VALGTE TIDLIG: Alexander Kristoff var ikke villig til å vente på at Cannondale-Drapac løste flokene de opplevde på sponsormarkedet. FOTO: Hans Arne Vedlog

INGEN BONUS: Alexander Kristoff, og resten av det norske laget, venter fremdeles på bonuspengene etter VM i Bergen. FOTO: Hans Arne Vedlog

Kristoff om VM-underskuddet: – Helt elendig

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 1.12.17 21:34

Del på    

Stiller seg bak ekstern gjennomgang.

GARDERMOEN (procycling.no): Det formelig kokte da Alexander Kristoff åpnet spurten tidlig, og kun opplevde på de siste 100 meterne å bli tatt igjen av den kommende verdensmesteren, Peter Sagan.

VM-sølvet fra Bergen i september vil stå igjen som et av de absolutte høydepunktene når 30-åringen en gang i framtida avslutter sykkelkarrieren.

Alt bråket og den økonomiske oppvasken etter festen, kunne også Stavanger-mannen godt ha klart seg uten.

Torsdag kunne Bergens Tidende melde at Bergen 2017 AS ser ut til å styre mot et underskudd godt over 50 millioner kroner. Fredag meldte forbundet selv at Bergen 2017 nå har bestridte krav på 41 millioner kroner etter VM.

– Hva tenkte du da så den overskriften?

– Det er jo egentlig helt elendig med tanke på hvor mye folk som kom og hvor mye blest arrangementet fikk. Men jeg har jo egentlig ikke peiling på hvordan man arrangerer sykkelløp. Jeg har fått med meg at det var ganske mye dyrere enn å arrangere i Danmark for eksempel. Det burde ikke være så stor forskjell på de to landene der, påpeker Kristoff overfor procycling.no.

VM i Bergen fem ganger dyrere

Da danskene arrangerte VM i 2011, var det et lavbudsjettsarrangement sammenliknet med Bergen 2017. Det ble avholdt tempoøvelser i Københavns gater, men de avsluttende rundene på fellesstarten ble lagt til Geelsbakke og Rudersdal nesten tre mil utenfor byen.

Mens Bergen 2017 først opererte med et budsjett på 156,4 millioner kroner, fortalte Jesper Worre til TV 2 Sporten tidligere i høst at deres totalramme lå på rundt 25 millioner danske kroner.

Sponsorsvikt, svak krone og uforutsette utgifter kort tid før mesterskapet skulle starte til tross, måten styret i Norges Cykleforbund og Bergen 2017 AS har håndtert situasjonen på, har ført til et grasrotoppgjør i norsk sykkelsport som vil forsøke å kaste forbundsstyret alt før neste forbundsting.

Kristoff innrømmer at han ikke helt har satt seg inn i bakgrunnen for grasrotoppgjøret, men han mener konkrete grep må tas for å finne ut hvordan etterslepet etter VM kunne nå så store dimensjoner.

– Jeg støtter en full gjennomgang av eksterne som kan gå igjennom hva som har skjedd og ta saken videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IKKE ALENE: Generalsekretær Rune Midthaug og president Harald Tiedemann Hansen på vei til møtet med pressen etter fredagens møte. De har hentet inn ekstern hjelp etter VM i Bergen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sykkelpresidenten: – Sitter ikke og sysler med dette alene

På fredagens styremøte i Norges Cykleforbund, som ble holdt på Gardermoen kunne Harald Tiedemann Hansen fortelle at personer uten tilknytning til forbundet også ser på saken.

– Vi har engasjert advokat Jeppe Nordmann, som er en dreven person på det her. Dessuten har vi også kontrollkomiteen som vi jobber tett med, for at andre skal komme inn og se at vi ikke styrer med dette selv. Og at vi skal få en uhildet inngang på dette. Revisoren er jo også ekstern. Så det er jo flere som jobber med dette, og ser på realitetene og mulighetene. Jeg sitter ikke og sysler med dette alene, sier Hansen til procycling.no.

Hansen håper at de ulike kreditorene får så mye som mulig.

– Jeg er glad for at styret i Bergen 2017 AS fortsetter. For da ser de at her er det en mulighet for at vi kan få til en forsvarlig dividende til kreditorene.

– Selvfølgelig er det alltid kjipt sånn som det er. Jeg har vært næringslivsleder i over 40 år, og vet hvor fordømt smertefullt dette er for de det gjelder. De som er dratt inn i dette og lider av det. Jeg vet det. Jeg vet veldig godt hvordan dette er. Derfor er jeg opptatt av at vi skal jobbe knallhardt for at de skal få mest mulig igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SØLV: Cykleforbundet sine utgifter hadde steget med 100 000 kroner om Alexander Kristoff tok gull i Bergen. FOTO: AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND

Ikke sett noe til sølvbonusen

Alexander Kristoff, og de norske utøverne, er blant dem som ikke har fått pengene de har krav på.

I forkant av mesterskapet ble det lovet gull og grønne skoger, men nå vet vi at Kristoff var den eneste norske utøveren som reiste hjem fra Bergen med medalje om halsen.

Utøverne i eliteklassen var av NCF lovet utbetalinger på 200 000 (gull), 100 000 (sølv) og 50 000 (bronse) hvis de sikret seg – og nasjonen – edelt metall.

Overfor procycling.no bekrefter Kristoff at han ikke har sett eller hørt noe om utbetalingen av pengene.

– Nei, jeg har ikke hørt noe om de, nei, bekrefter han.

– Er det gjort noen avtale om at denne summen skal deles med lagkameratene dine?

– Normalt deles det på laget, ja.

– Kan du tenke deg å si ifra deg bonusen midt oppe i den vanskelige økonomiske situasjonen norsk sykkelsport befinner seg i?

– Ikke siden det er laget sine penger, og guttene som var med fortjener litt for strevet de la ned.

Generalsekretær i Cykleforbundet, Rune Midthaug, kan ikke garantere at utbetalingen skjer i 2017.

– Det kan nok hende. Fra det jeg vet fra før så er det ikke uvanlig at det ikke skjer innenfor det året, også tidligere år. Så det regner jeg med. Men jeg er klar over at den gjenstår, sier Midthaug til procycling.no etter fredagens møte.

– Det er vel ikke det som har vært på toppen av lista, men det er klart det er en del av det vi må ordne opp i uansett. Så det er med på prioriteringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FRYKTER FOR BREDDEN: August Jensen og Truls Korsæth tauet på Kristoff i Bergen, men førstnevnte mener bredden er viktigere enn at topputøverne får bonusen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Vil prioritere sykkelaktivitet

Når VM-underskuddet foreløpig pålyder 41 millioner kroner, blir sølvbonusen for peanøtter å regne i den store sammenhengen.

Delt på ni er det ikke mer enn i overkant av 11 000 kroner utøverne sitter igjen for innsatsen de la ned for å hjelpe sine kapteiner i best mulig posisjon foran finalen.

– Jeg var ikke klar over denne bonusen. Jeg trodde kun det var utbetaling ved gull. 11000 hadde kommet godt med, ja, bekrefter August Jensen overfor procycling.no.

Han mener dog ikke at det er utøverne som satser på heltid som blir hardest rammet dersom underskuddet fra Bergen 2017 AS også vil prege aktivitetsnivået i sykkelforbundet i tiden som kommer.

– Det er nok dessverre bredden som burde være bekymret for hva underskuddet har å si for dem, når det gjelder utvikling av yngre utøvere og hva slags muligheter de får i kraft av subsidier til ritt som forbundet hadde kunne bidra med.

Generalsekretæren sier aktivitet alltid vil være høyt prioritert i forbundet.

– Det er sportslig aktivitet som er viktig, og utvikling nedenfra og oppover. Det er det vi kommer til å fortsette å prioritere, sier Rune Midthaug til procycling.no.

– Vi skal gjøre alt vi kan for at vi fortsetter det gode arbeidet som har blitt gjort opp gjennom de siste årene. Så det er målsettingen.

Lovnaden får støtte av president Harald Tiedemann Hansen.

– Sport har alltid høy prioritet hos oss. Så vi vil først og fremst ha høyt aktivitetsnivå. Vi er en liten nasjon, og vi presterer på et veldig høyt nivå. Og det tror jeg vi kommer til å gjøre framover og.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse