BITER NEGLER: Mauro Vegni spår store konsekvenser for sykkelsporten, idretten og Italia dersom det ikke er mulig å gjennomføre Giro d'Italia som egentlig skulle ha startet i Budapest om 60 dager. FOTO: Getty Images

Sagan debuterer i tøff Giro-utgave

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 24.10.19 17:53

Del på    

Tre individuelle tempoer og klatrefest i Alpene.

(procycling.no): Den 103. utgaven av Giro d’Italia ble presentert i Milano, torsdag ettermiddag. 2020-utgaven starter den 9. mai og går over 3579,8 kilometer, fordelt på 21. etapper, med tre individuelle tempoer.

Det har siden i sommer vært kjent at neste års Grande partenza går i Ungarn, hvor det skal sykles tre etapper. En 8,6 kilometer lang individuell tempo innleder rittet, mens de to neste etappene ventes å ende i en massespurt.

Etter starten i Ungarn forflytter man seg helt sør i Italia, til Sicilia, hvor de tre neste etappene går, og man på den 5. etappen får rittets første klatreetappe, med avslutning opp velkjente Etna. På den 8. etappen når man østkysten og Adriaterhavet, som man følger nordover på de fem neste etappene. På den 14. etappen venter den neste individuelle tempoen, 33,7 kilometer lang i Veneto-regionen.

I Dolomittene venter flere tøffe etapper. På den 18. etappen skal man blant annet over Stelviopasset på den 18. etappen, som avsluttes opp til Laghi di Cancano, før man vender vestover mot Alpene, hvor rittet skal avgjøres. Er rittet imidlertid svært jevnt venter en siste sjanse på den 21. etappen, for 2020-utgaven avsluttes med en 16,5 kilometer lang individuell tempoetappe. Totalt har rytterne 58,8 kilometer individuell tempo i vente, samt fem toppavslutninger. Samtidig byr også RCS på en rekke lange etapper. Totalt er det ti etapper over 200 kilometer, og den 19. etappen Morbegno og Asti er hele 251 (!) kilometer lang.

(artikkelen fortsetter under)

FOTO: RCS Sports

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Kulminerer med brutal klatreetappe

Den tøffe Giro-utgaven skal trolig avgjøres på den 20. etappen, som går 30. mai 2020, og arrangøren legger opp til en ordentlig prøve for rytterne, med over 5000 høydemeter klatring. På den 200 kilometer etappen venter høyreiste fjell som Colle dell’Agnello og Col d’Izoard, mens man får Col de Montgenèvre og Sestriere som avslutning.

Etappen starter i Alba og derfra stiger det jevnt, før man tar fatt på den 21,3 kilometer lange klatringen, som tar rytterne til 2744 meter over havet og inn på fransk jord. Klatringen ble sist brukt i giroen i 2016, på den 19. etappen. Da var det Michele Scarponi som var først over, på vei mot Risoul, men etappen huskes nok best for Steven Kruijswijk salto i utforkjøringen, som kanskje kostet ham Giro-tittelen.

Videre venter Col d’Izoard, 14,2 kilometer lang og tar rytterne til 2360 meter over havet. Klatringen var sist brukt i giroen i 2007, men har siden blitt brukt fire ganger i Tour de France, senest i årets utgave på den 18. etappen. Etter en krevende utforkjøring til Briançon, skal Col de Montgenèvre brukes for syvende gang i rittets historie. Klatringen, sist brukt i 2000, er bare 8,4 kilometer lang, med 9 prosent på det bratteste.

Avslutningen går til det velkjente skistedet Sestriere, som har figurert jevnlig i rittet siden årtusenskiftet. Med mye tid over 2000 meter over havet kan man notere seg at dette ikke har vært uproblematisk tidligere, senest i år, da Gaviapasset måtte fjernes fra den 16. etappen, grunnet stort snøfall og fare for ras.

(artikkelen fortsetter under)

KONGEETAPPEN: Fire tøffe klatringer venter på den 20. etappen av Giro d’Italia 2020. FOTO: RCS Sports

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Sagan debuterer

Det har den siste tiden vært spekulert i om Peter Sagan kom til å sykle neste års utgave, og da rutepresentasjonen startet rundt klokken 17 torsdag, sendte BORA-hansgrohe ut en pressemelding, som bekrefter at slovaken debuterer i den italienske Grand Touren.

– Jeg tror ikke det er noen ryttere som ikke drømmer om å delta i Corsa Rosa, en av de vakreste og mest utfordrende rittene i verden. Derfor er jeg glad for å kunne meddele at den 9. mai så vil jeg være på startstreken i Budapest, klar for å takle den ikoniske Grand Touren for første gang.

– Italia har en spesiell plass i mitt hjerte. Det er landet hvor jeg vant min første verdensmestertittel i 2008 og hvor jeg tilbrakte de innledende årene i min profesjonell karriere, for et italiensk lag.

Sagan har siden 2010 syklet Tour of California i mai hvert eneste år, men står naturligvis over det amerikanske etapperittet. Med Grande partenza i Budapest kan man nok også vente seg en rekke slovakiske fans på starten, ettersom Sagans hjemby ligger rundt 300 kilometers kjøretur fra den ungarske hovedstaden.

– Det vil definitvit ikke være et enkelt ritt å se frem til. Med Grande Partenza og de tre første etappene i Ungarn vil også neste års Giro d’Italia gi meg sjansen til å konkurrere nær Slovakia og jeg er sikker på at den slovakiske fansens rop vil kunne høres langs veien.

PS: Hele Giro-ruten finner du på rittes hjemmeside ved å klikke her!

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: ,

Les også disse