SESONGÅPNET: Alexander Kristoff skal tilbringe de neste tre ukene i Midtøsten

SESONGÅPNET: Alexander Kristoff skal tilbringe de neste tre ukene i Midtøsten, og dro det hele igang under første etappe av Dubai Tour, tirsdag formiddag. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Kristoff fjerdemann etter rotete massespurt i Dubai

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 6.02.18 12:31

Del på    

Nordmannen kunne ikke matche Groenewegen.

(procycling.no): Det var Dylan Groenewegen som kunne juble etter sesongens første store duell mellom spurterne i 2018.

LottoNL-Jumbo-kapteinen fikk et strøkent opptrekk (av Timo Roosen), og før det også god hjelp fra Amund Grøndahl Jansen, da han hadde marginene på sin side i et tett oppgjør mot Magnus Cort (Astana).

– I fjor kom jeg på andreplass på et par av etappene her, men denne gangen klarte jeg å vinne. Så det var veldig kult. Laget gjorde en veldig bra jobb her i dag. Jeg må takke dem. Det er en god følelse å vinne den første etappen, fortalte Groenewegen i seiersintervjuet.

– De beste spurterne var her, og vi slo dem alle. Det er en god følelse, la han til.

Korsæth ble hindret

Åtte kilometer fra mål gikk noen av danskens hjelpere ned i asfalten, i tillegg måtte Truls Korsæth stoppe opp etter velten.

Tredjeplassen gikk til forhåndsfavoritt Elia Vivani, mens Alexander Kristoff ble nummer fire.

(les videre under bildet)

ROTETE SPURT: Man ser av dette bildet av avstanden tilbake til Alexander Kristoff og Nacer Bouhanni var ganske stor. Flere av storkanonene ble sperret på oppløpet og kom aldri skikkelig igang med avslutningen sin. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Bak der igjen satt Mark Cavendish og tro i løse løfta, mens Marcel Kittel ikke en gang maktet å plassere seg blant de 10 beste. Det etter at Katusha-Alpecin var blant lagene som tok mest ansvar underveis på den snaue 17 mil lange etappen.

Slik gikk det til:

167 kilometer fra sentrum av Dubai og med målgang langs Palm Jumeirah – den kunstige øya som er utformet som en palme og som blant annet huser luksushotellet Atlantis.

Marcel Kittel vant etappen her i fjor, mens Elia Vivani vant for to år tilbake, da målgang ved foten av Atlantis dukket opp på dag to av rittet. Italieneren har for øvrig vunnet spurten her ved to anledninger.

Posisjonskampen pleier å ta seg voldsomt opp foran de siste fem kilometerne av etappen, der hovedfeltet skal passere igjennom en undersjøisktunell. Tidligere har det gått velt her, og en del husker sikkert at Mark Cavendish gikk ned for to år siden.

Deretter venter en U-sving, før rytterne tar fatt på de siste tre kilometerne inn mot mål.

Første test

Dette var den første testen mellom de nye spurttogene i det nye året. Alexander Kristoff, Marcel Kittel og Elia Vivani har alle byttet lag siden sist, mens Dylan Groenewegen, Mark Cavendish, Nacer Bouhanni og John Degenkolb kunne stole på tidligere kjente.

Bruddet formet seg tidlig og besto av: Mohammed Yousif Al Mansoori (UAE-landslag) Andrew Fenn (Aqua Blue Sport), Charles Planet (Team Novo Nordisk, Daniel Teklehaimanot (Cofidis) og Nathan Van Hooydonck (BMC Racing).

De fem foran snuste på fem minutters avstand, men etter hvert tok både Katusha og Quick Step ansvar, og kontrollerte rundt to minutter drøye ti mil unna mål.

​Full kontroll

All den tid det er deilig at den nye sykkelsesongen starter, pleier ikke alle etappene i Dubai å være like severdige. På tross av innslag av sidevind underveis, hadde feltet full kontroll på de frem der framme.

