KUN ÉN VAR RASKERE: Bare Elia Viviani var raskere enn Alexander Kristoff på oppløpet i Nancy. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Kristoff slått med noen centimeter

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 9.07.19 18:35

Del på    

Nordmannen på andreplass i lynrask finale.

NANCY (procycling.no): Alexander Kristoff spurtet inn til andreplass på den fjerde etappen i Tour de France.

På den 214 kilometer lange spurtetappen fra Reims til Nancy var det feltets raskeste ryttere som kjempet om etappeseieren. Aller raskest var Elia Viviani.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Lotto Soudal startet sitt opptrekk tidlig for Caleb Ewan. Australieren ble trukket fram med seks kilometer igjen. Alexander Kristoff kjempet samtidig om å holde hjulet til Peter Sagan like bak Lotto Soudal-rytterne. Noen kilometer senere kom Sven Erik Bystrøm og Jasper Philipsen fram, med Kristoff som tredjemann på UAE Team Emirates-rekka.

Inn på siste kilometer var 32-åringen blant de ti første i feltet på hjulet til Philipsen. Den unge belgieren ga nordmannen et strålende opptrekk og Kristoff startet spurten i god posisjon med 150 meter igjen. Elia Viviani fant dog også klar bane. Kristoff ledet med 50 meter igjen, men italieneren snek seg forbi like før målstreken.

Se seierintervjuet med Viviani her!

Det ble andreplass på Kristoff noen få centimeter bak Deceuninck-QuickStep-spurteren.

– Viviani satt kanskje litt bedre enn meg inn mot avslutningen. Han var litt raskere dessverre. Det var så vidt jeg ikke hadde det der. De er verdens raskeste ryttere. Jeg er nok et lite hakk under. I dag var det nærme, sier Kristoff i intervju med TV 2 like etter målgang.

– Det var cirka et halvt hjul. Jeg så at jeg tapte, men det var ikke så mye om å gjøre. Jasper kjørte perfekt egentlig. Han leverte meg i perfekt posisjon egentlig. Det var bare opp til meg, men jeg manglet det siste lille. Jeg visste det kom til å bli vanskelig å slå disse gutta. I dag var jeg nærme.

Artikkelen fortsetter under bildet!

ET HALVT HJUL: Elia Viviani vant spurten like foran Alexander Kristoff. Foto: A.S.O-Pool/Getty Images

I 2018 var det først i den siste uka i Tour de France at Kristoff virkelig klarte å kjempe om seier. Den kom til slutt på siste dag. Å være centimeter fra seier allerede på den andre spurtetappen var en gledelig overraskelse.

– Det gir selvtillit å bli nummer to. Jeg slår mange gode navn og vi har ikke et utpreget spurttog her. Men med Jasper i dag var det mer enn godt nok. Jeg vet han ikke skal kjøre hele touren så på slutten så må jeg jo klare meg selv litt. Men det gir uansett selvtillit å prestere på andre spurtdag. Første dag var det et eller annet som ikke stemte. Jeg følte meg ikke bra. Men det var nok magen som spilte meg et lite puss. I dag følte jeg meg vesentlig bedre, beretter 32-åringen til TV 2.

Rittets yngste rytter, som også er Kristoff sin opptrekker, var en viktig årsak til Kristoff sin gode spurt.

– Det var en skikkelig hektisk finale. Jeg synes vi på laget gjorde en veldig god jobb. Vi klarte å plassere Alex i en flott posisjon. Det var hardt å komme opp på siden av Quick Step. De har et skikkelig sterkt lag. Alexander var veldig bra som klarte å komme seg over og det var nesten så han tok det. Jeg tror vi skal være fornøyd med denne prestasjonen. Forhåpentligvis vil det vippe i vår favør senere, sier Jasper Philipsen til procycling.no.

– Han var veldig fornøyd med jobben du gjorde for ham i dag. Er dere fornøyde med en andreplass i dag?

– Vi ønsket helt klart å vinne. Som alle vet har ikke Alex og meg veldig mye erfaring sammen i disse situasjonene. Vi forsøker å gjøre vårt beste og lære av det samtidig. Jeg er ganske sikker på at han får seieren sin snart.

Caleb Ewan kastet forhjulet over målstreken like foran Peter Sagan i kampen om tredjeplassen. Jumbo-Visma fant ikke hverandre på de siste kilometerne og endte etappen med Dylan Groenewegen på femteplass og Mike Teunissen på plassen bak.

Les rittreferat under resultatene!

Offensiv Wanty-dobbel

Etter noen kilometer med nøytral sone ut fra Reims tok det omlag tre sekunder å få formet etappens brudd.

Odd Christian Eiking satt langt framme i feltet da bilen til rittdirektør Christian Prudhomme akselererte og syklistene ble veivet i gang. Men det var to av nordmannens lagkamerater fra Wanty-Gobert som stakk av gårde.

Frederik Backaert og Yoann Offredo klinket til og fikk selskap av Michael Schär (CCC Team).

Feltet flatet ut og trioen fikk raskt rollen som etappens harer foran i bruddet. Etter fem kilometer hadde de over ett minutt.

Spurtlagene tar ansvar

Lagene med raske ryttere vet å forvalte spurtsjansene i verdens største sykkelritt. Dermed var det ikke store luken de tre i teten fikk.

Lotto Soudal og Deceuninck-QuickStep tok tidlig ansvar og med 150 kilometer igjen til målstreken i Nancy var det ikke mer enn tre minutter fram til trioen.

Noen mil senere skjedde etappens så langt mest dramatiske hendelse da det gikk en velt bak i feltet. Tony Gallopin (AG2R) var den som kom verst fra det, men franskmannen maktet å fortsette Tour de France.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Inn mot den innlagte spurten steg tempoet i feltet og over streken var det kun drøye to minutter mellom gruppene. Elia Viviani tok den innlagte spurten, men Peter Sagan fulgte noen meter bak og plukket flere poeng.

Tre blir til to

Med 28 kilometer igjen var det under minutte fram til Backaert, Offredo og Schär. Sistnevnte klinte til og forsøkte å kjøre av gårde alene. Backaert gikk etter og de to fortsatte som en ny brudduo.

En fjerdekategori på 3,2 kilometer med fem prosent stigning var plassert i finalen med toppunkt 15 kilometer fra mål.

Schär og Backaert hadde kun 17 sekunder da de startet på stigningen. CCC-rytteren tråkket fra Wanty sin siste mann, mens Jumbo-Visma tok styring i feltet og holdt Dylan Groenewegen langt framme.

Avgjort i spurt

Team Sunweb dro opp tempoet og flere ryttere måtte slippe. Men da rødtrøyene var over toppen satt fremdeles alle de beste spurterne med i feltet.

Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) sakket akterut, men ble trukket raskt fram igjen etter bakketoppen.

Lilian Calmejane (Total Direct Energie) forsøkte seg med et angrep før den siste mila men franskmannen hadde aldri mange meter til feltet.

Lotto Soudal, Deceuninck-QuickStep, Jumbo-Visma og BORA-Hansgrohe kjempet om å få sin spurter fram i best posisjon.

Alexander Kristoff fikk en strålende posisjon av sin opptrekker Jasper Philipsen, men Elia Viviani spurtet raskest på de siste meterne. Nordmannen ble nummer to.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse