Prøv Procycling Pluss idag

VIL HA REVANSJ: Kristoff led et knepet nederlag for Peter Sagan i Bern. I Paris vil nordmannen har revansj. (foto: AFP/Scanpix)

– Kristoff er sulten på seier

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 24.07.16 07:31

Del på    

Champs-Élysées en siste mulighet for Katusha-rytteren.

Etter lange, slitsomme dager i gruppettoen, får spurterne sin retur til rampelyset når Tour de France-feltet inntar Champs-Élysées på 21. etappe søndag. Der håper Alexander Kristoff (Katusha) å få hyll på byllen etter flere knepne nederlag i årets ritt.

– Jeg har en god følelse som sier at vinduet til å vinne er stort. Kapasiteten hans er mer enn god nok til å vinne. Han har kommet godt gjennom fjellene. Det gjelder bare å får riktig inngang til spurten, sier Kristoffs trener, Stein Ørn, til procycling.no.

– Det er såpass mange freshe spurtere med, at jeg tror spurten kommer til å bli vanskelig. (Marcel) Kittel har vunnet der før og jeg holder han som en favoritt, legger Ørn til.

En seier på Champs-Élysées har vært forbeholdt de få de sisten årene. Siden 2009 har bare tre forskjellige ryttere vunnet på paradegaten i den franske hovedstaden – Cavendish (4), Kittel (2) og Greipel (1 seier). Kristoff har aldri havnet utenfor topp seks på sine tre forsøk i Paris, de to siste endte med hårfine tap for Marcel Kittel (Etixx-QuickStep) i 2014 og André Greipel (Lotto Soudal) i 2015.

Som en uvanlig tvist denne gang, er årets mest dominante spurter ikke til stedet. Mark Cavendish (Dimension Data) sanket hele fire etappeseire før han pakket kofferten på andre hviledag og dro hjem for å omstille seg til OL. Briten har fokusert mye på bane denne sesongen og jakter olympisk gull på parketten i OL. Cavendish sine herjinger i årets massespurter, har til en viss grad overrasket Ørn.

– Jeg har vært veldig overrasket over at opptrekkstogene har fått så liten betydning. Før denne touren ventet jeg et helt annet scenario og et helt annet trykk fra togene. Sånn sett tror jeg manøvreringsegenskapene til Cavendish har hatt stor effekt, sier Ørn.

– Samtidig har vi sett vesentlige svakheter hos Etixx. Blant annet på etappen (Peter) Sagan vant foran Froome (i Montpellier). Lotto-Soudal har vært fraværende. (Dylan) Groenewegen har heller ikke fått støtten han har trengt fra sitt lag (LottoNL-Jumbo), og Giant har heller ikke satset fullt på (John) Degenkolb. Så det finnes naturlige forklaringer på dette. I morgen kan det bli annerledes. Kanskje får vi spurttogenes revansje.

Paris-koden
Kristoff må som vanlig sette sin lit til opptrekkerne Marco Haller og Jacopo Guarnieri i søndagens spurt. Nøkkelen til å vinne på Champs-Élysées finner man i posisjoneringen inn den siste S-svingen med omtrent 500 meter igjen.

Men et godt opptrekk gjennom denne svingen er ikke enkelt. Perfekte eksempel er Mark Renshaw og Cavendish i 2009, og Koen de Kort og Kittel i 2013. Befinner man seg langt bak i denne svingen, er sjansene til å vinne mikroskopiske.

For Team Kristoff blir timingen også en nøkkel. Tendensen der nordmannens opptrekk kommer for tidlig frem har ofte vært ødeleggende.

– Alex har vært kjempegod form de siste ukene. Men det har altså blitt en del stang ut. Forskjellen på å være under eller på radaren er mye av årsaken til det, sier Ørn – som sier andre lag baserer sine opptrekk på Katusha og utnytter det til det maksimale.

– Lotto-Soudal er jo alltid på jakt etter Katusha, som de sier alltid kommer i front tidlig. Se på hvordan Sondre Holst Enger spurter også. Han prøver alltid å ligge på hjulet til Alex.

Høy nok fart i opptrekket er også avgjørende for Kristoff. Toppfarten til sisteopptrekker Guarnieri har blitt sådd tvil rundt tidligere. Italienerens primære oppgave kan derfor fort bli å lede Kristoff inn på en rask bakhjul.

– For Alex og de blir det viktig å være dynamisk. Hvordan konstellasjonene vil se ut på slutten vet man aldri helt. Mange spurtere som har komt seg godt igjennom fjellene. Kittel og Greipel ser ikke så verst ut. Sondre har også kommet bra igjennom. Og Edvald får nok også muligheten. Jeg tror mange er sulte på å avslutte touren bra. Alex er hvertfall veldig sulten. Det kan fort bli en bra norsk dag igjen.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse