Prøv Procycling Pluss idag

NY TRENER: Med nytt lag for Alexander Kristoff

NY TRENER: Med nytt lag for Alexander Kristoff, betyr det at Stein Ørn må gi seg som nordmannens personlige trener.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kristoff får ikke bruke Ørn som personlig trener

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 9.11.17 18:43

Del på    

– Vet ikke om det er lurt å endre for mye.

(procycling.no): Stein Ørn har stått bak treningen til Alexander Kristoff siden han var guttunge, men regelverket til UCI WorldTour skaper nå problemer for den suksessrike duoen.

– Sånn det er nå må alle på laget ha en trener derfra. Det er noe nytt i UCI-reglene, og det betyr at jeg får en trener i UAE som jeg rapporterer til og som setter opp treningsplanen min og overvåker mine treninger. Jeg trenger likevel en som kan følge meg opp på hjemmebane, og det regner jeg fortsatt med at blir Stein (Ørn), sier Alexander Kristoff til procycling,no.

Kristoff blir nå knyttet til Samuel Marangoni. UAE-sjef Carlo Saronni forteller at de skal kikke nærmere på detaljene under lagets samling på Sicilia i neste måned.

Italieneren er fullt klar over hva nordmannen har prestert tidligere, og virker imøtekommende når det gjelder å holde dialog med Stein Ørn i treningshverdagen.

– Det er viktig moment for oss at rytterne våre benytter seg av lagets trenere. Det gjelder Dan Martin, Alexander Kristoff og alle andre. Vi er fullt klar over at rytterne har samarbeidet med egne trenere tidligere, og at noen har gode meritter å vise til. Derfor vil vi ikke lukke døra, men åpne opp for dialog under de første månedene av sesongen for å forstå utøverens treningsbehov. Deretter vil vi sakte, men sikkert lukke den muligheten og stille oss 100 prosent bak trenerne våre, sier Carlo Saronni til procycling.no.

Fram til 2016-sesongen i Katusha hadde Kristoff både den tyske idrettsforskeren Sebastian Weber og italienske Pino Toni som trenere, mens stefaren fulgte ham opp i hverdagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TRENER OG ELEV: Stein Ørn og Alexander Kristoff

ALLTID MED: Stein Ørn sammen med Alexander Kristoff under trening før sykkel-VM i Qatar 2016. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Fikk trenerrolle i Katusha

De siste to årene har Stein Ørn hatt hovedansvaret for både ham og treningsmakker Sven Erik Bystrøm, i tillegg til enkelte andre knyttet til lagets klassikermannskap.

Det skjedde etter at han ble ansatt av Katusha-Alpecin i en trenerrolle. Saronni utelukker at en slik ordning er aktuelt i mannskapet som er økonomisk forankret i De forente arabiske emirater, men som er bygget på et italiensk fundament.

– Nei, det er ikke aktuelt hos oss. Vi har vårt interne retningslinjer og regler, og forholder oss til dem. Men vi vil gjerne skaffe oss en forståelse for hvordan vi lager et best mulig opplegg for rytterne vår, sier Saronni.

UAE-laget peker mot UCI-regelverket, og i et tillegg til WorldTour-reglementet kalt ”Organsiatoriske spesifiseringer” blir det spesifisert at lagene selv skal organisere rytternes trening.

Det skal enten skje via trenere som er fulltidsansatt i lagene, eller kan foregå via en fulltidsansatt prestasjonsdirektør som skal ”administrere arbeidet til rytternes trenere, selv om de er ansatt på laget eller ikke”.

Det siste punktet kunne kanskje ha gitt en åpning for å bruke Ørns tjenester, men UAE Team Emirates opererer med Samuel Marangoni og Giacomo Notari som heltidsansatte trenere, mens Roberto Corsetti er ansvarlig for ”trening og helse”.

Andre nordmenn med samme løsning

Løsningen er heller ikke ulik den andre norske utenlandsproffer benytter seg av. Vegard Stake Laengen trenes av den andre UAE-coachen, Giacomo Notari.

Edvald Boasson Hagen blir fulgt opp av Fredrik Mohn i treningshverdagen, men får kommende sesong oppfølging fra både Mattia Michelusi og Jonathan Baker (lege/coach) fra 2018.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EGEN TRENER: Fredrik Mohn har fulgt Edvald Boasson Hagen i en årrekke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixFoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kristoffer Halvorsen blir fulgt opp av Kai Lexberg hos Team Sky, men har Rod Ellingworth (prestasjonsdirektør) å forholde seg til internt i det britiske laget.

– Ser du på trenerbyttet som problematisk, Kristoff?

– Det kan jo bli det hvis jeg ikke får trene som jeg vil. Dersom de ønsker å forandre på alt, tror jeg ikke det er det smarteste trekket. Når jeg trener hjemme vil jeg gjøre det slik jeg selv synes er lurest, og da vil jeg også rådføre meg med Stein. Når jeg er på samling i laget kommer jeg til å utføre det jeg får beskjed om, men foreløpig dreier det seg kun om én samling på Sicilia, så jeg er litt spent på det de setter opp der. Jeg har snakket litt med Vegard (Stake Laengen) om dette og han synes treningen laget har satt opp har vært bra, svarer Kristoff.

– Har du hatt noen krav om hvem som skal trene deg før du skrev under for UAE-laget?

– Nei, jeg har ikke krevd noen ting på det området. Men om jeg skal ut og trene med pes i Stavanger, så blir det jo Stein som kjører den bilen. Og så er det jo ikke alle ting jeg har muligheter til å trene i Stavanger. Dersom det står 20-minutters bakkeintervaller på treningsprogrammet mitt, så har jeg ikke mulighet til å gjennomføre det i Stavanger, humrer 30-åringen.

Dialogen skal alt være opprettet mellom Ørn og Marangoni, så da får vi håpe at de blir enige om veien videre slik at Kristoff igjen blir å se nære teten når klassikerne skal avgjøres kommende vår.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse