Kristoff insisterte på å kjøpe is mens lagkameratene kun fikk ris: – Derfor jeg vant til slutt

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 6.07.19 09:46

Nå tester 32-åringen ut belgisk kaloribombe.

DIEGEM (procycling.no): – Hvis jeg vinner i morgen (lørdag) etter å ha hatt dette på brødskiva, kan det være jeg går inn for storinnkjøp, sier Alexander Kristoff til procycling.no.

Sekunder i forveien har han rynket det ene øyenbrynet og uttalt ”crunchy” da han fikk den belgiske husholdningsspesialiteten, Speculoos, i gave av procycling.no i anledning 32-årsdagen sin.

UAE-rytteren forteller at han har inntatt én skive med pålegget fra mini-beger på Hotel Novotel i nærheten av Zaventem flyplass.

Men at lagkapteinen nå sitter med to glass á 400 gram hver av det svært velsmakende og nokså fetende produktet, det spredde seg fort internt i UAE-laget:

– Nå ble jeg nesten litt glad her. Jeg deler jo rom med ham, så det burde være muligheter for meg også. Speculoos er fantastisk godt, og noe av det bedre Belgia har å by på, sier Sven Erik Bystrøm.

Gikk langt i Belgias utgave av ”Skaperen”

Gino van Oudenhove, belgier i blodet, men som utvandret til Norge for 20 år siden, liker fremdeles best å dyppe Speculoos-kjeksen i morrakaffen, og legge to våte eksemplarer på brødskiva når han skal innta en frokost som vekker barndomsminner i hjemlandet.

I den belgiske utgaven av det TV 2-sendte programmet ”Skaperen” hadde gründeren som kom til semifinalen i 2008 ideen om å gjøre om kjeksen til pålegg, og et produkt vi kan sammenligne med vårt eget peanøttsmør.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Bak på glasset kan man lese at produktet per 100 gram inneholder 586 kilokalorier, 39 gram fett (hvorav 9,3 gram er mettet fett og 54 gram karbohydrater (32 gram sukker).

Dette er altså mat for godtegriser, men trolig helt greit om du er syklist og brenner over 7000 kalorier på de aller tøffeste etappene.

ROMKAMERATEN: Sven Erik Bystrøm øynet sjansen til å få i seg litt Speculoos. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Fikk bare ris – kjøpte is

Kristoff er veldig glad i mat og bryr seg heller ikke all verden om vekta nærmer seg 80 kilo under klassikerne.

I 2017 mente ledelsen i Katusha-Alpecin at han var for tykk. Også under fjorårets Tour de France var rytterne under et strengt vektregime i UAE Team Emirates.

Etter å ha vært topp 7 eller bedre på 5 av etappene under 2018-utgaven av Tour de France, stakk Kristoff ut på det lokale supermarkedet og kjøpte en 8-pack med Magnum-is på den siste hviledagen. Han insisterte på at han skulle spise én is hver dag rittet ut.

– Alex er glad i godsaker han, det kan jeg skrive under på, forteller Bystrøm.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Historien fra Tour de France i fjor er vel mer det at vi hadde et litt strengt kostholdsregime i laget i fjor, med noen italienske leger som var veldig kjedelige og strenge i matveien. Det var egentlig kun hvit ris som var tillatt å få i seg etter rittet. På 21 dager blir du ganske lei av det. Alex tok vel egentlig bare ansvar for egen restitusjon og kjøpte med seg en pakke med Magnum. Den la han i kjøleskapet i bussen, og så satt han og gomlet på en is hver dag etter målgang. De kikket veldig rart på ham og forsto ikke helt hva han holdt på med, men han vant jo på Champs-Élysées. Tydeligvis var det et sjakktrekk.

Kristoff: – Gikk opp (!) i vekt under Grand Tour

Historien om iskjøpet bekreftes også av hovedpersonen selv.

– Jeg mener det var derfor jeg vant til slutt og begynte å prestere på toppnivå. Jeg var jo nærme å vinne tre etapper på slutten der. Det var nok Magnum-en som gjorde det, sier Kristoff.

I år er italienske leger byttet ut med nye ernæringseksperter. De norske rytterne på laget er ikke i tvil om at maten de får i seg underveis på sykkelen denne sesongen, gir mer energi inn mot finalene av rittene.

– Jeg føler laget presterer bedre. I vanlige ritt som Tour of Norway har det ikke så mye å si når du ikke kjører 250 kilometer. Vi fikk jo mat i fjor og i de hardeste rittene. Det kan også ha noe å si i en Grand Tour. Så jeg føler vi har hatt mer energi og har orket mer.

– Litt seriøst. Hvor mye kan det ha å si at du får i deg litt is og ikke bare driver med slankekur?

– Jeg tror det å få overskudd på energi er viktig. I hvert fall når du kjører en Grand Tour. Det går sikkert an å gå opp i vekt i en Grand Tour. Jeg har klart det òg. Men du trenger mye energi. Når du går i minus så er det ikke bra, uansett. Du skal jo prestere. Klarer du ikke å fylle opp lagrene, så får du mindre å ruttet med, svarer han i fullt alvor.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Overrasket med erotisk vinåpner

Etter gårsdagens seanse ved Novotel, samlet laget seg til felles middag, før Bystrøm hadde planlagt en liten overraskelse for lagkapteinen på hotellrommet.

– Jeg fikk kona til å kjøpe en liten ting når hun kom på besøk her, forteller han.

– Er det lov å spørre hva han skal få, dersom jeg ikke publiserer saken før i morgen?

– Det er en litt grotesk og erotisk vinåpner. Det er slik humor han har, så jeg tror det treffer blink, sier Bystrøm.

(Saken fortsetter under bildet)

BURSDAGSGAVEN: Denne vinåpneren ventet på Alexander Kristoff som bursdagsgave. Foto: Sven Erik Bystrøm

I retur håper han altså å få smake litt av Belgias nasjonalskatt på påleggssiden på brødblingsen. Men det spørs kanskje om Kristoff er villig til å dele …

– Blir det noe Magnum i år, eller holder du deg til Speculoos?

– Jeg spurte om det var greit med Magnum. Det mente det var greit, men jeg fikk se i den andre uka. Så jeg får kjøpe noe på hviledagen, kanskje.

Tagget med: , , ,

Les også disse