MISFORNØYD MED LAGET: Alexander Kristoff prøvde å gjøre om på lagets avgjørelse om å utelate Michael Mørkøv (til høyre). Også Sven Erik Bystrøm (venstre) ble vraket. Foto: Tim De Waele.

MISFORNØYD MED LAGET: Alexander Kristoff prøvde å gjøre om på lagets avgjørelse om å utelate Michael Mørkøv (til høyre). Også Sven Erik Bystrøm (venstre) ble vraket. Foto: Tim De Waele.

Kristoff ringte teamsjefen og ba ham bytte ut lagkompis mot Mørkøv

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 26.06.17 10:22

Del på    

Kjøper ikke begrunnelsen for å vrake dansken.

STJØRDAL (procycling.no): I stedet for harmoni rundt opptrekket Katusha-Alpecin terpet i oppkjøringen til Tour de France, er det intern uro som nå preger laget.

procycling.no ble i helga gitt innsikt i hva som foregikk rundt tidspunktet for vrakingen av opptrekker Michael Mørkøv i forrige uke.

For nøyaktig én uke siden blir lagets norske kaptein gjort oppmerksom på endringen i uttaket – via et anrop fra stefar og trener, Stein Ørn.

Tidligere samme dag har han blant annet diskutert kontraktsforlengelse og Tour de France med teamsjef José Azeveo. Beskjeden han mottar:

– Du er med i touren. Det skal bli bra. Vi kjører for deg.

At rytteren han har kjørt aller flest løp med de siste to sesongene er ute, blir ikke nevnt med et ord.

Skulle bygge laget rundt Kristoff

Avgjørelsen skaper selvsagt uro i laget. Alt siden lagets første treningssamling i Calpe i desember i fjor, har Katusha-Alpecin kommunisert at de ville bygge Tour de France-mannskapet rundt nordmannen.

Ilnur Zakarin skulle ikke dit, og satsingen skulle i starten være vektet mellom Kristoff og om å få Tony Martin i gul trøye etter tempoetappen.

Hva som har endret i løpet av våren og forsommeren er ikke godt å si, men plutselig ble Robert Kiserlovski tatt ut. Kroaten syklet Giro d´Italia i mai – og har ikke syklet ritt siden.

Under NM i Stjørdal avslørte Kristoff overfor procycling.no at han ringte Azevedo opp igjen den ettermiddagen, og prøvde å få uttaket omgjort.

– Jeg spurte hva som skjedde, og om det gikk an å bytte ut en rytter for i stedet å gi plassen til Mørkøv. Men det gikk visst ikke.

– Hva slags forklaring ga han på vrakingen?

– Jeg synes ikke det er noen god forklaring, men de sier at de vil ha noen folk i fjellene, også.

Kristoff presiserer at ikke har noe å utsette på de åtte som skal ned til Frankrike.

– Det er uansett ikke rytterne sin skyld. Jeg har ikke noe dårlig forhold til dem. De er der for å gjøre sitt beste uansett. Det er laget som har tatt de ut og mener at de er best i stand til å utføre jobben.

Oppfatter Mørkøv som vanskelig

Sett ut ifra et sportslig synspunkt, er det vanskelig å begrunne utelatelsen av Mørkøv. 32-åringen er på utgående kontrakt, og det ser dårlig ut med tanke på en forlengelse av avtalen.

procycling.no vet også at Mørkøvs personlighet er omstridt i Katusha. En kilde i laget beskriver 32-åringen fra Danmark både som ”negativ og vanskelig”.

– Jeg føler ikke det stemmer. Det er kanskje en enkel merkelapp å dele ut når man snakker off the record, sier dansken til procycling.no.

– Men du sier ifra når ting ikke er bra nok?

– Jeg føler det er min rett å være ærlig og kritisk når det skjer med mål om skape bedre resultater. Jeg prøver også å gi det jeg mener er verdifull tilbakemelding på utstyret, slik at vi skal kunne utvikle det videre. Jeg synes det er trist at en i laget oppfatter meg på den måten.

Ga tilbakemelding på Roubaix-sykkel

Kristoff påpeker at 32-åringen har fungert som en slags talsperson for rytterne. En rolle han fikk av Azevedos forgjenger, Viatsjeslav Jekimov, i fjor.

– I en slik rolle kan man bli oppfattet som negativ, men jeg føler ikke at han har kritisert laget. Han har også vært positiv til utstyret og sagt at det er noe av det beste han har syklet på, sier Kristoff.

Nå er Jekimov ute og portugiseren Azevedo er hans arvtaker på toppen av den sportslige ledelsen i laget. Den eneste episoden Kristoff kommer på når det gjelder negativ tilbakemelding på utstyret, stammer fra Paris-Roubaix i år.

– Der påpekte at vi ikke har en Roubaix-modell av sykkelen slik en del andre lag har. Vi nevnte at den var litt for stiv for slike ritt, men hvis den episoden skal gi slike utslag, må jeg si at jeg er overrasket.

I Tour de France-oppkjøringen har Team Kristoff følt seg utelatt fra lagets indre kjerne. Det innså de dessverre ikke før det var for sent.

– Jeg føler ikke at jeg har vært med i prosessen om hvem jeg ønsker å ha med. Det er jeg litt overrasket over. Jeg har kanskje ikke fått så mye tilbakemelding tidligere, heller. Men da har de tatt ut laget jeg ønsket meg.

Han har nå valgt å legge forhandlingene med Katusha litt på is. Kontrakten ble diskutert med Azevedo før vrakingen, men nå denne episoden noe som dytter ham nærmere et lagbytte.

– Tilbudet jeg har fått er for dårlig og jeg føler meg litt dolket i ryggen når jeg ikke får med min viktigste rytter til Tour de France. De sier de legger opp ting etter meg, men jeg får ikke bestemme hvem som skal inn på laget.

Ørn velger å se det positive

Stein Ørn innrømmer at det var spesielt å få Mørkøv og hans familie på besøk i Stavanger i oppkjøringen til NM, men sier også at det var godt å få snakket ut.

Nå velger den Katusha-Alpecin-ansatte treneren å se positivt på hva utøverne som faktisk skal ned til touren kan bidra med.

– Det vi har sett før er at det tok etappene Alexander faktisk vant, skjedde ut et spesifikt opptrekk. Han trenger ryttere som bringer ham fram til en avslutning. Når han møter for eksempel Marcel Kittel i en direkte konfrontasjon, er det vanskelig å slå ham – selv med et godt opptrekk. Derfor ser vi litt mer mot de mellomharde etappene, og jeg tror vi kan komme ut av det på en god måte. Nå må man være profesjonell og forholde seg til mannskapet man faktisk har til rådighet, formaner Ørn.

Tagget med: , , ,

Les også disse