Så det største spenningsmomentet knyttet seg til den kommende spurten og etappens siste fem kilometere.

Det er ikke bare Alexander Kristoff som har tatt turen til Dubai av de norske. Det har også Truls Korsæth, Sven Erik Bystørm og Amund Grøndahl Jansen gjort. Sistnevnte som en håndplukket del av opptrekket rundt Groenewegen.

Det var i all hovedsak Quick Step og Katusha som delte på tauejobben for Elia Viviani og Marcel Kittel. Med fire mil igjen av etappen var avstanden nede i et drøyt halvminutt. Feltet synes trolig det var litt for nære, så i løpet av de kommende kilometerne ble bruddet gitt 45 sekunders ekstra slingringsmonn.

Vivani den store favoritten

Med to mil igjen viste det seg at det var Planet og Fenn som hadde mest å fare med i front, idet Al Mansoori,Teklehaimanot og Van Hooydonck måtte slippe bruddet.

Det var i hovedsak Marco Mathis (Katusha) og Maximilian Schachmann (Quick Step-Floors) som gjorde unna mesteparten av tauejobben i feltet.

Quick Step hadde i tillegg et fryktinngytende opptrekk med seg til Dubai, med blant andre Fabio Jakobsen, Fabio Sabatini og Yves Lampaert rundt Vivani.

Et annet moment er at Viviani åpnet sesongen sin allerede under Tour Down Under, mens ryttere som Kittel, Kristoff, Groenewegen og Cavendish har Dubai Tour som sesongens aller første ritt.

Sistemann hentet inn

Det siste sprellet i front kom fra Andrew Fenn, men Aqua Blue-rytteren ble også han hentet av Quick Step på de siste kilometerne. Dermed flyttet fokus seg over mot massespurt.

Åtte kilometer unna mål hadde de fleste spurtlagene samlet seg, men så gikk det plutselig en velt langt framme i feltet.

En rytter fra Rally Cycling sendte en Bahrain-Merida-mann ned i asfalten, noe som etter hvert også involverte flere ryttere fra Colbrellis lag og i tillegg Astana-laget. Totalt ble rundt 15 ryttere hindret av velten, og Truls Korsæth var blant rytterne som måtte stanse helt opp.

Hvor ble det av Kittel?

De siste kilometerne dreide seg om en utmattende posisjonskamp mellom de største spurtlagene.

Quick Step-Floors lå hele veien meget god plassert, men mot slutten presset også Katusha-Alpecin og LottoNL-Jumbo seg fram.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KUNNE JUBLE: Dylan Groenewegen deler her ut en klem til Tom Leezer. Også Timo Roosen og Amund Grøndahl Jansen gjorde sine saker bra i Dubai, tirsdag. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Selve spurten ble en kaotisk affære. Magnus Cort (Astana) fikk en åpning ut til venstre og så en stund ut til å hente hjem etappeseieren, innen Groenewegen så ut til å finne et ekstra gir.

– Når man er så tett på seieren, er man også litt skuffet. Men det har vært en bra åpning på sesongen for meg i mitt nye lag, sier Cort etter Astana-debuten.

Vivani ble nummer tre, mens Alexander Kristoff tok fjerdeplassen.

TV-kameraenene fanget også opp at store profiler som Cavendish og Degenkolb satte seg opp de siste 100 meterne. Det virket i tillegg som Kittel ble hindret av både Cort og en LottoNL-Jumbo-rytter.

Resultater, 1. etappe:
1. Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo)
2. Magnus Cort (Astana) samme tid
3. Elia Viviani (Quick Step-Floors) st
4. Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) st
5. Nacer Bouhanni (Cofidis) st
6. Jacob Hennessy (Mitchelton) st
7. Eric Young (Rally Cycling) st
8. Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) st
9. Andrea Peron (Novo Nordisk) st
10. Loïc Vliegen (BMC Racing) st

Tagget med: , , , ,

Les også disse