillegg til nok en gylden mulighet på dag 16 av årets Tour de France.

Artikkelen fortsetter under bildet!

VIKTIG HJELPER: Sven Erik Bystrøm Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no.

Nordmenn i sentrale roller

Det knepne tapet mot Viviani var uansett en solid opptur for «det norske» Tour de France-mannskapet.

Foran de siste kilometerne var det Vegard Stake Laengen som tok styringen, noe som gjorde at Bystrøm holdt farten opp i tet av feltet med et par kilometer igjen. Inne på den siste kilometeren lå Philipsen trygt plasserte på bakhjulet til Kristoff, og så skulle han gjøre sitt opptrekk med rundt 400 meter igjen til mål.

– Jeg ropte at han skulle kjøre på rundt 450 og da gikk han til og – det fungerte veldig bra – har vært skeptisk om at han kjører smooth nok med meg på hjulet, men det gikk fint i dag i hvert fall, smilte han.

Selv påpekte Kristoff at han ikke har levert i spurter av dette kaliberet tidligere i år. Under UAE Tour var han opptrekker for Fernando Gaviria og i Tour de Suisse fikk han ikke helt tingene til å stemme.

– Overrasker du deg selv litt i dag, siden du selv ikke føler at du har prestert i toppen av denne type massespurtene tidligere i sesongen?

– Jeg var litt overrasket over at det var så mange som kom bak meg. Jeg følte jeg spurta ganske bra. Jeg ser her at watten peaker på 1528, så det er OK i en sånn type spurt når det går så fort. Jeg skulle gjerne ha vært litt over 1600, så hadde det sikkert holdt.

Les også: – Fryktløs og god på posisjonering

Selv om mange – Kristoff inkludert – har vært litt tvilende til hvor fort Philipsen kan klare å vokse seg inn i opptrekkergjerningen, var nordmannen raus med synonymbruken etter andreplassen.

– Den første gangen har gjorde et opptrekk for meg var i Brussel på den første etappen. Jeg visste egentlig ikke hvor sterk han var i en slik finale, men i dag overrasket han meg. Han er 21 år og gjør et slikt opptrekk. Det var imponerende.

– Hvor mye råd er du nødt til å gi til en såpass ung utøver? spurte en britisk journalist.

– Jeg tror ikke han trenger så mye. Han er et stort talent som kjører på passion og følelse. Det ser ut som det er bra nok, sa Kristoff og fikk Dan Martin på sykkelen ved siden av til å trekke på smilebåndet.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , ,

Les også disse